..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Dinsel > UÐUR BOZKURT




4 Ekim 2007
Yokluðun Varlýðý (Arayýþ 1. Bölüm)  
hikaye

UÐUR BOZKURT


Hikayede, mazi ile istikbalin sanat yapýsýný birleþtirme gayreti olarak tanýmlanabilir veya geçmiþin klasikleþmiþ sanatýný, gerçeði anlayabilme yolunda etkili þekilde kullanmanýn mümkün olabilir mi? Sorusuna bir cevap niteliðinde mütevazý bir çalýþmadýr. Hikaye de hayatý tanýma, hakikati kavrama, yaratýlýþ ruhunu hissetmenin klasik bir yolu gösterilmeye çalýþýlmýþtýr. Canlýlýðýn sadece insanlar ve hayvanlar âleminden olarak örülü bilinmemesi gerektiði, aslýnda baktýðýmýz fakat göremediðimiz birçok güzelliðin farkýna varýp günlük yaþamýmýzda uygulayabilmenin çabasýdýr. Hikayede, tüm canlýlarýn konuþturulmasý, kiþileþtirilmesi söz konusu edilmiþtir. Tamamýyla mecazi ve simgesel anlatýmlar ön plana çýkmýþtýr. Manayý anlamak için insanýn kendi içine dönmesi gerekir lakin kendi içine dönmesi için çevresinde saklý hakikatleri görmesi lazýmdýr. Görünen suretlerin içine nüfuz eden içsel tanýmlamalarý okuyabilme gayretidir. Aþkýn insan üzerindeki binlerce rengini farklý bir bakýþ açýsýyla yada meteryalist dünyanýn bize unutturduðu aþký yeniden hatýrlamak...


:BFCJ:
Ayaklarýn ucunun dahi deðmediði bir yerdir aranan. Bir þehirdir iki sevgilinin aradýðý. Âþýk maþuk’unun peçesini orada kaldýracak. Mahreminin gizli hazinesini orada görecek. Ezelde yüreklerine takýlan ebed halkalarýný o þehirde görecekler.

Can yalýn ayaktýr. Üzerinde kefen renginde nurdan ay gibi bir elbise ile bir köþede siyah bir taþýn üzerine oturdu. Gözlerini kýstý. Bir elini yanaðýna koydu. Ýç seslerinin konuþmasýna kulak verdi. Doðrunun onun yüreðine taht kurmasýný bekledi. Doðrunun dümdüz sapmaz yolunda o þehri bulmak istiyordu. Doðru dudaklarýndan kaçýnca yalana dönecekti. Can, doðrunun olgunlaþabilmesi için gönül hapishanesinde yalanla ayrýlýk anlaþmasýna ihtiyacýn olduðunu bildi. Bunun için hakikat’in mührünün basýlmasý gerekti. Hakikat bembeyaz kanatlarýyla yeþil mührünü Can’ýn göðsü arasýndaki sýr denilen noktaya bastý. Can karanlýk taþýn üzerinde yaþadýðý þehrinden uçup gidivermek istedi. Nefes deðmemiþ bir þehirde soluklarýndan kurtulmak istedi. Oturduðu yerde bir anda rüzgârýn serinliðini hissetti teninde.

Rüzgâr kulaðýna bir þeyler fýsýldadý. Ben gördüm o þehri. Seninde görmen için bedeninin benim kadar hafif, geçirgen ve her yeri kuþatmasý gerek. Her gittiðin yere can suyundan bir nebzede olsa akýtmalýsýn can vermelisin.

Can, rüzgârýn sesine evet dedi. Rüzgâr Can’ýn alnýndan öptü.

Alný bir anda kupkuru oldu. Çünkü iki kaþýnýn arasý tamamen balçýktandý. Rüzgâr gül þehrinden gelmiþti. Rüzgârýn baðrýndan esen gül kokusu Canýn topraktan kokan içini toprak kokan bedenini bir an olsun unutturdu. Rüzgâr gurbete gidince de. Can da topraðýn kalbinden bir avuç toprakla nikâhlý olduðunu bildi. Sonra yerinden aniden kalktý.

