..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Cafer ÞAHÝN




13 Aðustos 2007
Cahit Külebi  
Külebi'yi Anarken

Cafer ÞAHÝN


Cahit Külebi'ye çok þey borçlu olduðumuza yakinen inandýðým için, Onu yeni kuþaklara layýkýyla anlatmayý ve unutturmamayý boynumun borcu olarak addediyorum...


:DJEB:

1997 Senesinin güzel bir yaz akþamýydý.O esnada ekran baþýnda haber seyretmekteydim.O sýralar, sizleri bilmem ama bana göre dünyanýn son bin yýlýna damgasýný vuracak en önemli olayýn finali gerçekleþiyordu.

Zira ta uzaklardan hatta Çin’den yola çýkarak Ankara’ya yeni avdet etmiþ bir kervanýn Baþkent’te konaklamasýný hem Çankaya Köþkü’nün bahçesinde verildiði için bu mola, bu ilginç ve gizem dolu anýn görüntülerini geçiyordu televizyonlar flaþ haber olarak…

Arif Aþçý yönetiminde bir ipek yolu kervaný birkaç maceracý ve tarih yazmaya namzet insan,birkaç semiz ve tecrübeli deve ve son olarak birkaç sabýrlý köpekle,Ýstanbul’dan Çin’e kadar sürecek uzun ve meþakkatli bir yolculuða çýkmýþ Çin Devlet baþkanýna Bizim Cumhurbaþkanýndan deri üzerine yazýlmýþ bir mektup sunmuþ ve Çin’den salimen Türkiye’ye dönmüþ olmanýn ve gerçekten büyük zafer sayýlacak çok parlak bir iþ baþarmýþ olmanýn akabinde Çankaya köþküne çýkmak suretiyle Çin Devlet Baþkanýnýn gene deri bir mektubunu zamanýn C.baþkaný Süleyman Demirel’e sunmalarýnýn ardýndan Süleyman Demirel’in ”Çocuklarý köþkte zaten layýkýyla aðýrlayacaðýz da Nazmiye hamýn,þu yorgun ve aç develere verecek otumuz yeþilliðimiz var mý ki vardýr da biraz ot getirelim bu hayvanlara e mi?”sözleriyle tam da duygulanmýþtým ki,birdenbire televizyonda geçen bir talihsiz altyazý benim bu yoðun duygu atmosferimi de mutluluðumu da bir anda kaosa ve mateme çevirmiþti…

Haber çok acýydý…Cahit Külebi ’yi yitirmiþtik.Televizyonu kapattým ve yanýmda bulunanlardan gözlerimi saklayarak kendimi dýþarý attým hemen…
Ýlkokul sýralarýnda bende müthiþ bir þiir aþinalýðý baþlamýþtý…
Türkçe kitaplarýmýzda Cahit Külebi’nin þiirleri vardý…Bazý çok büyük þairlerimizin ölmüþ olduklarýný söylemiþ olduðu için öðretmenimiz o zamanlar Cahit KÜLEBÝ’NÝN de hayatta olmadýðýný sanýyordum.Ve o zamanlar bunu araþtýrýp öðrenebilecek býrakýn interneti falan doðru dürüst kitap ve dergiler bile yoktu…

Yýllar sonra bir gün Külebi’nin yaþýyor olduðunu öðrenince kaybettiði uçurtmasýnýn arkasýnda zýrýl zýrýl aðladýktan sonra onu geri bulan çocuklar kadar sevinmiþtim…

Tokat Zile’de 1917’de doðan Cahit Külebi uzun sayýlabilecek bir ömür yaþadý ve yaþadýðý kadar da Anadolu’yu yaþattý en güzel þiirleriyle ve gönülleri þad ve abad eden harikulade mýsralarýyla…

Benim, belki kudret ve heybet manasýnda deðil ama duygusal manada hayatta en sevdiðim þair Cahit Külebi’den baþkasý deðildir…

O gerçek bir Anadolu aþýðýdýr…O’nun gökyüzünde bile sevdiði yer ülkemiz sýnýrlarý dahilinde olan sath-ý vatanýn gökyüzündeki karþýlýðý olan Türk Mavisi alanýdýr…

O memleket insanýný en iyi tanýyan, seven,güvenen ve ömrünü onlara adayan eþsiz bir þair ve mükemmel bir insandý…

Köylü kadýnlar,kavun taþýyan þoförler,esnaflar,hamallar ve benzeri insanlar baþkalarý için olmasa da Külebi için birinci sýnýf birer vatandaþtý ve önemli birer insandý…

O, Paris meyhanelerinde sabahlara kadar içip sýzacaðýna ve zývanadan çýkacaðýna Konya ovasýnda bir avuç su gene mahrumiyet bölgesi bir köyümüzün unutulmuþ bir çeþmesinde kana kana su içmeyi tercih etmiþ sadece Anadolu’nun nimetleriyle ve deðerleriyle mutlu olacaðýný anlatmaya çalýþmýþtýr…

