..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
40. Yýlda Trabzonspor  
M.NÝHAT MALKOÇ
Futbol günümüzün en çok raðbet gören spor dalýdýr. Millet olarak futbolla yatýp kalkýyoruz. Küçüðümüz büyüðümüz futbolu seviyor. Belki bu bize bir dayatma olarak sunuldu. Gençlik stadyumlarda efkâr daðýtmaya, dertlerinden kurtulmaya, hayatýna renk katmaya baþladý. Televizyonlar, radyolar, gazeteler futbola gereðinden çok yer ayýrdý. Bütün bu etkenler futbolu hayatýmýzýn bir parçasý haline getirdi. Fakat zamanla bizler de futbolu sever olduk. Hemen herkesin bir takýmý var artýk… Her birimiz bir renge sevdalýyýz. Trabzonlularýn sevdalý olduklarý renkler bordo-mavidir. Þehrin hâkim rengi haline dönüþen bordo-mavi, elbiselerden apartman renklerine kadar hayatýn her yanýna aksetmiþtir.


:BJDA:
40.YILDA TRABZONSPOR

M.NÝHAT MALKOÇ


     Futbol günümüzün en çok raðbet gören spor dalýdýr. Millet olarak futbolla yatýp kalkýyoruz. Küçüðümüz büyüðümüz futbolu seviyor. Belki bu bize bir dayatma olarak sunuldu. Gençlik stadyumlarda efkâr daðýtmaya, dertlerinden kurtulmaya, hayatýna renk katmaya baþladý. Televizyonlar, radyolar, gazeteler futbola gereðinden çok yer ayýrdý. Bütün bu etkenler futbolu hayatýmýzýn bir parçasý haline getirdi. Fakat zamanla bizler de futbolu sever olduk. Hemen herkesin bir takýmý var artýk… Her birimiz bir renge sevdalýyýz. Trabzonlularýn sevdalý olduklarý renkler bordo-mavidir. Þehrin hâkim rengi haline dönüþen bordo-mavi, elbiselerden apartman renklerine kadar hayatýn her yanýna aksetmiþtir.

     Futbol sadece Türkiye’de deðil, bütün dünyada, geliþmiþ Avrupa ülkelerinde de (Ýngiltere, Ýtalya, Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika… vb.) basit bir seyir zevki olmaktan çýkmýþ, tabir caizse bir endüstri haline dönüþmüþtür. Bu sektörden ekmek yiyenlerin sayýsý hiç de az deðildir. Günümüzde futbol piyasasýnda milyar dolarlar dönüyor. Futbol bahisleri ve buna dayalý þans oyunlarý da apayrý bir yer tutuyor günümüz insanýnýn hayatýnda. Demek ki futbol eskisi gibi basite alýnacak bir uðraþ deðildir. Ýyidir, kötüdür; o ayrý bir tartýþma konusudur. Bizler mevcut duruma dayalý tespitlerde bulunuyoruz sadece.

     Türkiye’de futbol deyince akla üç büyük Ýstanbul kulübü(Fenerbahçe, Galatasaray, Beþiktaþ) gelmektedir. Zira bu futbol takýmlarý hem elde ettikleri þampiyonluklar ve kupalar bakýmýndan, hem de tarihleri bakýmýndan diðer kulüplerden üstün durumdadýrlar. Bu üç büyük kulüpteki para akýþý, bütçe miktarlarý Anadolu takýmlarýyla kýyaslanamayacak kadar büyüktür. Ýstanbul gibi büyük bir þehir, bu aðýr yükün altýndan kalkabilmektedir. Bu üç büyüklerin görkemli saltanatýný yýkan, ‘dördüncü büyük benim’ diyen futbol takýmý ise 1967 yýlýnda kurulan ve bu günlerde 40. kuruluþ yýldönümünü kutlayan Trabzonspor’dur.

     Trabzonspor futbolda Anadolu ihtilalini gerçekleþtiren, üç büyüklere boyun eðmeyen, Ýstanbul hegemonyasýný yýkan tek kulüp olma özelliðini taþýmaktadýr. Keþke Trabzonspor gibi birkaç kulüp daha olsa da ligimiz renklense… Günümüzde her yýl þampiyon olacak takým üçte bir ihtimalle belli… Ya Fenerbahçe, ya Galatasaray, ya da Beþiktaþ þampiyon olacak… Ne yazýk ki diðer kulüpler bu üç takýmýn payandasý olmaktadýr. Trabzonspor’umuz da 25 yýldan beri Ýstanbul takýmlarýnýn saltanatýna boyun eðmektedir. Kýsa zamanda efsanevi baþarýlar gösteren, üç yýl peþ peþe þampiyon olan bu takým, artýk Ýstanbul’un büyükleriyle rekabet edemez durumdadýr. Her yýl þampiyonluk parolasýyla yola çýkan Anadolu kaplanlarý yeterli ve doðru transfer yapamadýklarý için ligin yarýlarýnda þampiyonluðu diðer takýmlara teslim etmektedirler. Basiretsiz yöneticiler yýllardan beri Trabzonspor seyircisini oyalamaktadýr.

     Trabzon, aslýnda ismi kadar büyük bir þehir deðildir. Trabzon’u büyük yapan, bu ismi Türkiye gündeminde tutan hiç þüphesiz ki futboldur. Trabzonspor’u bu þehirden çekip koparsanýz Trabzon’un içi yarý yarýya boþ kalýr. Onun için her ne olursa olsun öncelikle ve özellikle bütün Trabzonlular bu takýma sahip çýkmalýdýr. Bu takým 25 yýldýr ciddi bir baþarý yakalayamamýþsa bunda hepimiz az çok suçluyuz. Trabzonspor’un geçmiþteki üstün baþarýlarý dudak uçuklatýyor. 2 Aðustos 1967 tarihinde bordo-mavi renklerle kurulan Trabzonspor, 1973–1974 sezonunda Türkiye Birinci Ligine çýkmýþ ve bugüne kadar altý kez Birinci Lig Þampiyonluðu kupasýný, yedi kez Federasyon Kupasýný, yedi kez Cumhurbaþkanlýðý Kupasýný ve beþ kez de Baþbakanlýk Kupasýný müzesine götürmüþtür. Bu kadar kýsa zaman diliminde bu denli büyük baþarýlar elde eden futbol kulübü dünyada da az bulunur.

     Bu yýl Trabzonspor’umuzun 40. kuruluþ yýlýný kutluyoruz. Ýstanbul takýmlarý yüzüncü kuruluþ yýllarýný kutlarken bizler 40. onur yýlýmýzý büyük bir coþku yerine, eziklikle idrak ediyoruz. Çünkü bu büyük takým Ýntertoto kupasýndan bile elenmiþ, Avrupa’da hiçbir aðýrlýðý kalmamýþ, sýradan bir Anadolu kulübü haline getirilmiþtir. 40. yýl törenleri de sýra savma kabilinden… Anlaþýlan o ki bugünkü yöneticiler Trabzonspor’un büyüklüðünü taþýyamadýlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
23 Nisan Coþkusu ve Çocuklarýmýz
Kanunî Deyip de Geçme...
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Þampiyon Trabzonspor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.