..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýstanbul > Mehmet Cem UYSAL




14 Temmuz 2007
Bir Hayal Zaten Silivri  
Silivri

Mehmet Cem UYSAL


Silivri Belediyesi'nin kültür edebiyat etkinlikleri bünyesinde 2007 yýlýnda yapmýþ olduðu ödüllü "Hayalimdeki Silivri" konulu kompozisyon yarýþmasýnda birincilik elde etmiþ olan yapýt.


:BCBA:
Hayalimdeki Silivri…Silivri’deki hayalim…Hayal ve Silivri…
Bu iki sözcüðü duyduðumda, mýknatýsýn çekici gücüyle birbirine koþan o kadar çok duygu belirdi ki zihnimde! Silivri, baþlý baþýna bir hayal zaten benim için. Akþam vakti sahilinde yürümek, hele de azýcýk daha uzaklaþmak, karýþýk seslerden ve kuþlarý duyabileceðim bir noktada oturmak, denizi izlemek bazen… Birkaç satýra eþlik edebilmesine izin vermek doðanýn… Yazmayý bile Silivri’de sevmek…Ahmet Erhan okuyabilmek…
Bir yer düþünün… Öyle ki Ýstanbul’un o soðuk esintisine inat o sýcacýk var oluþunu adeta tüm benliðinizde hissettiriyor. Öyle ki bazen Beyoðlu aþkýnýzý giderme güdünüzü, sahilinde vereceðiniz bir mangal partisi fikrine anýnda dönüþtürebiliyor. Konuya giriþ yapma görevini üstlenmiþ cümleler için kesinlikle çok uygun Silivri. Evet iþte o yer; Silivri…
Þüphesiz ki hepimiz seyahatlerde, aldýðýmýz her nefesin temizliðine dikkat edecek kadar titiziz. Silivri, endiþeleri anýnda ortadan kaldýrabilecek bir yapýya sahip aslýnda. Ýlkbahar aylarýnda ellerinizle toplayabileceðiniz çiçekler… Yada yok ben toplamam diyenler için bir çok çiçekçi… Yüzmek istediðinizde yüzebileceðiniz güzel alanlarý… Güzel yerleþim mekanlarý… Þehirden uzaklaþayým diye düþünenler için her türlü etkinlik… Yürümek istediðinizde kulaklarýnýzda en sevdiðiniz þarkýyý ister istemez duyabileceðiniz güzel yollarý… Silivri bu ve daha bir çok eþsiz güzelliðe sahip bir ilçe.
Bu ilçe dolaylarýnda ikamet eden biri olarak þunu kývançla söyleyebilirim: Silivri kuvvetli bir geliþim sürecindedir. Bu çerçevede Silivri’de yollarýn yapýldýðýný, altyapý çalýþmalarýnýn gerçekleþtirildiðini, yeþillendirme faaliyetlerinin önemli bir yer tuttuðunu ve buna benzer durumlarý gözlemlemekte güçlük çekmedim. Bunu Silivrili diðer insanlarýn da söylemesi oldukça olaðan bir durumdur. Bir Silivrili olarak gurur duyuyorum.
Nitekim oldukça samimi duygularla aktarmak istediðim, tamamý henüz gerçek olamamýþ bir Silivri de yok deðil hayalimde. Öncelikle maddesel durumlardan öte bir düþüncem var ki, bence mutlaka önemsenmesi gereklidir. Ýstanbul’un bir çok önemli ilçesinin – ki bence Silivri de kendini bu noktada kanýtlama aþamasýndadýr – adýný söylediðimizde akýlda bir tat kalýr. Nasýl ki bir yiyeceðin adý geçtiðinde isteyip istemediðimize anlýk olarak karar verebilmekteysek ayný durum bu noktada da geçerli diye düþünmekteyim. Silivri denildiðinde býrakýn olumsuz düþünceleri, oldukça leziz bir tat kalmalý insanlarýn akýllarýnda. Tat alma duyusunu insanlarýn akýllarýna kadar itebilmiþ bir simgesellik mücadelesinde benim Silivri’min de yeri mutlak suretle olmalýdýr. Peki nasýl? Elbette ki tanýtým vb. faaliyetlere gereksinimimiz olacaktýr; fakat asýl sorun bu faaliyetlerin içeriðinin tam anlamýyla ne olmasý konusuna yöneliktir. Yani “Ýnsanlarýn gözünde Silivri nasýl bir yer olmalýdýr?” sorusu bence bu alanda yetkili bir kesim tarafýndan gündem konusu edilmeli ve buna yönelik çalýþmalar yapýlmalýdýr. Silivri geçmiþi, Silivri kültürü, Silivri lezzetleri, Silivri denizi, Silivri balýkçýlýðý, Silivri sahili, Silivri akþamlarý, Silivri havasý, Silivri yaþamý… Hepsine ve hatta fazlasýna sahip olan Silivri, adý geçtiði anda içini dökebilmeli insanlara. Her zaman için bu, hayalimin asýl eksenini oluþturmuþtur. Eminim ki insanlar Silivri’de özlemlerini giderebilecek birçok þeye sahip olabileceklerdir.
