..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Aylin Þahin




3 Eylül 2007
Bir Vardý Bir Yoktu Çocukluðum  
Aylin Þahin
Bu yazýyý annemin evinde hala asýlý duran ve anneanneme ait olan taþ aynaýn hatýrasýna yazmýþtým bir zamanlar...


:AIGG:
Dereler, tepeler dümdüz de deðildi ama bilmem nasýl düþüverdim böyle bir masalýn içine… Her rengin en güzelinin deðil de, güzelin her renginin olduðu bir geçmiþe dalýyor gözlerim. Hayatým bir film þeridi deðildi þimdi gözlerimden geçip gidecek. Belki bana bile ait olmayan anýlara sahip çýkýyor belleðim. Her kötünün yerine bir iyisini, her eskinin yerine bir yeniyi yerleþtiriyor. Pembe panjurlu olmayan evimizdeki, pembe sohbetler gibi, uzun uzadýya her yemekten sonra… Annem “anne” diye seslendiðim iyi arkadaþým.

“Hadi” diyor annem “Yemek hazýr”.

Sokak kapýsýnýn dýþýnda bekliyor beni gerçeðim. Ýçeride bir evin bir kýzýyým ben. Her sabah bu kapýdan çýkýp baþka yaþamlara dalýyor sonra kendi düþüme dönüyorum yeniden.

Mutfaða yaklaþtýkça mis gibi kokusu doluyor burnuma tarhananýn. “Ne yapýyordun kaç saattir içeride?” diyor annem. “Hiç” diyorum. “Düþlüyordum”. Gülümsüyor, tabaðýma dumaný tüten mis kokulu tarhanayý boþaltýrken.

Sormuyor ne düþlüyordun diye. Sorsa anlatabilirmiyim bilmiyorum. Öyle hýzlý akýyorki düþünceler kafamdan, birden çok kiþinin ayný anda konuþmasý gibi takip edemiyorum tüm sesleri duymama raðmen.

Mutfaðýn duvarýna tam yemek masasýnýn hizzasýnda bir ayna var. Yemek yerken kendimizi seyredelim diye deðilde daha çok mutfak geniþlesin diye düþündü herhalde annem. Ama ben hep kendimi seyrediyorum aynada. Annem de seyrediyor bazen bana bir þeyler anlatýrken göz ucuyla bakýyor mimiklerine nasýl görünüyor diye. Bazende yýllarý sayýyor sanýrým yüzündeki çizgilerde, dalýyor çünkü gözleri, buðulanýyor bazen.

Bu ayna yýllardýr bakýyor bize her konuþtuðumuzu duyuyor her hareketimizi kaydediyor içine.. Onun arkasýnda sýrlarý var .. bizim sýrlarýmýz…Anneanneminmiþ bu ayna “Taþ ayna bu çok deðerli” diyor annem. Çok deðerli aynamýzdan anneannemin, annemin ve benim sýrlarýmýz dökülüyor yer yer.. O da yaþlanmýþ demek ki. Ama hepimizden genç duruyor pürüzsüz bir cildi var.. Tüm aðýrlýðýný vermiþ duvara her gün, her öðün bizi bekliyor. Anneannem þimdi bu aynanýn öbür tarafýndan bakýyor belki bize. Belki insanlar ölünce aynanýn öbür tarafýndan bakýyorlardýr kimbilir.

“Yarýn pazara gideyim” diyor annem. Sessizlikten sýkýlmýþ olmalý. Kendi sesleriminden sýyrýlýp ona bakýyorum. “Ýstediðin bir þey var mý?” diyor. “Yok” diyorum.

Ne kadar kýsa konuþuyorum bu gün. Oysa hiç susmadýðým zamanlar olur, kendim bile sýkýlýrým söylediklerimden, yorulurum. Bugün sesler içimde kalýyor, kelimeler hapis kaldýlar aðzýmda. Ben duyabiliyorum sadece.

Annem bazen çok kýzdýðýnda “Ben söylüyorum, ben dinliyorum” der. “Ben de” demek geliyor þimdi içimden.

“Senin bir derdin mi var” diye soruyor þimdi de. “Yok” diyorum. “Niye sordun” demek istemiyorum biliyorum ki cevabýný.

“Sen neler yaptýn bugün” diyerek sýrayý ona veriyorum.

Çocukluðum nerede bu hikayede demeyin, yok çünkü.
Bir vardý bir yoktu çocukluðum.

2002


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Aynaya Bakýn Bir
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
21 Eylül 2007
Merhaba, Çocukluðunuz o aynanýn içinde olabilir mi acaba? Öyle olmalý ki aynayla hayatýnýzý özdeþleþtirmiþsiniz bu öyküde. Ufak tefek birkaç yazým hatasý dýþýnda güzel bir yazýydý. Kaleminize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayna...
Bir Gülümseyiþin Öyküsü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beni Yaþamak [Þiir]
Elma Dersem Çýk, Armut Dersem Çýkma [Deneme]


Aylin Þahin kimdir?

Sýnýrlarýmý suya çizerim ben Ne sen bulabilirsin onlarý bir daha Ne de ben. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Buket Uzuner, Ergun Candan, Mevlana


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aylin Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.