..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Her Eve Bir Kitaplýk  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türkiye’de okuma alýþkanlýðýný artýrmak için hiçbir ciddi giriþimde bulunmuyoruz. Sadece lafýný edip duruyoruz; þikâyette bulunuyoruz. Bundan da anlaþýlýyor ki okumayýþýmýzý doðal karþýlýyoruz. Oysa Batýlý ülkelerde okumak günlük iþlerden sayýlýr. Kiþiler her nerede olurlarsa olsunlar her gün planlý olarak okurlar. Her gün düzenli olarak gazete okuyan, haftalýk ve aylýk dergileri takip eden bu kiþiler sürekli okumalarla hayatý anlamlý kýlarlar.


:BCBA:
HER EVE BÝR KÝTAPLIK

M.NÝHAT MALKOÇ


     Türkiye’de okuma alýþkanlýðýný artýrmak için hiçbir ciddi giriþimde bulunmuyoruz. Sadece lafýný edip duruyoruz; þikâyette bulunuyoruz. Bundan da anlaþýlýyor ki okumayýþýmýzý doðal karþýlýyoruz. Oysa Batýlý ülkelerde okumak günlük iþlerden sayýlýr. Kiþiler her nerede olurlarsa olsunlar her gün planlý olarak okurlar. Her gün düzenli olarak gazete okuyan, haftalýk ve aylýk dergileri takip eden bu kiþiler sürekli okumalarla hayatý anlamlý kýlarlar.

Evlerimizi daha güzel bir þekle büründürmek için hiçbir masraftan kaçýnmayýz. Gardýroptan koltuk takýmýna, çocuk odasýndan yatak odasý takýmýna kadar evlerimizde her türlü eþyayý en iyisinden alýrýz. Elektronik eþyalarla hayatýmýzý alabildiðince kolaylaþtýrýrýz. Bunlarýn biriken borçlarýnýn ödenmesi aylarýmýzý alýr. Rahatlýk ve konfor için yaptýðýmýz bu yatýrýmý eðitime yapmayýz. Bu hususta her nedense cimri davranýrýz. Çünkü eðitim uzun vadede verim alýnabilecek bir alandýr. Eðitim harcamalarýnýn karþýlýðý ilk planda görülmese de uzun vadede kendini gösterir. Onun içindir ki eðitim geleceðe yapýlan en kârlý yatýrýmdýr.

      Bazý evlerdeki lüzumsuz aksesuarlar hep dikkatimi çeker. Adam sigara içmez ama çeþit çeþit sigara küllükleri bulundurur evinde. Küllük bir yana hemen her marka sigaradan birer tane koyar dolabýnýn en görülen yerine. Yine bazý kiþiler bir damla alkolü bile aðýzlarýna koymadýðý halde her türlü içkiden birer þiþe bulundururlar. Anlamsýz bir ilgiyle koleksiyon oluþtururlar. Bu gibi garip davranýþlarý anlamakta zorlanýrým. Hiçbir mana veremem.

     Anlayamadýðým bir baþka husus da kitaplarýn vitrinlerde bir aksesuar, bir eþya gibi saklanmasýdýr. Bu düþünceyle kitap alan kiþiler, özelikle þekil itibariyle dýþardan hoþ görünen, düzgün duran ciltli kitaplarý tercih ederler. Bazýlarýnýn bürolarýnda kitabýn eþya olarak kullanýldýðýný görürsünüz. Büroya dýþardan giren kiþi kitaplara bakarak büro sahibinin çok okuyan biri olduðunu sanabilir. Bununla da kalmaz, kitaplarýn yazarlarýndan ve içeriklerinden o kiþinin düþünce dünyasýný da öðrenebilir. Bu çoðu zaman yanýltýcý olur.

     Aslýna bakarsanýz kitap ev eþyasý deðil, gerçek bir dosttur. Onlarýn dünyasýna girerek soluklanýrýz. Okuduðumuz öykü ve romansa kahramanlarýyla özdeþleþtiririz kendimizi. Onlar için sevinir, bazen üzülür, bazen de olaylarýn neticesini merak ederek bütün vaktimizi kitabýn sonundan haberdar olmak için harcarýz. Doðrusu, okunmayan kitap ev eþyasý hükmündedir. Bazý evlerde kitaplarýn yýllarca karýþtýrýlmadýðýný, üstlerinin toz baðladýðýný görürüz. Bu da gösteriyor ki evleri süsleyen kitaplara bakarak ev sahibinin kültür seviyesini ölçemezsiniz.

     Türk ve dünya klasiklerini alýp da birinci kitapta býrakan nice insanlar tanýrým. Bu kiþiler aylarca kitap taksiti öderler ama verdikleri paranýn karþýlýðýný alamazlar. Aslýnda aldýklarý eserleri okusalar karþýlýðýný fazlasýyla alacaklar. Kitabý ‘rafta þýk duruyor’ diye alanlar var bu memlekette. Bu kiþiler kitabýn içeriðinden deðil, görüntüsünden yararlanýrlar.

     Bazý kesimler kitap okuma iþini sadece öðrencilere has bir eylem olarak görürler; okumayý sadece öðrencilere yakýþtýrýrlar. Mesleðini bulmuþ, hayata atýlmýþ kiþilerin hâlâ ýsrarla kitap okuduklarýný görünce onlarýn bu davranýþlarýný yadýrgarlar. Okumak insan olmaktýr bence. Çok okuyan insanlar yeni düþüncelerle karþýlaþýp yeni dünyalar keþfederler.

     Kitaplarýn dünyasýna yolculuk yapmak ufkumuzu açar. “Sefiller” adlý dünyaca meþhur eserin büyük yazarý Victor Hugo “Kitaplýk kurmak, ibadethane yapmak kadar kutsaldýr.” diyor. Ýçinde kitap olmayan, kitap olduðu halde okunmayan evlerden hayatýn çekildiðine inanýrým. Her evde muhakkak bir kitaplýk olmalýdýr. Bu kitaplýkta asgari kültür seviyesi kazandýracak eserler bulundurulmalýdýr. Cicero, “Kitapsýz bir ev, ruhsuz bir vücuttur.” diyerek konuya farklý bir açýdan bakýyor. Büyük düþünür Konfüçyüs’ün Tanrýdan en büyük dileði kitap ve çiçektir. O: “Tanrým bana kitap dolu bir evle, çiçek dolu bir bahçe ver.” der.

     Her ilde, hatta bazý ilçelerde umumun istifadesine açýk kütüphaneler olsa da her evde muhakkak bir kütüphane olmalýdýr. Kitaplýklar bize okumayý hatýrlatýr, çocuklarýmýza kitabý sahiplenme duygusu kazandýrýr. Bu düþüncelerle herkesi kitaplýk kurmaya çaðýrýyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Tek Millet Tek Yürek
Yurdumun Bayramý Nevrûz
Okumama Hastalýðýmýzýn Þifasý: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
Ýrfan Ordusu Yahut Öðretmenler
Kusur Aramak
Özgür Yaþamak... Ama Nereye Kadar?
Bugün 23 Nisan Neþe Doluyor Ýnsan

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.