..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Ýbrahim Kamil




12 Eylül 2007
Aþk ve Kara  
Tanrýlaþmak

Ýbrahim Kamil


Herkesin kapýlýp gittiði, delice akan akarsuya benzeyen zamanýn sahibi olan hayatý izlerken gördüm her þeyin karanlýðýný. Zaman hayatýn, aþk insanlarýn karanlýðýydý. Hayat, insanlar sayesinde deðer kazanan parçalar taþýyordu içinde. Ýnsanlarsa, onlarý Tanrýlaþtýran düþlerine sýðýnýyorlardý, gözlerini hayata kapayarak. Karanlýk hayatta gözlerini kapatýp kendi Tanrýsý olan ve kendine yeni bir hayat kuran insanlar mutlu oluyordu ancak. Ýçiçe geçmiþ iki negatif, bir pozitif doðuruyordu. Ne aþk olmadan hayatýn deðeri vardý, ne hayat olmadan aþkýn.


:ABED:
Büyük bir boþluðun içinde sürükleniyoruz. Evrenden bile büyük bir karadeliðe doðru sürükleniyoruz: Kendi evrenimizi ölüme teslim edeceðiz bir gün.
Sýradan hayatlarýmýzý farklý kýlan, hepimizi bir diðerimizden daha kudretli hissettiren, bize bu boþ hayatta her þeyi düþlerimizle deðerli kýldýran, bizi Tanrýlaþtýran 'aþk'a mecburuz. sýradan hayatlarýmýzý farklý kýldýðý için, bir diðerimizden daha kudretli hissettirdiði için, þu boþ hayatta düþlerimizi yaratmamýzý saðladýðý, bizi Tanrýlaþtýrdýðý için 'aþk'a mecburuz.
O olmadan baþka biri olmayý baþaramýyoruz. Ve hepimiz baþka birinin hayatýný yaþamayý istiyoruz; düþlerimizde baþka hayatlardan parçalar taþýyoruz: Bunlarý bizimle yaþayacak birini arýyoruz.
Onu ne kadar düþlersek, ona o kadar baðlanýyor, o denli yüceleþtiriyoruz karþýmýzdakini. Her an farklý bir þekilde hayal ediyor, ve kurduðumuz tüm hayallere onu eklediðimiz, o hayalleri gerçek hayata taþýmak istediðimiz için ulu bir arzu taþýyoruz, onun yanýnda olmaya karþý.
Saçlarý, gözleri, yanaklarý, dudaklarý, teni ve davranýþlarý kimsede yok sanýyoruz. Herkeste olan yanlarýný muazzam sanýyoruz. Tanrýlaþtýðýmýz için Tanrýçalaþtýrýyoruz onu.
Oysa kimsenin bir farký. Büyük bir topluluk olan kadýnlarý farklý kýlan, erkeklerin 'yalnýzlýk korkularýndan' baþka þey deðil oysa. Erkekleri kadýnlar için farklý kýlan da 'O'. Ve 'Hayat'ý...