Benim bu özlemlerinden biri, Silivri’de çok daha güzel bir sahil görebilmek. Bence Silivri sahili oldukça doðal yapýya sahip. Fakat kazandýrýldýðý þekil, ona kendini gösterme fýrsatýný tam anlamýyla vermiyor. Ýnsanlarýn, örneðin akþamlarý da þimdikine oranla daha fazla çýkmak isteyecekleri bir dahil neden olmasýn ki? Zaten oldukça yeterli uzunluða ve güzelliðe sahip Silivri sahili. Ayrýca þunu da belirtmek isterim ki bölge bölge bazý kirli noktalara sahip sahilimiz bu kusurdan da bir takým çalýþmalar sonrasý arýndýrýlabilir. Tüm bunlar vasýtasýyla da Silivri, o kabuðunu kýrabilmeli artýk.
Sahil konusundan da yola çýkarak vardýðým düþünce, ufak bir gözlemim vasýtasýyla da kanýtlasýn istiyorum. Örneðin insanlar neden Armutlu’ya giderle? Armutlu, turistik anlamda oldukça küçük bir yer. Fakat kendini kanýtlamýþ… Ýnsanlarýn gidesi geliyorsa, iþte bu yüzden.
Bakýldýðýnda Silivri küçük bir merkezden ibaret durmamalý bence. Öncelikle yüz sekiz binin üzerinde insaný barýndýran Silivri’nin henüz Silivri halký tarafýndan bile tam anlamýyla görülmemiþ yerlerine, köylerine yatýrýmlar yapýlmalý, imar düzenine biraz daha dikkat edilmeli ve görsel faktörlere en az benim hayalimde yer verdiðim kadar önem verilmeli diye düþünüyorum. Þehir içi tabelalarý dahi kendine özgü olabilmiþ bir Silivri, biraz da kendini mistik oluþumlara býrakýrsa, bence çok þey yerine oturacaktýr. Silivri kendi ismini çok daha kaliteli yapabilecek bir gizil güce sahip. Hayalimdeki Silivri zaten gelecek adýna kurulmuþ bir Silivri.
Ayrýca örneðin bir gökdelen Silivri’ye yakýþmaz. Ama tarihi Mimar Sinan Köprüsü gibi güzelliklere sahip Silivri’ye geleceðe de bu gözle bakýlabilecek eserler býrakýlmalýdýr bence. Neden yüksekliði makul bir kule, Silivri’nin merkezine hafif uzak bir bölgede insanlara eþsiz manzarasý ve kalitesiyle restoran ya da benzer türde amaçlarla hizmet vermesin?
Düþlediðim Silivri’nin daha yüzeyselleþtirilmiþ bir þekli daha mevcut. Örneðin insanlarýn oturup hoþça vakit geçirebileceði mekanlarýn sayýsý oldukça az bence. Sýcak bir kahve içmek için sayýlý yerlerden birini tercih etmek zorunda olmak daha bugünden can sýkýcý olmaya baþladý bile.
Attýðýnýz her adýmda aldýðýnýz her nefes, rahatlatýcý nitelikte Silivri’de. Hepimizin temennisi olsa gerek bu güzel ferahlýðýn devam etmesi.Yüzlerimizdeki gülümsemenin devamlýlýðý her zaman için bir istek olsa gerek yüreklerimizde. Silivri þu halini daha iyi korusa sadece adýyla bile bir tercih sebebidir. Umarým gelecekte bunu henüz görmemiþ insanlar da görür, umarým gelecekte Silivri biraz daha kendine ait özellikleriyle ön planda kalabilir ve umarým Silivri hayalleri gerçek yapýp ileride bugünkünden de güzel olabilir…
Bana bu fýrsatý sunan büyüklerime sevgi ve saygýlarýmý bir borç bilirim. Ben þu an okumakla, kendimi geliþtirmekle ve de Silivri’yi temiz tutmakla bu borcumu yerine getirmeye çalýþýyorum.
Ne mutlu, bu borcu yerine getirmek için çalýþanlara, çalýþacak olanlara…

Mehmet Cem UYSAL



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Biz...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþk Ýnsaný Üþütür Mü? [Öykü]
Son Kadeh [Öykü]
Bir Anýmý Aradým Sensiz Geçen [Öykü]
Yaprak [Öykü]


Mehmet Cem UYSAL kimdir?

Mehmet Cem UYSAL: Bilkent Üniversitesi Küresel Ve Uluslararasý Ýliþkiler bölümü öðrencisi. 26. 06. 1990 doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Cem UYSAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.