Cahit KÜLEBÝ ayný zamanda inançlý ve muhafazakar bir insandýr.
Son yýllarýnda kendisine ”Ölümden korkmuyor musunuz?” diye bir soru yönelten muhatabýna” Delikanlý ben Allah’a inanan bir insanýn neden korkayým ki” diye cevap verdiðini bir gazeteci yakýnýmdan dinlemiþtim…

Bir farenin ölümüne bile üzüntülerini ifade babýnda sonra bir kuþun çocuklar tarafýndan öldürülünceye kadar hýrpalanmasýna fevkalade üzüntüsünün akabinde basit sayýlan böyle olaylarý þiire layýk gören ve mýsralara döken tek þair Cahit Külebi’dir…

Sonra bir genç ve tecrübesiz bir zerdali aðacýnýn karakýþýn altýna gireceði sonrasýnda karda kýþta baþýna neler gelebileceðini dert edinen ve aðaca seslenerek dikkatli olmasýný isteyecek kadar ruh hassasiyeti olan tek þair de Gene O’dur…

Aþk ve duygu manasýnda insanlar arasýnda en sevilen ve önemsenen þiirleri de gene Cahit Külebi yazmýþtýr ve Anadolu’nun en ücra köþelerinde bile sevilmesinin ve hatýrlanmasýnýn sýrrý da burada saklýdýr…

Sevda,Hikaye,Anlarsýn(yani bir gece habersiz bize gel,merdivenler gýcýrdamasýn),Bir halin var özlüyorum,Güzelleme,Akþamlar hey akþamlar,Evvel zaman gibi sevda þiirlerinin yaný sýra,Yurdum,Sivas Yollarýnda,Harp içinde,Rüzgar,Küçük çeþme ve Atatürk Kurtuluþ Savaþýnda gibi Memleket þiirleri yýllardýr dilden dile dolaþýp unutulmayan þiirlerinden bazýlarý ve en gözde ve gönülde olanlarýdýr…

Ben bu yazýmý haddizatýnda onun vefatýnýn yýldönümünde yani 20 Haziranda yazacaktým.Ama son zamanlarda artýk sanat ve düþün yetileri maalesef kaybolmaya yüz tutmuþ insanlarýmýza onu hiç deðilse vefatýnýn sene-i devriyesine günler kala hatýrlatmak babýnda, bazý insanlar olur da hatýrlar dost ve sevdiklerine de hatýrlatýr umuduyla önceden yazmýþ oldum
“ Bir gün geleceðim
Alýp þu baþýmý,
Bir gün geleceðim


Belki de Haziran
Bulacak naþýmý
Belki de Haziran…”

Naþýmý Haziran bulacak diyordu büyük memleket aþýðý ve bu yurdun efsunlu ýþýðý Cahit KÜLEBÝ…

Zamanýnda yaþayýp da göremediðim birkaç kutlu ve ulvi insandan biri de O’dur ve bu talihsizliðin de içimde piþmanlýk ve hayýflanma endeksli hep müzmin bir acý ve keder olarak kalacaðý bir gerçektir…

Cahit Külebinin ömrü de milenyum denilen bin yýlýn baþýný sonra ikinci bin yýlýn getirdiði cep telefonu,bilgisayar disket,cd,e-posta,msn Messenger vs. yenilikleri görmeye yetmedi…Zaten ömrü vefa etseydi de dört günlük fani alemde üstad KÜLEBÝ’NÝN ne bu tekno nimetlere”Mal bulmuþ maðribi” mesabesinde sevineceðine ve bunlarý baþyaveri olan kalemi kadar kullanacaðýna ve sevebileceðine hiç ihtimal vermedim ben…

Cahit Külebi’yi yeni nesiller iyi anlatmalýyýz biz iyi anlattýktan sonra onlarýn O’nu baðrýna basýp baþ tacý edeceklerinden hiç kuþku duymuyorum...
Onun þiirlerini de çok önemsemeliyiz Duygu sevgi ve þefkat yüklü Külebi þiirlerini halkýmýza sevdirmeli yediden yetmiþe onu iyi özümsemeli þiirlerini en duygusal insandan tutun da cezaevlerinde yatan en cani ruhlu insanlara kadar ulaþtýrarak özellikle kader mahkumlarýna o þiirlerden sýk sýk okuyarak ruhlarýnýn dinginleþmesini ve merhametle yoðrulmasýný saðlamalýyýz.Bir farenin ölümüne bile þiir yazacak kadar hassas ve berrak ruhlu bir insanýn þiirlerinin mahkumlara saðlayacaðý fayda gün gibi bariz ve aþikardýr…
Varýný yoðunu Anadolu ve onun insanlarý için harcamýþ bu gönüller Sultanýna ahde vefa babýnda ne yaparsak yapalým hakkýný gene de hakkýný ödeyebiliriz diyemem…