Her þeyi bilen Tanrý'nýn bizi niçin dünyaya yolladýðýný merak ediyorum her zaman. Ne yapacaðýmýzý bilen Tanrý'nýn cehenneme gitmemizi istemediðini ve her þeyi deðiþtirecek kudrette olduðunu söyleyip duruyoruz. Yarattýðý þeytaný kendine rakip sayýp tüm dengeleri deðiþtiren Tanrý, ya onun taþýdýðý iyiliði, yahut þeytanýn taþýdýðý kötülüðü seçmemizi istiyor; ve sonra, her þeyi deðiþtirebilecek kudrette olan Tanrý'nýn, yaptýklarýmýz için bizi yargýlayacaðý günü bekliyoruz, O'nun yarattýðý hayatta, O'nun yarattýðý kullar olarak. Yaþadýklarýmýz, iyilik ve kötülük rekabetinden baþka þey deðil.
Ve Tanrý, bunlardan kaçmak için tek bir yol sunuyor bize: Aþk. 99 kudretinden 'Yaratmak' olanýný 'Düþ' isminde sunuyor bize. Biz, yargýlandýðýmýz gün ya iyilik ve kötülük arasýnda kaldýðýmýz için yargýlanacaðýz, yahut Tanrý'ya " Senin verdiðin 'Yaratmak' kudretimi kullanýp, senin yarattýlarýný deðil, kendi yarattýklarýmý yaþadým: bu yüüzden yargýlanamam." diyeceðiz.
'Aþk', Tanrý'nýn þeytana karþý en büyük kozu.
'Aþk' þeytanýn deðil, þeytan kýlýðýna bürünmüþ beyaz, iyiliksever bir meleðin bize usulca fýsýltýsýdýr.
'Sýnav' olan hayatýn içindeki þeytana kapýlmamak için kopya çekmemizi ve sonra çýkmamýzý istiyor. Kopya çekip cevapladýðýmýz sorularý atlýyor, sonucu söylerken. Biz baþkalarýnýn hayatýndan kopya çekerek kendi hayatýmýza yazdýðýmýz sahneleri düþlerimizde saklýyoruz aþýk olunca; sonra bir karakterin bedenini 'Sevgilimizin' bedeni haline getiriyoru 'Tanrýlaþmýþlýðýmýzla'. Mahþer günü hayatýný aþýk olarak geçiren insanlarý gösterip, baþýný öne eðerek hayýflanan þeytana alaylý bir gülümseyiþ fýrlatacak Tanrý.

Her þeyi yaratan Tanrý'nýn sahibi olduðu hayattan ve onun içindeki delice akan akarsuya benzeyen zamandan çýkýp, akarsuyun yanýndaki yeþil alandaki bir aðaç gölgesinde izlemek zorundayýz her þeyi; gördüklerimizden kopya çekip almalýyýz ve Tanrýlaþarak topladýðýmýz parçalardan yeni bir hayat kurup ona birinin bedenini eklemeliyiz, onu düþlerimizde saklamalýyýz.

Sadece hayatý yaþamaktan korkuyoruz. Her an yanýmýzda bir þeytan saklayan o hayat ürpertiyor bizi. Çünkü yalnýzlýðý beraberinde bulunduruyor.
Gözlermizi kapatmalýyýz o karanlýða.

Ama çoðu zaman düþlerimizi yaþadýðýmýz insanlar tarafýndan terk ediliyoruz. Terk edilmekten korkuyoruz, hayatýn içine tekrar döneceðimiz için.

Hayata gözlerimizi kapattýðýmýz için kapýyoruz gözlerimizi sevgilimizi sararken, öperken ve koklarken.

Her þeyi kendimizce deðiþtirip güzel görmek için aþýk olmak zorundayýz. Yalnýz kalmamak için aþýk olmak zorundayýz. Terk edildiðimizde hayatýn içinde uzun süre durmayýp, düþlerimizdeki karakterin bedenini deðiþtirmeli, baþka birini bulmalýyýz. Düþlerimizde sakladýðýmýz, hep baþkalarýnýn hayatýndan izler taþýyan ama 'benim' diyebilecek kadar içimize aldýðýmýz sahneleri yaþamak için aradýðýmýz kiþiyi bulduðumuzda korkmadan daha çok hayal kurmayý ve o hayatý uzatmayý bilmeliyiz. Gerçek ölümden daha çok acý veriyor çünkü, o hayatta ölmek.

Tanrý'nýn þeytana alaylý bir gülümseyiþ fýrlatmasý için, karþýlaþtýðýmýz her durumda sevinmek, her þeyin sýradan olduðu hayatta deðil, kendi yarattýðýmýz yaþamda var olmak, Tanrýlaþmak için: Hadi, aþýk olalým!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Ýbrahim Kamil kimdir?

Ben hiçbir þeyi umursamam. Ama her þeyi yazmak isterim. Bana 'deli' denmesinden hoþlanýyorum, çünkü bütün büyük yazarlar delirmekten aþaðý kalmamýþlardýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilendiðim tek bir roman yoktur. Yunan Mitolojisi, Gogol ve Dostoyevski romanlarý, beni en çok etkileyenlerdir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kamil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.