..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Düþler > Aþkýn Güngör




14 Aðustos 2007
Yedi Kere Ben  
Ýlk kez yedi yaþýmda öldüm. Yedinci ayýn yedisi. Saat yediye yedi kala (ya da yedi geçe, emin deðilim). Yedi kez kýrptým göz kapaklarýmý. Yedi kez nefes verdim.

Aþkýn Güngör


Öyküsünü yazmadýðým benlerden birince vuruldum, tam yedi yerimden. Kurþunkalemlerimi boþalttým üzerime. Ve durup þöyle dedim kendime:


:BJEE:
Yedi Kere Ben

Ýlk kez yedi yaþýmda öldüm. Yedinci ayýn yedisi. Saat yediye yedi kala (ya da yedi geçe, emin deðilim). Yedi kez kýrptým göz kapaklarýmý. Yedi kez nefes verdim.

Tenim usulca güneþe kesti. Sýcacýk bir ölü, boy fakiri bir ara sokakta, hâllerinden utandýklarý için yana eðilen gecekondularýn buðulu bakýþlarý arasýnda, boylu boyunca? Ve baþucunda yedi adet kan damlasý.

Anlatmasý güç, utandým ölmekten. Çünkü, yazdý. Çünkü, silme mavi bir gök þaha kalkmýþtý þehrin üzerinde. Çünkü, bütün çocuklar dýþarý çýkýp oyun oynayacaktý. Kuka, yakan top, saklambaç, dekman, kafa karýþ, ortada sýçan, köþe kapmaca. Ben olmayýnca bu yedi oyun da eksik kalacaktý.

Kavaða sevdalý serçelerin yedisi üzerime kondu. Notasý bilinmeyen bir ezgiyi ördüler aralýksýz. Üstüm baþým cývýltý doldu.

Dedim ya, ya yediye yedi vardý, ya da yedi geçiyordu. Issýz bir ada gibiydi sokak. Koþturan yedi cinden baþka kimse görünmüyordu. Of, o kadar Robinson?dum ki bu yalnýzlýkta, aklýmdaki her þey Cuma?ya dönüþüyordu.

Cebime sakladýðým yýldýzlarýn yedisi soluyordu. Korkuyordum. Eksik bir mehtap olacaktý bu gece. Çünkü, her akþamüzeri uçan kayýðýma atlayýp yýldýzlarý göðe ben savuruyordum. En azýndan, düþlüyordum bunu. Düþlerimin gecesini yýldýzsýz koyacak kadar büyümediðime inanýyordum.

Bir masalda mý neydim, þaþýrýyordum. Usulca siliniyordum. Saydamlaþýyordu tenim. Ýnanamýyordum. Ýlk kez ölüyordum çünkü. Ölümün bu kadar erken geleceðine ihtimal vermiyordum. ?Daha yedi bile deðil, ya da yediyi yedi geçiyor,? diye söyleniyordum. Kimseler duymuyordu sesimi.

Asfalt usulca eðilip bükülüyordu bedenimin altýnda. Ruhum kök salacak bir toprak parçasý arýyordu. Saniyeler dakikaya, dakikalar saate dönüþüyordu. Zaman yerli yerinde duruyordu yine de. Aklýma saplanan kurþunkalem ömrümü alýyordu.

Yedinci ve son nefesimi vermeden az önce geçti hayatým gözlerimin önünden. Kýsa film gibiydi. Sýkýcý. Antraktta dýþarý çýkýp oyun oynamayý tasarlýyordum (Kýsa filmlerde ara veriliyorsa tabi). Sadece bu ihtimal gülümsetebiliyordu beni.

Sonra bir þey oldu. Yedinci nefes kurtuldu dudaklarýmdan. Göðüs kafesimde barýnan kuþ kanat vurdu. Tüyler deðdi ruhuma. Hayat bembeyaz oldu. Bir þey ayrýldý benden. Baktým: Ben. Ben havalanýp asfaltta boylu boyunca yatan bana bakarken, ben havalanan bana baktým boylu boyunca yattýðým yerden. Hay Allah, bu kadar tekken nasýl çoðaldým ve nasýl bu kadar baðýmsýz kalabildim kendimden?

Nasýl oldu bilmem ama, ayaða kalktým. Havaya sýçradým. Tutmak istedim havalanan kendimi. Baþaramadým. Çünkü uzaklaþmak istiyordum yerdeki kendimden. Kaçmaya baþladým. Kendimin peþine takýlan kendimin peþine takýlan kendimin peþine takýlan kendimin peþine takýldým. Yedi kere yakaladým kendimi. Yedi kere yakalandým. ?Tabi,? dedim. ?Ne denli çabalasan da kaçamazsýn kendinden. Yüzleþ! Yaþamla yüzleþ, ölümle yüzleþ, düþünle yüzleþ? Yüzleþ ki, yedi kan damlasýna dönüþmesin yazmaktan kaçýndýðýn sen.?

