..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Mehmet CAN




18 Aðustos 2007
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 2  
Mehmet CAN
Fatýma Fatýma'dýr!


:BCJJ:


Ýslamda Kadýnýn Rolü -2




Denizin suyunu içip kurutamzsam bile
Onunla susuzluðumu gideririm. Hafiz

...Ve Fatýma ana, gam ve keder yüklü ana. Uðruna kendisini feda ettiði deðerlerine ve diðerlerine verdiði mesajlarda þunu öðretti, Þehadet çizgisinin varislerine; O takipçiler ki, emanet aldýklarý ilahi mirasý canlarý pahasýna da olsa korusunlar. Belki yalnýz kendilerini deðil bütün varlýklarýný feda ettsinler.


Bugünlerde doðmak bilmeyen güneþ ilahi emre itaatsizlik etmemek için doðuyor sanki. Her zamanki canlýlýk ve parlaklýk yok yüzünde, bugünde öyle doðdu yine sanki ne zaman akþam olacakta yerini karanlýða terk edeceðini bekliyormuþcasýna! Hýzlý bir þekilde akýp gidiyordu. Nihayet öylede olmuþtu, güneþ batmýþ yerini karanlýklar kaplamaya baþlamýþtý!
Gecenin karanlýðýnda adeta omuzuyla dünya yý yüklenmiþ bir adam, vakarlý ve kararlý adýmlarla elinde arkasý sýra çektiði bineðinin üstünde tanýnmayacak þekilde örtüsüne bürünmüþ bir kadýn kim olabilirdi? Nereye gidiyordu? Hemde gecenin bu vaktinde.
Peygamberin vefatýnýn arefesi sayýlan bu günlerde! Bütün Ýslam beldelerinin yassa büründüðü hele baðrýnda taþýdýðý peygamberle Medine ve Medine'liler!!! Öyle ya iki cihan serveri alemlere Nur ve hidayet önderlerini kaybeden Medine'liler için bundan daha büyük bir facia, bundan daha büyük bir kayýp olabilir miydi? Sahi kimdi bunlar? Ali ve Fatýma! Ne? Ali ve fatýma mý? Peygamberin kardeþi, vasisi, mü'minlerin mevlasý, velisi olan, Hayber kalesinin Fatihi, Bedir, Hendek, Uhud ve daha nice nice savaþlarýn meydan kahramaný olan Ali mi? peki ya Fatýma?
Peygamberin biricik kýzý, cennet ve dünya kadýnlarýnýn Seyyidesi, Hasan ve Huseyn'in annesi, peygamberin amcasý oðlunun zevcesi, peygamberin canýnýn parçasý, peygamberin kendisini Fatýma'dan, Fatýmayý da kendisinden saydýðý peygamber kýzý Fatýma mý? Nübuvvetle velayeti birbirine baðlayan Fatýma (s.a)mý?
Ama..! Ama Meleklerin daha kendilerine baþsaðlýðý için gelip etrafýnda pervane gibi döndükleri bu iki kutlu insanýn þu anda matem yuvalarýnda bulunmalarý gerekmiyor muydu?
Hani mü'minlerin ve komþularýnýn! Taziye için bir an bile olsa onlarý yalnýz býrakmamalarý gereken þu hurma dallarý ve çamurdan yapýlmýþ küçük kulübeyi andýran nurlu evi kastediyorum. Her ne ise..!

Kim di Fatýma!?
...Kýzgýn Arabistan çölünde ve bedevi Arap toplumunda çok özel bir itiana ile yetiþen ve yetiþtirilen eþi benzeri bulunmayan bir Zehra çiçeðidir, Fatýma.
Deðil sadece onun, ondan sonraki zamanlarda da, Adem’i beþeriyetin yeryüzüne inmesiyle birlikte böyle bir çocuk inmemiþti yeryüzüne iþte; Fatýma.
Belki sevgi ve merhamete baþkalarýndan daha çok muhtaç olan o minik kýz; babasýnýn tek teselli ve sýðýnaðý olan annesinden sonra, babasýna þevkat ve merhamet dolu yüreði ve elleriyle koþan çocuk: Fatýma.
Akranlarýnýn bakýma muhtaç ve oyun oynamaktan baþka bir düþüncelerinin olmadýðý bir yaþta babasýna ve kendisine annelik görevini üstlenen ulvi bir çocuktu: Fatýma.
Bütün hýrs ve hýrçýnlýðýyla Muhammed (s.a.a)’i mesaja karþý topyekün savaþan Dar-un Nedve-i zihniyet ve þahýslara karþý yalnýz baþýna babasýný savunma ve koruma görevi üstlenen kahraman: Fatýma. Örnek alýndýðýnda Allah’ýn kendi kitabýnda belirlediði ideal kadýn numunesidir, Fatýma. Evet O Fatýma, evet bu fatýma! Þöyle sesleniyordu. Rahmet babasý (s.a.a)nýn minberinden o günden bu güne!

