..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Mehmet CAN




17 Aðustos 2007
Ýmam Ali'nin Þahsýnda Zamaný Yakalamak!  
Mehmet CAN
Ali gibi olmak asla olunamaz, ama ondan esinlenmek elbette!


:BDBA:
Ýmam Ali'nin Þahsýnda Zamaný Yakalamak!



Hamd bütün alemleri yaratan Allah'a mahsustur. Selat ve selam onun Resul'ü, Habibi, Kullarýnýn seçkini, alemlere Rahmet olan, Hz. Muhammed(s.a.a)'e ve onun pak ve pakize Ehl-i Beyt'ine olsun. Ve yine selam hidayet ehline olsun. Ki; onlar apaçýk delillerle sapýklýktan uzaklaþýp hidayete erme aþkýyla yanýp tutuþmaktadýrlar.

Alýþýlagelmiþin dýþýnda farklý bir uslup ve metotla ele alýnan Ali(a.s)ýn þahsýnda zamaný yakalamak bir özeleþtiriden öteye var olan monotonluðu aþmanýn bir arayýþý olarak deðerlendirilebilir!
Ýmam Ali gibi bir þahsiyet tüm zamanlarda bir mihenktir. Onun yokluðu yada yok kabul edilmesi insanlýk devam ettikçe hissedilir. Ýmam Ali gibi bir þahsiyetin tüm boyutlarýyla tanýnmasý onun kiþilik, kimlik ve karakterinin bütün boyutlarýnýn derk edilmesi elbette muhaldir. Eðer böyle olmasaydý, O'da tarihteki diðer derin iz býrakan bazý tanýnmýþ kiþiler gibi belli bir zaman sonra unutulmaya yüz tutacaktý.
Kiþioðlunun taþýdýðý deðerler manzumesi açýsýndan bazen iticilik ve bazende çekicilik yönü farklý ortamlarda, farklý zamanlarda farklýlýk arzettiren bir elastikiyete sahiptir, elbette bu taným Ali gibi bir þahsiyet için söylenemez. Ali'de var olan iticilik ve çekicilik yönleri eþit iki boyutlu olan mükemmel bir olgunun taa kendisidir.
Ali(a.s)ýn velayetinin özünde insanlýðýn kemaleti vardýr ve insanlýðýn kemaletinin özünde ise Ali'nin ve soyunun velayetinin olmazsa olmazý vardýr.
Ali tüm zamanlarda insanlýk mektebinin Adalet, Hürriyet, eþitlik, sabýr, þecaat, takva, kelimenin tek anlamýyla insan-ý kamil olgusu olarak yaþamaktadýr. Deðilmi ki, yeryüzünün lanetlileri ve onlarýn habis mirascýlarý (varisleri) maddenin tözsel zahirine saplantýlarýný insanlýða hakikat mektebi olarak yaftalama çabalarýnýn yegane engeli olarak Ali okulunun mensuplarýný kabul etmiþlerdir.
Ali okulu mensuplarýnýn yeryüzünden silinmesi veya hiç deðilse silik bir tablo olarak yalnýzlýk ve uzlete çekilmeye zorlamak için bütün hile ve desiselerin meþru araç olarak kullanýlmasý, binaen yetersizlilerini setretme ve bu alandaki açýk gediklerini, baþkalaþmýþ yada baþkalþmaya elveriþli kökeni harici zihniyete dayanan ekolleri canlý tutma gayretleri ile telafý etme ve bu gayretlerini olanca maharetleriyle ortaya koymaya çalýþmaktadýrlar.