Türkiye’mizin gelmiþ geçmiþ en büyük Aþk ve duygu þairini Rahmet,
Saygý ve Minnetle anarak sözlerimi O’nun en manidar þiirlerinden birinin birkaç mýsraýyla baðlýyorum…

“Bir gece habersiz bize gel
Merdivenler gýcýrdamasýn
Öyle yorgunum ki hiç sorma,
Sen halimden anlarsýn…”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fatma Girik
Barýþ Manço'yu Anarken
Turgut Özal'ý Anlamak
Kadýnlar Dediniz De... (Dünya'nýn En Ulvi Kadýnlarý)
Sarý Kýz Dur Far Söndür!
O Mucize Çocuðu Arýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kafa Kaðýdý [Þiir]
Aþk Serenadý [Þiir]
Benimle [Þiir]
Ayasofya Açýlacak [Þiir]
Cunta Dede [Þiir]
Gandi Kemal [Þiir]
Deli Kýza Serenat [Þiir]
Gurbet Biter [Þiir]
Aðýr Aþklar [Þiir]
Geri Dönmek [Þiir]


Cafer ÞAHÝN kimdir?

Dünyaya edebi ýþýltýlar saçmak için gelen biri olmak harikulade bir duygu,söz saltanatýnýn sultaný olmak,mülk saltanatýnýn sultaný olmaktan daha üstün ve muteberdir ÞAÝR-YAZAR CAFER ÞAHÝN Malatya'nýn yetiþtirdiði en önemli Þair ve Yazarlardan biri olarak kabul edilen Cafer ÞAHÝN, Hekimhan ilçesinin Kurþunlu Beldesine baðlý Güçlü(Eski adý Zahmettn)Köyünde doðdu. . . Ýlköðrenimini köyünde tamamlayan Þahin, daha sonra Malatya Ýmam-Hatip Lisesine devam etti ve bu okuldan mezun oldu. Kazandýðý Açýköðretim Fakültesi Ýktisat Bölümüne devam etmek yerine, kendisini tez zamanda büsbütün sanata adamak yolunu seçti. . . Genellikle serbest vezin tarzýnda þiirler yazan ve þiirleri usta iþi eserler olarak nitelenen Cafer ÞAHÝN, az olmakla beraber kafiyeli þiirler de kaleme almýþ ve bu tarz þiirlerde de baþarýsýný kanýtlamýþtýr. . . Þiirlerini GÖLGEMLE SÖYLEÞÝ ve NE BÝLÝYORSAN ANLAT adlý þiir kitaplarýnda toplayan Þair, bunun yanýsýra Deneme, Hikaye ve senaryo çalýþmalarýnda da bulunmuþ ve bu çalýþmalarýný þimdilik sanal ortamda pek çok sanat ve edebiyat sitelerinde yayýmlamýþtýr. . . 2001 yýlýnda ilk defa katýldýðý bir Makale Yarýþmasýnda Türkiye Ýkinciliði derecesiyle çok önemli bir baþarýya imza atmýþtýr. Edebiyat dünyasýna "YÜREÐÝMÝ ÝYÝ SAKLA" adlý þiiri gibi, sevilmenin de ötesinde bütün Türkiye'de adeta birer marka olmuþ þiirler kazandýran Yazarýn iki adet yayýmlanmýþ, biri Þiir, biri de deneme olmak üzere basýma hazýr iki kitabý bulunmaktadýr. . . çeviri Cafer Sahin MALATYA CURRENT AUTHOR POET POET-WRITER CAFER ÞAHÝN Malatya is known as one of the authors raised the most important poet and Cafer Sahin, Hekimhan spot in the town of Lead Strong (Zahmettn old name) was born in the village of . . . Falcon completed primary education in the village, then continued in Malatya Imam-Preacher High School and graduated from this school was. Rather than to continue winning the Open Education Faculty of Economics Department, chose to devote himself to art . . . Generally, the thesis also entirely free-verse poems written in the style and ingenious works of poetry known as Cafer Sahin, at least, although had written poems and rhyme in poetry of this kind of success has proved . . . NARRATIVE INTERVIEW and what I know my shadow's poems by the poet gathers books of poetry, as well as the trial, the story and screenplay, and this work is found in the studies of art and literature of many sites published in a virtual environment . . . Article Competition for the first time in 2001 with the participation of Turkey has achieved a significant degree of second place. Letters to the world "GOOD SAVE my heart" as his poem, almost a brand in Turkey was to be loved beyond all winning author of two published poems, one poem, one of which has two books ready for printing, including the trial . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Divan Edebiyatý þairleri,Cumhuriyet dönemi þairlerinden,Necip Fazýl,Cahit Külebi,Attila Ýlhan vs.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cafer ÞAHÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.