..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Mustafa Günay




25 Haziran 2007
Özne: Nihilizm Sorunu  
Mustafa Günay
felsefe ve edebiyatta nihilizm sorunu..


:BGIG:
ÖZNE DERGÝSÝ 4. YILINDA

Çukurova Üniversitesi Felsefe öðretmenliði bölümü öðretim üyesi Mustafa Günay’ýn genel yayýn yönetmenliðini yaptýðý, felsefe içerikli ÖZNE dergisi yayýnlanan 7. sayýsýyla 4. yýlýna girdi.

Özne’nin danýþma kurulunda bulunan felsefeci ve sosyal bilimciler arasýnda þu isimler yer alýyor:
Prof. Dr. Hasan Aslan(Akdeniz Üniv.), Prof. Dr. Sara Çelik(Mersin Üniv.), Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Çevikbaþ(Atatürk Üniv.), Pof. Dr. Betül Çotuksöken(Maltepe Üniv.), Prof. Dr. A. Kadir Çüçen(Uludað Üniv.), Doç. Dr. H. Nur Erkýzan(Muðla Üniv.), Doç. Dr. Zeynep Direk(Galatasaray Üniv.), Prof. Dr. Sevinç Güçlü(Akdeniz Üniv.), Prof. Dr. Adnan Gümüþ(Çukurova Üniv.), Prof. Dr. Ali Osman Gündoðan(Muðla Üniv.), Prof.Dr. Selahattin Halilov (Özel Azerbaycan Üniversitesi ), Prof. Dr. Rahmi Karakuþ(Sakarya Üniv.), Arslan Kaynardað, Prof. Dr. Doðan Özlem(Muðla Üniv.), Dr.Ebulfez Suleymanov (Azerbaycan Milli Ýlimler Akademisi Felsefe, Siyaset ve Hukuk Arastýrmalarý Enstitusu),
Prof. Dr. Mustafa Yýldýrým(Atatürk Üniv.), Yrd. Doç. Dr. Solmaz Zelyut(Ege Üniv.).


Yýlda iki kez yayýnlanan Özne’nin 4. yýlýndaki bu sayýsýnda dosya konusu olarak Nihilizm Sorunu ele alýnýyor. Özne’nin bu sayýsýnda yer alanlar: “Descartes’tan Foucault’ya Modern Özne ve Dönüþümleri Sorunu”/Sara Çelik, “Albert Camus ve Nihilizm Problemi”/H. Haluk Erdem,
“Deðerler Baðlamýnda Siyaset Mümkün müdür?”Mustafa Günay, “Ýslami Terör Kavramý Üzerine”/Mehmet Özcan, “Thomas Bernhard ve Nihilizm”/Ahmet Sarý, “Ýngiliz Edebiyatýnda Nihilizm”/Þebnem Sema Tuncel, “Maske, Fark ve Paris”/Sadýk Erol Er, “Modernliðin Sýkýntýlarý ve Charles Baudelaire”/Fýrat Mollaer, “Nietzsche’nin Epistemolojisi Üzerine Kýsa Bir Not”Ata Devrim, “Augustinus’un Ýtiraflar (Confessiones) adlý eserinin XI. Kitabýnda zaman kavramýnýn felsefi açýdan temellendirilmesi”/ Arslan Topakkaya, “Nermi Uygur’un Düþünce Dünyasý”/Betül Çotuksöken, “Sayýn Nermi Uygur’un Anýsýna”/Sibel Öztürk Güntöre, “Ölenlerin Felsefesi”/Ýsmail Hakký Baltacýoðlu, “Ölümün Felsefesi” (þiir)/Neslihan Yalman, “Felsefe”(þiir)/Tan Doðan, Salahettin Halilov’un “Doðu-Batý: Ortak Bir Ýdeale Doðru” Kitabý Üzerine”/ Ekber N. Necef, “Vehbi Hacýkadiroðlu’nun Ýnsan Anlayýþý”/Ýsmail Örnek, “Olumsuzlamanýn Olumu”/Arda Cevahir, “Söz ve Politika”/Mehmet Erkan.

Ýletiþim: oznefelsefesanat@yahoo.com, mgunay@cu.edu.tr
http://oznefelsefesanat.blogspot.com
Çukurova Üniversitesi Eðitim Fakültesi,
Felsefe Grubu Eðitimi Bölümü
01330 Balcalý/Adana



SUNU Yazýsý

Nietzsche’nin çekiç sesleriyle haber verdiði nihilizm çaðýnda yaþýyoruz. Yirminci yüzyýlýn baþlangýcýndan bu yana nihilizmin boyutlarý geniþledi: ahlaki nihilizm giderek siyasal bir nihilizmle birlikte insanlýðý ve kültürü tehdit etmeyi sürdürüyor. Ýnsani deðerlerin hiçe sayýldýðý küreselleþme döneminde, deðerler sorunu üzerinde yeniden düþünmek ve bir ufuk aramak ihtiyacý kendini derinden duyurmaktadýr.

Nietzsche yalnýzca nihilizmin geldiðini haber vermekle kalmayýp, bu sorunla kapsamlý biçimde hesaplaþan ilk filozoftur. Daha sonra Camus baþta olmak üzere pek çok filozof nihilizmi ele almayý sürdürmüþtür. Ayný problem edebiyatta ve sanatta da yankýsýný bulmuþtur. Turgenyev’in “Babalar ve Oðullar” romaný, ilk kez nihilizmden söz eden bir edebiyat eseridir. Bu eserden sonra baþka edebiyatçýlar da nihilizm temasýný iþlemiþlerdir.

Ýnsaný derinden ilgilendiren bir sorun olarak nihilizm, hem filozoflarýn hem de sanatçýlarýn iþlediði bir konu olagelmiþtir. Bu nedenle elinizdeki bu sayýda, nihilizm sorununu felsefe ve edebiyattan örneklerle ele almayý uygun bulduk.

Bu sayýda, 27 Þubat 2007’de Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Özne’nin birlikte düzenlediði “Nermi Uygur’un Düþünce Dünyasý” etkinliðinde yapýlan iki konuþmanýn metinleri de yer alýyor. Nermi Uygur’un yaný sýra, yakýnda kaybettiðimiz deðerli felsefecimiz Vehbi Hacýkadiroðlu’yu da bir yazýyla anýyoruz.

Özne’nin bu sayýsýnda yer alan diðer yazýlarýn da ilginizi çekeceðini umuyoruz. Gelecek sayýnýn dosya konusu: “Türkiye’yi Düþünmek” olacaktýr.
Yeni sayýmýzda buluþmak üzere.







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Özne: Felsefe - Edebiyat Ýliþkileri
Özne

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sisifos Gibi [Þiir]
Mayýs Yaðmuru [Þiir]
Hal Durumu [Þiir]
Hermann Hesse'den Mektup Var [Deneme]
Birkaç Dergi [Deneme]
Attila Ýlhan'ýn Ardýndan [Deneme]
Þiirdeki Felsefe, Felsefedeki Þiir [Deneme]
Adlandýrmak [Deneme]
Þarkýlar Kimi Söyler? [Deneme]
Jules Verne [Deneme]


Mustafa Günay kimdir?

Felsefe açýsýndan sanat ve edebiyat eserlerinin deðerlendirilmesine önem veriyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Albert Camus, Nermi Uygur, Milan Kundera, Oðuz Atay, Edip Cansever


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Günay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.