Hutbeden:
2- ''..Ey yiðitler topuluðu ve dinin yardýmcýlarý ve islamýn koruyucularý, benim hakkýmda yaptýðýnýz bu gevþeklik ve benden zulümle alýnan (fedek) hususundaki bu gafletiniz nedir?..''

Yani;
Ey Fatýma'nýn dininin takipçileri, ey müstekbirlere kulluk yapmaya zorlanmak için kollarý taþla ezilenler, ey bedenleri süper güçlerin ürettikleri Silahlarla kýyma haline getirilmiþ þekilde ezilenler, ey zulüm ve despotluðun potasýnda eritilmek istenenler, ey namuslarý payýmal edilmiþ, kümesten evleri baþlarýna yýkýlmýþlar! Ey açlýktan nefesleri kokmuþ, beti benzi sararmýþ, kaplerinde, bedenlerinde taþýdýklarý ilahi güçten habersiz yiðitler topluluðu!?
Yani;
Ey suçlarý '' La ilahe illallah'' dillerinde olanlar! Ey islamýn fedaileri, ey islam yarenleri! Ey cývanlar nedir bu gafletiniz? Nedir bu uyuþukluk ve zulme boyun eðiþiniz? Nasýl kabullenilir bu zillet, alnýmýza vurulmak istenilen bu alçaklýk damgasýna rýza'mý göstereceðiz?
Bütün bunlarý dinimiz mi emrediyor bize? Kim bize fetvasýný verdi? bizler ki izzetli olan Allah'ýn ve Resul'ünün(1) dini üzere olduðumuzu söylüyoruz! Allah izzeti kendisi ve Resul'üne seçti de bizi mahrum mu býraktý bu hakktan?! Yoksulluk, cehalet, parçalanmýþlýk(2) vurdumduymazlýk, gaflet, bencillik ve daha nice zillet belirtileri taþýyan bu olumsuzluklarý adaletinden þüphe duymadýðýmýz Allah mý yazdý bize?
Ama heyhat..! Elbette Fatýma'nýn yardýmýna koþanlar vardý, sayýlarý az olsa bile ümmetin baðrýnda ümmet adeta. Onlar ki Allah'a ve peygamberine verdikleri sözde sebat etmiþler(3) Onlar ki, hiçbir kýnayýcýnýn kýnamasýndan korkmazlar ve onlar ki zillete asla ve asla boyun eðmezler. Önemli olan Hakký Hak olarak Haklý bir þekilde yaþamak deðilmiydi? Sayýnýn ne önemi var ki? peki ya delil delil olarak kerbela insanlýk tarihine yetmez mi?
Yeryüzünde kýyamete kadar inanan mü'minlere ilham kaynaðý olmaya devam eden Kerbela. Yirmibirinci yüzyýla damgasýný vuran islam Nuru goncalarýnýn yeniden açýlmasý bu sayýnýn tarihteki mücadelesinden ilhamýný almadý mý?
Ali evlatlarý tarih boyunca yalnýz kalmadýlar mý? (tabi olan az sayý hariç) Ama Ali evlatlarý yalnýz býrakýlmalarýna raðmen tarihin determinizm (zorlama)ine karþý hep kýyam ve yine kýyam. Sonra onlara (ve taraftarlarýna) yapýlan zulüm, iþkence, zýndan, sürgün ve katliam Ali evlatlarýna düþen pay. Peki sonra? Yeniden kýyam! ne zamana kadar? günüme, gününe, günümüze kadar(4)

Hasan-ý Mücteba (a.s)dan buyuruyor; Annem Zehra (s.a)nýn Cuma akþamý sabaha kadar alemlerin Rabbine ibadet ettiðini gördüm; sabah þafak sökünceye kadar daima ruku ve secde halindeydi. Mü'minlerin tek tek isimlerini zikredip onlara dua ediyordu, fakat kendisi için hiç dua etmedi. Bu durumu görünce - Anneciðim, neden kendin için dua etmiyorsun?- diye sordum. Annem cevaben þöyle buyurdular: '' önce komþu, sonra ev (insanýn kendisi!)''(5)

Böyle bir kiþilik olan Hz. Fatýma (s.a) acaba kendisi içinmi istiyordu istediði þeyi?
Acaba; elde ettiði yýllýk gelirlerinin hepsini Mustaz'af ve Mazlumlara bir günde paylaþtýrýp eli boþ evine dönen bir elin sahibi kendisi içinmi istiyordu istediði þeyi?
Acaba; Baþkalarý bu görevi üstlenip istenilen þeyin sahibini bu zahmetlerden kurtarsa olmazmýyýdý?
Acaba; Fedek'in gelirleriyle geçinmek zorunda kalan Mazlum ve Mustaz'aflar bir baþkasýnýn elinden paylarýný alsaydýlar olmazmýydý?
Acaba; Zalimlerin paylaþýmýný Adaletle özdeþmi kabul ediyorsunuz? Acaba..?

