..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > kemal pismisoglu




8 Aðustos 2007
Eskiyen Evlilikler ve Koltuklar 1. Bölüm  
kemal pismisoglu
þansýmý deniyorum. Ve hayatýma dahil olun diyorum. Gelin içeri misafir edeyim sizi öykümde


:BDGI:
ESKÝMEK 1. bölüm (geçen hafta ki yazý. )

Bu þehirden bir yolunu bulup gitmek isteyip fakat bir türlü gidemeyen, yeni bir yerde yeni bir yaþama baþlama arzusundaki büyük çoðunluðun aksine, kýzmýyordum belediye baþkanýna; sürekli kaldýrýmlarý deðiþtirip yandaþlarýna gelir saðladýðý için. Madem yaþamakta olduðum þehri deðiþtiremiyorum, gidemiyorum neresi olduðu önemli olmayan o yere, bari vergisini ödediðim devlet benim adýma deðiþtirsin yaþadýðým þehri. Hiç yoktan iyidir, küçük deðiþiklikler.
Bu düþüncelerle kaldýrýmda yürürken, birden düþüncem çocukluk yýllarýma kaydý. Annemi hatýrladým. Babam haksýz olduðu halde sanki suçluymuþ gibi yüklenirken anneme, annem gibi boynumu büktüðüm gecelerin sabahýnda, odadaki eþyalarýn yerlerini deðiþtirdiðimi hatýrladým. Bu ufak deðiþimin o an için bizi nasýlda mutlu ettiðini. Kim bilir belediye baþkaný da karýsý ile kavga edince, bir yerleri yýktýrýyordu. Bir yerlerde okumuþtum. Belediye baþkanýnýn “bu þehir benim evim” sözünü.
Eve gitsem ve gece yarýsý olduðunu, komþularýmýn uyuyor oluþunu umursamadan eþyalarýn yerini deðiþtirsem diye düþündüm. Sonra gözlerimi kapadým. Ve hayal etmeye baþladým evinin salonunda bulunan eþyalarý.
Ýlk olarak odanýn ortasýnda on beþ yýldýr duran ve on beþ yýldýr niye durduðunu anlamadýðým sehpayý kaldýrabilirim. Ama bu fikre Aylin’in çok sýcak bakacaðýný zannetmiyorum. Ama belki kandýrýrým. Sonra birlikte aldýðýmýz, deri koltuklar. Tek kiþilik olanlar beyaz. Ýki kiþilik ve üç kiþilik olanlarsa siyah. Ýki kiþilik olanýn arka ayaklarýndan biri kýrýk, Aylin’in kullanmadýðý topuklu tekliklerinden birinin desteði ile sallanmadan duruyor. Onu ortalýk bir yere koyamayýz. Ýllaki duvara yaslamalýyýz.
Hmm, tekli koltuklarýn yerine geçebilir o, tekli koltuklarý ise televizyonun olduðu yere koyarýz. Peki televizyon. Ah Aylin’i ikna edebilsem de salondan televizyonu mutfaða taþýsam. Ýlk günden hayatýmýzý geçirdiðimiz odada televizyon olmasýna karþý çýkmýþýmdýr. Keþke o zamanlar bu konuda daha kararlý olsaydým. Bir konuda taviz verdikten sonra eskiye dönüþ kolay olmuyor. Televizyon salonda deðil de mutfakta olsaydý, televizyon izlemek istediðimizde rahatsýz sandalyelerin üzerinde oturmaya razý olmak zorunda kalýrdýk. Bu zorunluluk ise onun karþýsýnda geçireceðimiz zamaný azaltmamýza yardýmcý olurdu. Hem televizyon karþýsýnda bir þeyler yerken ortalýðý kirlettiðim için kavgada etmezdik mutfakta. Çok güzel olurdu.
Ama þuan için bu fikrimi Aylin’e açmamam sanýrým çok da doðru olmaz. Çünkü açmanýn bir faydasý olacaðýný düþünmüyorum. Duyacaðým cevabý biliyorum nasýlsa;“tüm gün iþte yoruluyorum. Tek keyfimde izlediðim bir iki dizi. Onlarý da sen daha rahat et diye sandalye üzerinde izleyecek deðilim.”
Bu cevabý duyup tüm þevkim kýrýlýp tamam, tamam. Ben bir þey söylemedim. Sen uyumana devam et demek istemiyorum. Belki de yapmam gereken, yarýn iþ çýkýþýnda mobilyacýlarý gezip onlara, deri koltuklarýmýzdan bahsedip, sýkýntýlý günlerde içtiðim sigaralardan oluþan deliklerden, derisinin ilk günkü parlaklýðýný yitirmiþ olmasýndan, ayaklarýndan birinin kýrýk olmasýndan ve sallanmasýndan falan bahsedip. “Yeni bir þeylere ihtiyacým var. Üzerinde sýkýntýlarýmýn sigara izleri olmayan ve sallanmayan” demeliyim. Mobilyacý ne söylediðimi tam olarak anlamasa da, kendi iþine yarar kýsmý olan mobilya ihtiyacýmdan yola çýkarak bana maðazayý gezdirmeli. Hiçbir þey almayacak olsam da, bu çaba bile biraz olsun rahatlatýr beni.
Kafamdaki bu düþüncelerden baðýmsýz çalýþan ayaklarým beni evime getirmiþti. Kapýyý açmak için anahtarý elime aldým. Sonra evde beni bekleyen bir karým var. O yok gibi davranmamalýyým diyerek zile bastým. O benim hayatýma dâhil ol çaðrýmý duymadý. Bir kere daha þansýmý denedim. Ýçeriden kapý sesi duyuldu. Aylin duymuþtu. Geldi kapýyý açtý. Uykulu gözlerle
- Anahtarýný mý unuttun
- Hayýr.