Yedinci ayýn yedisi. Saat yediye yedi kala (ya da yedi geçe, emin deðilim). Yedi yaþýnda öldüm ilk kez, evet, yalan deðil bu. Ya da, þairin dediði gibi,

?Beni öyle bir yalana inandýr ki,

Ömrümce sürsün doðruluðu." (*)

Öyküsünü yazmadýðým benlerden birince vuruldum, tam yedi yerimden. Kurþunkalemlerimi boþalttým üzerime. Ve durup þöyle dedim kendime:

?Yaþamak istersen, yaz. Yaþamak deðil de ?yazamak? deriz adýna, varsýn olsun. Bir düþlük edin kendine. Hayýr, günlük deðil, düþlük. Ýzmaritine geldiðin düþleri söndür içinde. Yani, yaþadýklarýný deðil, küçücük bir sapma nedeniyle yaþayamadýklarýný yaz. Kaderinin dýþýnda kalanlarý. Yaz ve yalanlarýna inandýr dileyenleri. Yazacak mýsýn? Ýyi düþün, yaþaman buna baðlý, ya da yazaman. Sözün söz mü?"

?Söz?

O günden beri, yedi kendimi yanýma alýp yedi tepeli kentin gizlerinde geziniyorum. Rüzgâra fýsýldadýðým düþlerin güz yapraklarýnýn peþine takýlýþlarýný izliyorum sabýrsýzca. Yedi yaþýnda ölen bedenimden artan yalancýnýn verdiði sözü tutuyorum. Kendimle çeliþiyorum sýk sýk. ?Bir yalancýnýn verdiði söz neden doðru olsun ki,? diyorum. Yine de, kendimi inandýramýyorum buna.

Saat yedi. Akþam. Kalemimle yaralýyorum yine kendimi. Kum saatini ters çevirince hayat geçmiþe akacak. Geriye döneceðim. Pusu kuracaðým o daracýk sokakta. Kendimi bekleyeceðim. Elimde bir kurþunkalem, omuzlarýmda öykü.

(*) Özdemir Asaf



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Aþkýn Güngör kimdir?

Yükseleni Kova olan bir Ýkizler Burcu üyesi olarak 1972 Haziranýnda Ýstanbul'da doðdu. 1990 yýlýnda Alfa Yayýnlarý'nda baþlayan yayýncýlýk yaþamý Galaksi Yayýnlarý'nda devam etti. Bu kurumlarda editörlük, redaktörlük, kaligraflýk, karikatüristlik, çizgi roman ressamlýðý, metin ve öykü yazarlýðý yaptý. 2003-2005 yýllarý arasýnda BU Yayýnevi'nde Genel Yayýn Yönetmenliði ve Editörlük görevlerini yürüttü. 2005 yýlý baþlarýnda Görsel Yönetmen olarak yer aldýðý Ýþ Bankasý Kültür Yayýnlarý'ndan kurum içi yaþanan koltuk kavgalarýna dayanamayarak istifa etti. Ardýndan Tasarý Yayýnlarý'nda Genel Sanat Yönetmenliði görevini üstlendi. Þiir dalýndaki çalýþmalarýný 1993 yýlýnda Ben Bir Kediyim adý altýnda kitaplaþtýrdý. Ayný yýl, SHP'nin düzenlediði Ýnsan Haklarý konulu öykü yarýþmasýnda Ve Ýp Gerildi adlý eseri birincilik ödülüne deðer bulundu. 1994 - 99 yýllarý arasýnda Darkwood Çizgi Roman Kültürü ile Atýlgan Bilimkurgu adlý dergilerde yazar - çizerlik görevlerine devam eden yazar, teknik yönetmenlik görevini de uzun zaman sürdürdü. BU Yayýnevi 1996 yýlý Çocuk Edebiyatý Roman Yarýþmasý'nda Düþler Diyarý adlý eseriyle Jüri Teþvik Ödülü alan Güngör, 2003 yýlýnda da Gohor Cam Kent ile Gohor Kurtlar Yolu adlý bilimkurgu romanlarýyla okurlarýnýn karþýsýna çýktý. ÝM Yayýnlarý'ndan çýkan Türk Bilimkurgu Öyküleri serisinin 1. kitabýnda Gökkuþaðý Uzayý adlý öyküsüyle yer aldý. Tudem Kültür Yayýnlarý'ýnýn 2004 Masal Yarýþmasý'nda Sevgiyi Arayan Kardan Adam adlý çalýþmasýyla 3. 'lük ödülüne deðer bulundu. Türkiye Biliþim Derneði'nin düzenlediði, Zühtü Bayar, Bülent Akkoç, Sönmez Güven, Levent Karadað ve Unsal Oskay?ýn seçici kurulunu oluþturduðu, Biliþim Dergisi 2004 Yýlý Bilimkurgu Öykü Yarýþmasý'nda Sevgilim Dans Edelim mi? adlý çalýþmasý 1. 'lik ödülü aldý. Sözü geçen öykü Remzi Kitabevi'nin Bilimkurgu Öyküleri kitabýnda yayýmlandý. 'Ay'kolik adlý romaný 2005 Eylül ayýnda BU Yayýnevi tarafýndan yayýmlandý. Halen yazýyla haþýr neþir olmakta, yazarak nefes alýp verdiðini iddia etmektedir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yazýnýn ta kendisi...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aþkýn Güngör, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.