Ve Fatýma ana, gam ve keder yüklü ana. Uðruna kendisini feda ettiði deðerlerine ve diðerlerine verdiði mesajlarda þunu öðretti Þehadet çizgisinin varislerine; O takipçileri ki, emanet aldýklarý ilahi mirasý canlarý pahasýna da olsa korusunlar. Belki yalnýz kendilerini deðil bütün varlýklarýný feda ettsinler.
Deðilmi ki; mazlumiyet anasý Fatýma (s.a) kendisiyle birlikte bütün evlatlarýný islam'a feda etti. (6)
Fatýma'nýn fedeki Harun Reþidin Ýmam Kazým (a.s)'a sunduðu Fedek deðildir. Ýmam Kazým (s.a)'ýn Harun Reþid'den istediði ve hakký olan Fedek'tir.
Deðilmi ki; Bugün Fedek'in gerçek varislerinin gaspedilmiþ Fedek'ten bir kýsmýnýn kurtarýldýðý parçaya (Ýslam cumhuriyeti) Fedek'i gasp eden zihniyetin olanca hýrçýnlýðýyla saldýrýp siz Fedek varislerinin Fedek'te tasarruf hakký yoktur demeleri !!!
... Ve o günün afedersiniz bu günün alný secdeden kalkmaz, dilinden Allah isminin düþmez, baþý takkeli, yüzü sakallý, eli tespihli ben. Evet ben, Fedek'i gündemleþtirmenin ne anlamý var ki? diyen ben.
Ama sen. Evet sen, o günün Fedek sahibi dininin takipçisi olan sen, islam ümmeti'nin içinde barýndýðý fedek sýnýrlarýný çok iyi bilen sen. Kurtarýlmýþ Fedek parçasýnýn diðer paraçalarýndan çok farklý olduðunu bilen sen.
Adaletin Fedek varislerinin dininin olmazsa olmazlarýdan olduðunu çok iyi bilen sen. Adalet kemeri kuþanmýþ geri kalan kýsmýný hürriyetine kavuþturma mücadelesi veren sen. Çok iyi biliyorsun ki, beni senleþtirmedikçe sen yalnýz olarak mücadelene devam edeceksin. Peki ya ben?
... Ve bütün karabulutlar olanca hýzýyla kendisinde var olan katran damlalarýný hür Fedek topraklarýna döküp insanlýða hayat veren meyvelerini çürütmek için yarýþýrken.
... Ve yeryüzünün bütün haramileri kendisinde var olan kabiliyet ve maharetlerini kullanýp meyve ye durmuþ dallarý talan edip yaðmalamaya koþarlarken.
... Ve yalnýz baþýna Fedek'i korumak için tüm gayretini sarf eden sen, ben seninle birlike olsam bile ne yazar ki derken...?!
Medine'den bir Kadýnýn sesi yükseliyordu

Bir kadýn ki; "Bir kadýn için düþünülebilecek bütün boyutlar ve bir insan için tasavvur edilecek bütün insani boyutlar Hz. fatýma (s.a) da tezahür ve tecelli etmiþ bulunmaktadýr"(7)
Devam edecek...

Dipnotlar:
1-Münafikun -8
2- En'am -159
3- Tevbe -111
4- 1979 Ýnkýlabi Ýslami
5- Bihar'ul envar'dan ibretli öyküler s53
6- Hz. Fatýma'nýn soyundan imamlarýn hepsi þehid edilmiþlerdir!
7- Ýmam Humeyni düþüncesinde kadýnýn konumu.

Muhammed CAN
Frankfurt 18.08.2007
mcan313@yahoo.de








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Ýtret, Ümmet ve Vahdet
Türk Ýslamcýlarýn, Mele/molla Planý!
Kurban ve Fedakârlýk!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 4
Dehe-i Fecri Ýdrak Ettiysek Vahdet ve Ýzzeti Seçme Zamaný Gelmedi mi?
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 3
Kurban ve Fedakarlýk!
Orucumuz Neyi Emreder?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý
O Karede Ne Vardý?
Ali Þeriati ile Kürt Sorununa Bakýþ ve Yeni Ýslamcýlarýn Senaryolarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Mehmet CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.