Hayýr, cevabýnýn ardýndan hiçbir þey söylemedi. Uykusuna dönmek istiyordu.
Anlýyordum onu yoruluyordu hayattan. Ama dinlenmenin yolunu uykuda aramasý saçmaydý. Bedenin yorgunluðundan önemliydi sonuçta ruhun yorgunluðu. Ona bir iyilik yapmaya karar verdim. Arkasýndan yatak odasýna gittim. Üzerimdekileri çýkarýp yanýna yattým. Ve sýkýca sarýldým beline. Ayný uykulu gözlerle
- Yapma Kemal! Çok yorgunum.
- Bir þey yaptýðým yok. Sadece sarýlmak istedim sana.
- Neredeydin bu saate kadar?
- Dýþarýda dolaþtým biraz. Ve düþündüm.
- Ne düþündün?
- Koltuklarýmýzý. Eskidiler. Deðiþtirsek mi?
- Olabilir bir ara bakarýz. Nereden geldi aklýna?
- Hiç üzerinde sigara delikleri var. Ayaklarýndan biri de kýrýk
- Tamir ettiririz. Üzerini de baþka bir kumaþla döþettirdik mi taptaze olur.
- Olmaz.
- Olur. Haticeler mobilyalarýný bu þekilde tazelemiþler. Adamlar sabah evlerine gelmiþ mobilyalarý alýp götürmüþ. Akþama ise getirmiþler. Gördüm çok güzel olmuþ. Onlardan telefon numarasýný alýrým.
- Yenisini alsak.
- Çok masraflý olur. Hem ne gereði var? Bizim mobilyalarýn iskeleti çok güzel.
Biraz eskidiler kabul ama ufak tefek tamirle hallolur.
- Ama
- Kemal istersen bunu gece yarýsý konuþmayalým.
- Olur diyerek tekrar beline sarýldým.
- Kemal çok yorgunum.
- Aylin bende çok yorgunum.
- Hadi o zaman uyu.
Bu söz kolaydý. Uyu. Ama uyku tutmuyordu iþte. Sonsuz bir mutsuzluðun içinde
Uykuya dalmak istemiyordum. Gözüm bana sýrtý dönük olarak yatmakta olan Aylin’e takýldý. Koltuklarýmýz gibiydi. Ýskeleti çok güzel ama yýllarýn etkisiyle derisi eskimiþ. Ne yapmak istiyorum diye sordum kendi kendime. Deðiþtirmek istiyor muyum bu kadýný mobilyalarýmýz gibi?
Bilmiyorum, en iyisi Aylin’e bir þans daha vermek. Mobilyalarýmýz söylediði gibi yeni yüzlerle kaplandýðýnda taptaze hissi verirse bana, sýkýlmýþlýk duygumdan kurtarýrsa, Aylin’e birlikte bir tatile çýkmayý, iliþkimizi onarmayý ve tazelenmiþ olarak eve dönmeyi teklif ederim. Ama üzeri kaplanan koltuklar tazelik deðil de, eskiliði bir bezle gizlenmiþ hissi verirse, çaresiz acý verecek olsa da, yenisini almaya karar veririm.

koltuklarýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Göbeðim
Eskiyen Evlilikler ve Koltuklar 2. Bölüm

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonsuz Öykü
Kedi Deli ve Tren
München
Menapoz Sonrasý Evlilik
Sevgiler Gününü Yalnýz Karþýlayacaklara
Biber Dolmasý
Ýntihar Ya da Yaþam
Loading...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Rüyadan Kabusa [Þiir]
Günaydýn Çorap Kardeþ Ýkizin Nerede [Þiir]
Avaným [Þiir]
Hayata Dürbünle Bakmak [Þiir]
Cibraný ile Karþýlaþmak [Þiir]
Tecavüz [Þiir]
Seni Sevmek [Þiir]
Yeniden Baþlamanýn Þiiri [Þiir]
Tablet Þiirler "Ölüm" [Þiir]
Yalnýzlýkla Seviþmek (Bir Gün) [Þiir]


kemal pismisoglu kimdir?

erciyes üniversitesi týp fakültesi 3. sýnýf öðrencisiyim

Etkilendiði Yazarlar:
goethe,nietsche,ve tabi ki mevlana


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal pismisoglu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.