..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > nympe




14 Mayýs 2002
Ýstanbul'da Yaðmurlu Bir Gün  
Ýstanbul üzerine denemeler -9-

nympe


Yaðmur yaðýyor, dün geceden beri. Hani diyorum, tarlasý olanlar, rahmet bekleyenler için, iyi oldu herhalde. Çok da emin deðilim tabii. Bu güne dek, ne köy gördüm, ne de ýrgatlýk yaptým. Kulaktan dolma, solmuþ bilgilerle fikir yürütüyorum kendimce. Sýcak


:CFCG:
Yaðmur yaðýyor, dün geceden beri. Hani diyorum, tarlasý olanlar, rahmet bekleyenler için, iyi oldu herhalde. Çok da emin deðilim tabii. Bu güne dek, ne köy gördüm, ne de ýrgatlýk yaptým. Kulaktan dolma, solmuþ bilgilerle fikir yürütüyorum kendimce. Sýcak yaz gecesinde, delice sevdalý olsam da yaðmura, korktuðumun ayrýmýna varýyorum. Eyvah! diye feryat ediyor kalbim. Ya, daha günlerce böyle devam ederse yaðmaya, susmak, durmak bilmezse... onlarca alt yapý (yapýsýzlýk) kurbaný insan daha dökülecek sokaklara, evlerinden, mallarýndan olacaklar. Aklýma gelen bir özdeyiþi, dilime tekerleme yapýyorum hemencecik. "Mal canýn yongasýdýr". Mal ... , canýn...., yongasýdýr...!

Penceremden, Ýstanbul semalarýna küskün bir bakýþ fýrlatýyorum. Artýk her durumda ve olayda ona kýzmama alýþmýþ görünüyor. Hatta alay bile ediyor sanýrým. Bazen ona teþekkür etmemi bekliyor benden. Yazacak o kadar konuyu gizliyor ki günlüðünde. Garip bir uyumsuzlukla, uyum saðlamayý öðrendik birbirimize. Küskün bakýþlar, alaycý yansýmalara hazýrlanýrken yaðmurun, þimdi daha hýzlý daha deli yaðdýðýný görüyorum.

Televizyonda kanallarý karýþtýrýp, beni bir süre oyalayacak bir program arýyorum. Boþuna bir çabalama bu. Ne yazýk ki öðleden sonra üçten altýya kadar eski Türk filmlerinden, kadýnlara yönelik magazin türü programlarýndan ve sýkýcý söyleþilerden baþka bir alternatif pek yok. Kendimi, yayýn akýþýný hazýrlayan insanlarýn yerine koymaya çalýþarak, bunca kanalýn, söz birliði etmiþçesine öðleden sonralarý neden ölü saatler ilan ettiklerini soruyorum. Ülkemizde var olan ev hanýmý sayýsýnýn ve öðrenci nüfusunun çokluðunu hesaba katarak, bu saatlerde daha eðitici ve öðretici programlar yapýlabilirdi veya yayýnlanabilirdi diye düþünüyorum. Hoþ bunlarýn cevabý basit. Onlarýn reyting almasý lazým ve bizim ev hanýmlarýmýz, magazine, belgesellerden daha fazla önem veriyorlar. Yoksa, o korkunç Amerikan veya Meksika pembe dizileri, bu kadar tutmazdý herhalde.

Otomatik hareketlerle, müzik setime yöneliyorum. Þu minik canavar iyi ki de var. Ne çok günü, ne çok geceyi katlanýlýr hale getirip, ne hayallere zenginlik kattý. Umutsuzluðu umuda bile çevirdi bazý zamanlar. Yaðmurla göz göze geliyorum yeniden, aþýk olarak. Hep olduðu gibi çay hazýrlýyorum kendime. Yoðun bir arzu var müzik konusunda. Arizona Dream'in çaðrýsýný alýyorum ve hemen CD player'ýma yerleþtiriyorum. Keyif var þimdi. Bir parça huzur. Yalnýzlýðýn en çekici ve en katlanýlýr olduðu zaman dilimi.

Bir kitap arýyorum. Yaðmur, çay ve sýký bir roman. Muhteþem üçlü. Yazýk ki evdeki bir çok kitabý, en azýndan üçer kez okumuþumdur. Bulamýyorum. Alýþveriþe çýkmalý, birkaç kitap almalý. Ne kadar da pahalýlaþtý kitap fiyatlarý. Hem ülkemizde okur yazar sayýsý düþük, hem de kitaplar epeyce fiyatlý. Yakýnda gazete alýrken bile, þöyle bir düþünüp sonra alacaðýz herhalde. Yine de kýyarým parama. Düþler satýn alýnamaz belki, ama senin düþlerini yansýtan ve iç dünyaný zenginleþtiren yazýlar alýnabilir.

Ýnce ince çiseliyor yaðmur. Açýk penceremden, toprak ve çimen kokusunun odama dolmasýný nafile bekliyorum. Bütünleþemiyor Ýstanbul'un topraðýyla yaðmur. Dört mevsimi ayný gün içinde yaþadýðýmýz Bolu hatýralarý üþüþüyor camlara. Sýcak bir öðle sonrasýnda, havanýn ayaza vurmasý, saðnak yaðmurlu sabahlardan, terleten akþamlara sýçrayan, tuhaf bir iklimi vardýr oranýn. En leziz olaný ise, her yaðmurdan sonra bir solukta içtiðiniz o müthiþ, toprak ve çimen kokusudur. Doðanýn þaþýrtýcý menüsü karþýsýnda etkilenmemek olanaksýzdýr. Betonlaþmanýn, her gelen günle doðayý yuttuðu þu günlerde, daha da hassaslaþýyorum toprak kokularýna, çimenlere, çiçeklere.

Hafiften gölgeler yaklaþýyor. Farkýna varmadan epeyce ilerlemiþ vakit. Az sonra haberler baþlayacak. Yurtta ve dünyada neler olmuþ öðreneceðiz.

Ýstanbul'da bir 24 saati daha bitirmeye az kaldý.

Yaðmur durdu.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Zaman geçiyor,yaþananlar ayný kalýyor...
Gönderen: Selin / Ýstanbul
10 Nisan 2003
Yýllardýr Ýstanbul\'da yaþayan biri olarak ne yazýk ki her yaðmur yaðdýðýnda hep ayný endiþeyi taþýyor ve ayný sorunlarý yaþýyoruz. Yaþanan sorunlara duygusal bir yaklaþýmda bulunmuþsunuz. Elinize saðlýk...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Minibüs Macerasý
Kayýp Þehrin Yeþil Renkli Ýnsanlarý
Ýstanbul'da Bir Düþ


nympe kimdir?

2006 Haziran'ýnda, 1996-1997 yýllarý arasýnda yazmýþ olduðu denemelerden oluþan, Ýstanbul'da Bir Düþ adlý kitabý yayýnlanmýþtýr. Þiir,Öykü,Deneme ve Masal aðýrlýklý yazmayý sevmektedir. Edebiyat ve Fotoðraf üzerine çalýþmalarýný devam ettirmektedir.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © nympe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.