Günümüz dünyasýnda mevcut deðersel objelerin ki; gerçekte insanlýðýn temel sorunu ve ihtiyaçlarýdýr. Ýtibari ve inhirafi subjelerle deðiþtirilme siyaset ve entrikalarý ancak fikri ve zikri mus'tazaflýk hastalýðýna yakalanmýþ, kendi zamanýnýn sorunlarýný ve sorumluluklarýný yeterince derk edememiþ veya etmemiþ birey ve toplumlarda hayat buldurup yer edecegini bilen, dört öðe (toprak, su, hava, ateþ=kapital) felsefecilerinin temel öðelerini meþru ve gayri-meþru yöntemlerle az önce taným ve tarifi yapýlmaya çalýþýlan birey ve toplumlarda uygulamayý asýl gaye ve erek olarak kabullenmiþlerdir.
Ýmam Ali, kendi toplumunda var olan dýþsal deðere dayalý varlýk hiyerarþisini ret ederken ki; (sosyal olarak, irsi anlamda deðil) bu hiyerarþiyi ret ediþinin derinliklerinde onun (imam Ali'nin) bulunduðu toplum tarafýndan kabul edilmemeyiþidir!
Deðil ki; onda var olan deðere (yani dýþsal ve içsel deðere ) dayalý varlýk metodunu ret anlamýndadýr!
Bulunduðu toplum içinde imam Ali þu deðiþimden yanaydý ki, deðiþme duyumsal ve içebakýþsal deneyimimizin en belirgin temel ve öz'sel yönlerinden var olanlarýn baþka bir þekle yada duruma girme sürecidir.
Evet Ali deðiþimden yanaydý, ama deneyim yasasýný kendi þahsýnda barýndýrmak istemeyen ki, bu yasanýn özünde bilgi yada ustalýðýn bir geliþme sürecine koþut olarak birikmesi yada geniþlemesi algýsý yatar.
Ali (a.s)daki derin yapý, kiþiliði, (kastýmýz mutlakiyet deðildir) bilginin sonsuz sayýda bilgi üretmesini mümkün kýlan temel duygu mekanizmasýdýr.
Modern zamanlardaki insan toplumlarýnýn gerçeksel altyapý menbaýnýn kaynaðý olan Ali (a.s)ýn taþýdýðý ruh ve karekteristik yapýsýyla bütünleþme zorunluluðu vardýr. Modern zamanlar, sözsel eylemin içine düþmüþ olduðu itibari deðerlerin (þovenizm) gerçeksel olma zorunluluðunun kilit þahsiyeti olan Ali'nin tanýnmasýný olmazsa olmaz kýlmaktadýr.
Tarihi determinizmin dayattýðý coðrafyalaþmýþ yada Kültürlere sýkýþtýrýlýp kliþeleþmiþ Ali olgusundan farklý bir Ali'dir bu. Ghandi'nin Asyasýndan, Zencinin Afrikasýna, Lumumba'nýn Afrikasýndan Eskimo'nun Antartikasýna, hakeza; Kastro'nun Amerikasýna diriltici bir ruh üfleyecek kadar büyük bir Ali'dir bu.
Adem'iyet mektebinin son halkasýnýn varisi olan Ali, Kiþioðlunun yaþadýðý dünyada kiþinin þekillenmesinin iksirini taþýmaktadýr.
Hürriyet ve Adalet, dahasý; Kerim kul olma vasfýný taþýmaktadýr, Ali. Ali(a.s) binyýllarýn yolunun yolcusu olmakla birlikte, nice binyýllara yürüyecek bir yolcudur da ayný zamanda.
Ali insanlýk adýna insan'a sunulmak istenen bütün insanlýk dýþý eylemlerin ve düþüncelerin karþýsýnda yalnýz ve yorulmaz yegane savaþçýdýr.
Ali; dünü, bugünü ve yarýnlarýyla insanlýðýn yegane okulu olan sevgi okulunun üstadýdýr ayný zamanda.
Ali; tarihi yasalarýn kendisine has kabul ettiði kurallarý tanýmayan ve bu alanda yüzen zulüm ve despotluðu zülfükarýyla yarýp, Hak ve batýlý net çizgilerle ayýrdýðý gibi, pekala ayný sahneyi sevgi okulunun bir üstadý olarak baþka eylemlerde de gerçekleþtirebilen þahsiyettir.
Ali'deki deðerler manzumesi süreç içerisinde oluþmuþ bir olgudan ziyade, kendisiyle beraber tüm zamanlarý da bünyesinde barýndýrabilecek deðerler manzumesinin kaynaðýdýr!
Ali; Bugün'ün dünyasýnda evrensel fedek mirasý varisinin (Mehdi -a.s) öðrencilerini yetiþtiren akademiyi yeniden ihya eden inkýlab'ýn kaynaðýdýr. Bu inkýlab'ýn beslendiði menbaadýr Ali.
Ali'deki temel deðerleri kendisinde barýndýran yapý (imamet) barýndýrýlanýn barýnana kapsayýcýlýðý olmadýðýndan, uzlaþmasý tartýþma gerektimeyecek kadar aþikardýr!
Ali'nin kendi zamanýndan zamanýmýza ulaþtýrdýðý mesajlardan biride þudur ki; insanýn kendisini her ne ise o yapan (fýtrat), özü süreç içinde kendi geçici varlýðýndan sýyrýlarak gerçeköz'de sonsuzluða varmak! Ve özüyle özdeþleþme sürecinde O'nu (insaný) kuþkudan kurtarmak ve ona doðruyol'u göstermektir(sýrat-ul mustakiym).
Ali gibi düþünmek, Ali gibi inanmak, Ali gibi yaþamak, Ali gibi olmaya çalýþmak muhal olgulardandýr. Hiç deðilse bu deðerleri þiar edinmek her insanýn iftihar-ý medarý olmalýdýr.
Soncümle: Aliokulunun sevgi yüklü öðrencilerinin miyopsal bakýþ zaafiyatýndan kurtulma gibi bir zorunluluðu var kabul edilerek, bu cümleden; bilmukabil dedi deðil, diyorum diyen zamanýn Ali'sini tanýma, olmazsa olmaz zaruriyetini bütün samimi duygularla evrendeki insanlýk camiasýna bildirme gereðini bir sorumluluk bilinciyle....Fi emanillah.


Muhammed CAN
Frankfurt 17.08.2007
mcan313@yahoo.de














Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Güneþ
Sorumlu Adanmýþlýk!
O"nun Yeri!
O'nu Anmak!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý
O Karede Ne Vardý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Mehmet CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.