..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Okutan Vali  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türkiye’de okuryazarlýk oraný yüzde 88’dir. Yani her yüz kiþiden 88’i okuma ve yazmayý biliyor. Bu oran yüksek gibi görülse de aslýnda çaðdaþ Türkiye’ye yakýþan bir oran deðildir. Zira pek çok Avrupa ülkesinde okuma yazma oraný yüzde yüzlere gelip dayanmýþtýr. Bu çaðda okuma yazma bilmemek tek kelimeyle ayýptýr. Fakat bu ayýp, bilmeyenin deðil, öðretmeyenindir.


:AIGG:
OKUTAN VALÝ
M.NÝHAT MALKOÇ

     Türkiye’de okuryazarlýk oraný yüzde 88’dir. Yani her yüz kiþiden 88’i okuma ve yazmayý biliyor. Bu oran yüksek gibi görülse de aslýnda çaðdaþ Türkiye’ye yakýþan bir oran deðildir. Zira pek çok Avrupa ülkesinde okuma yazma oraný yüzde yüzlere gelip dayanmýþtýr. Bu çaðda okuma yazma bilmemek tek kelimeyle ayýptýr. Fakat bu ayýp, bilmeyenin deðil, öðretmeyenindir. Sosyal devlet, vatandaþlarýnýn her türlü ihtiyaçlarýný gözeterek, gerekli önlemleri alýr. Ülkemizde her ne kadar dikkate alýnmasa da, okumak bir ihtiyaçtýr aslýnda. Okumayan insanlarýn ruh açlýðý pek çok ruhsal boþluðu da beraberinde getirmektedir.
     Türkiye’de yüz kiþiden 88’i okuma yazma bilse de bilinçli kitap okuyucusu bu oranýn çok çok altýndadýr. Okumuyoruz iþte. Yapýlan araþtýrmalar gösteriyor ki gençliðin yüzde 70’i hiç okumuyor. Ýstatistiklerin dili, okumayýþýmýzý belgeliyor. Ýstatistik verilerine göre nüfusun yüzde 40’ý hayatý boyunca hiç kütüphaneye gitmiyor. Ýlköðretimde çocuklarýn yüzde 80’inden fazlasý ders kitabý, kaynak ve yardýmcý kitap dýþýnda kitap okumadan okullarýndan mezun oluyor. Üniversite öðretim üyelerinin 1/5’i akademik yayýnlar dýþýnda kitap okumuyor. Bu rakamlar bizleri gelecek adýna endiþelendiriyor. Çünkü okumayan bir milletin geleceði karanlýktýr. Böyle bir toplumda kültürel kalkýnmadan da bahsedilemez.
     Çocuklarýmýz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor. Bazý çevreler gençliðe zehirli fikirler aþýlayarak onlarýn geleceðini karartýyorlar. Okumak yerine seyrediyoruz. Televizyonlar hiç kapanmýyor evlerde. Teknolojinin en büyük nimetlerinden biri olan bilgisayar, bilgi edinmek için deðil, oyun makinesi olarak kullanýlýyor. Yabancý filmler ve bir kýsým yerli yapýmlar gençliðin vücut kimyasýný bozdu. Aileler kontrolü çoktan kaybetti. Televizyon, kitaplarla olan baðýmýzý kopardý. Ülkemizde her yýl altý bin çeþit kitap basýlsa da okuma oranýnda o miktarda bir artýþ görülmektedir. Oysa Türkiye’de iki buçuk milyonun üzerinde üniversite ve yüksekokul mezunu vardýr. Yayýncýlar bir kitaptan çok sayýda basma cesareti gösteremiyorlar. Çünkü basýlan kitaplar elde kalýyor. Avrupa’da gazetelerin her biri milyonlu rakamlar basarken bizde bu sayý yüz binli rakamlarda gezinip durmaktadýr. Her gün yüz binlerce gazete hiç okunmadan yok olup gitmektedir. Bu tablo bizleri fevkalade üzüyor.
     Trabzon’un kýymetli valisi Nuri Okutan Bey genelde Türkiye’nin, özelde Trabzon’un bu vahim manzarasýný görmüþ olacak ki bir þeyler yapmak için harekete geçti. Kelkit ilçesinde kaymakamken yaptýðý baþarýlý çalýþmalarýný Sakarya Valiliði sýrasýnda artýrarak devam ettiren ilimizin gayretli valisi Nuri Okutan Trabzon’a da damgasýný vurmaya devam ediyor. Okutan, Kelkit’teki kaymakamlýðý sýrasýnda tarýma önem vermiþ, ilçede ürün çeþitlerini artýrmýþtý. Yine burada halkla içice yaþayarak bildiðimiz resmi idarecilerden çok farklý biri olduðunu göstermiþti. Sakarya’daki icraatlarý da çok takdir görmüþtü. Sakarya Valiliði sýrasýnda Okuyan Þehir Sakarya projesi kapsamýnda bu þehirde okuma seferberliði baþlatmýþtý. Ayný vali bu engin tecrübelerini þimdi de Trabzon’a taþýyor. Artýk Trabzon’daki öðretim kurumlarý her gün 20’þer dakika okuma çalýþmasý yapýyor. Bu yeterli olmasa da sembolik açýdan çok önemli bir giriþimdir. Okulda 20 dakika okuyan çocuk, okuduðu kitabý evde de devam ettirecek, bir süre sonra kitap kurdu olup çýkacaktýr. Kitap gençliðin gündeminde önemli bir yer teþkil edecektir.
     Trabzonlular Vali Bey’in bu uygulamasýndan çok memnunlar. Çocuklar artýk sadece ders kitabý okumuyorlar. Hepsinin bir þiir, bir hikâye veya bir roman kitabý var. Edindiðim izlenimlere göre okulda kitap okumaya baþlayan çocuklar, okuduklarý kitaplarý evde de ellerinden býrakmýyorlar. En enteresan olaný da velilerin okumaya baþlamasý… Çocuklarýnýn okuduðunu gören veliler de okumaya heveslenmiþ. Pek çok evde okuma saatleri düzenleniyor. Sadece öðrenciler deðil, veliler de, öðretmenler de harýl harýl okuyor. Bu Trabzon için önemli bir dönüm noktasýdýr. Bu uygulama bizleri de heyecanlandýrmaktadýr. Trabzon Valisi Nuri Okutan, hem ismiyle hem de soy ismiyle müsemma bir insan… Gerçekten de her gittiði yere ýþýk saçýyor. Okullardaki kitap okuma çalýþmasýný çok önemsiyor ve destekliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.