Gitmeliyim. Gül kokusunun üzerime sinmesi için gitmeliyim dedi. Benim yerime düþünenin olduðu o þehri bulmalýyým. O yolu bulanlarýn ayak izlerine yanaklarýmý sürmeliyim. Þehrin tam göbeðine gitmeliyim. Göðsünde cehennem sýcaklýðýný hissetti. Beyninde ateþten solucanlar dolaþýyordu. Derinden bir istekti onu mekânsýzlýk yolunda adýmlar atmaya iten. Þirin caný, ayak deðmeyen yerde can kuþunu hibe eden erlerin yanýna gitmek istedi. Gönül kuþunu vuracak bir gönül avcýsý arýyordu. Ruhunu ýssýz mekânlara beden bineðiyle sürmek istedi. Baðrýndan cehennem nidalarý geliyordu. Gitmek istiyordu. Cennetin bahçeleri, baldan ýrmaklarý, akýllarý uyutacak kokusu o þehirdeydi. Yüreðinde ne kadar bahçe varsa onu ebed suyuyla yeþertmeliyim dedi. Bu þehre varmak için tümsekler dereler, tepeler aþmalý ve taþtan yüreðini kýrmalýydý ki gölgelerin birbiriyle oynaþtýðý mekânýn kalbine inebilsin. Yol uzundu. Ama gitmesi gerekti. Þehrin efendisi istemeyi vermiþti gönlüne. Dilemeseydi istemeyi vermezdi. Ayaklarý söz dinlemiyordu. Ýçindeki karanlýk perdeleri birer birer yýrtýp siyahtan baþka bir renk görmek istiyordu. Gözlerini açacak bir yar arýyordu. Kendindeki tüm renk cümbüþünü görmek için birisini almalýydý karþýsýna. Yarýmdý tam olmasý için yanýbaþýnda canýnýn yarýsý olmalýydý. Bir ayna olmalýydý. Kendisini her an izleyebilmeliydi o aynadan. Kendi içindeki çift sesleri tek sese çevirecek yalnýzca o aynaydý. Gönül evinin kapýsýnýn anahtarý ondaydý. Can bedeninde alev parçalarýndan iðnelerin ruhuyla bedenini diktiðini vücudunun her karesinde hissedince bu acýyla boynunu büktü, baþýný yüreðine yanaþtýrarak. Ey yüreðim! Bana aþk lazým, aþka safiyane bakan aþka âþýk gözlerle ruhunu semaya hibe etmiþ cesur yürekli sarraf lazým. Yüreðini yokluðun yorganýnda kaybetmiþ, hiçliðin yastýðýnda uyuyan uyanýk lazým. Benliðin bendesindeki aþk þarabýnýn son damlasýný içmiþ sevdiðim lazým dedi. Bu onun dudaðýnda sürekli zikrettiði söz oldu. Söylediði sözler yedi yönden yine ona geri dönmekteydi. Can sessizliði topraktan baðrýna ekti. Sessizliðin tohumlarýndan ses tomurcuklarý yeþermesini istedi. Ýstek dilek kuþuna can verdi. Dilek kuþu baðrýndan doðdu. Masmavi gökyüzüne gözlerini dikti.

Uður Bozkurt




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: meraba
Gönderen: yalnýzlar duraðý / ankara /Türkiye
2 Kasým 2007
Bu öyküyü zevkle okudum ve devamýnýda inanýn içtenlikle okuyacaðým... Baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinsel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yokluðun Varlýðý (Mutluluk 3. Bölüm)
Yokluðun Varlýðý (Yalnýzlýk 2. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gülüm [Þiir]
Þefkat Dilencisi [Þiir]
Yazýlmýþ Seni Seviyorum [Þiir]
Seni Sevdim [Þiir]
Sevdiðim [Þiir]
Can Kuþum [Þiir]
Kadýn [Þiir]


UÐUR BOZKURT kimdir?

Ben'i okudukça tanýrsýnýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mevlana celaleddin rumi, Necip fazýl kýsakürek, Fuzili, Mehmet Akif Ersoy, Yunus Emre, Ýskender Pala, Muhyiddin- i arabi, Hekimoðlu Ýsmail, Muhammed Esed, Osman Bedruddin Erzurumi, Jastein Gaarder, Eflatun, Rollo May, Haluk Nurbaki, NÝzami vs.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © UÐUR BOZKURT, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.