..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Rahmet Saðanaðý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünya hayatý sýnýrlý bir zaman dilimini içerir. Geliþimiz ve gidiþimiz mutlak yaratýcýnýn tasarrufundadýr. Hayatýn ne zaman sonlanacaðýný hangimiz kestirebiliriz ki?... Böyle bir bilgi ve sezgi hiçbir kula verilmemiþtir. O, gaybi bilgiler arasýndadýr, gaybý da ancak ve ancak Allah bilir. Sayýlý nefeslerimizin ne zaman tükeneceðini kestiremediðimiz için hadiste de belirtildiði üzere ‘Yarýn ölecekmiþ gibi ahiret için, hiç ölmeyecekmiþ gibi dünya için çalýþmalýyýz.’ Aksi halde ebedî dünyamýzý karartmýþ oluruz.


:AEIE:
           RAHMET SAÐANAÐI

           M.NÝHAT MALKOÇ


     Dünya hayatý sýnýrlý bir zaman dilimini içerir. Geliþimiz ve gidiþimiz mutlak yaratýcýnýn tasarrufundadýr. Hayatýn ne zaman sonlanacaðýný hangimiz kestirebiliriz ki?... Böyle bir bilgi ve sezgi hiçbir kula verilmemiþtir. O, gaybi bilgiler arasýndadýr, gaybý da ancak ve ancak Allah bilir. Sayýlý nefeslerimizin ne zaman tükeneceðini kestiremediðimiz için hadiste de belirtildiði üzere ‘Yarýn ölecekmiþ gibi ahiret için, hiç ölmeyecekmiþ gibi dünya için çalýþmalýyýz.’ Aksi halde ebedî dünyamýzý karartmýþ oluruz.

     Amellerin hasat edilmesi için en kârlý mevsim ramazandýr. Öyle ki bu ayda ektiðimizi yine bu ayda biçeriz. Yürek tarlalarýna ektiðimiz salih ameller bire on ürün verir rahmet aylarýnda. Bu mübarek ayýn verimliliðinden azami derecede istifade etmeliyiz. Çünkü gelecek ramazanda sað olacaðýmýza dair bir senedimiz yoktur. Akýllý insan, idrak ettiði ramazaný, yaþayacaðý son ramazan olarak görür ve ona göre hareket eder. Þayet yeni ramazanlara ulaþmak nasip olursa onu bir öncekinden daha dolu geçirir; gerçek uyanýklýk da budur.

     Mübarek ramazan, uyuþan ruhlarýn dirilme ayýdýr. Bu ayda iç dünyamýz, ruhlarýmýz ve genel anlamda hissiyatýmýz tazelenir ve kirlerden arýnýr. Bu bereketli günlerde tövbe ederek hayata yeniden baþlýyormuþçasýna iç disiplinimizi saðlamalýyýz. Ramazan dönemlerinde ibadetlerde yoðunlaþma yaþanýr. Fakat bu namazlar, süreklilik arz etmedikten sonra kiþiyi küfür bataklýðýndan kurtarmaya yetmez. Bu mübarek zaman diliminde cumalarla sýnýrlý olan namazlarýmýzý günde beþ vakte çýkarýlarak secdeye alnýmýzý deðdirmeliyiz. Alnýmýzda secde izleri iyice belirginleþmeli ve de derinleþmelidir. Bu izler kulluðumuzun delili olmalýdýr.

     Zaman coþkun bir nehir misali nasýl da akýp gidiyor. Geçen ramazanla bu ramazan arasýnda 11 ay gibi uzun bir zaman geçti. Fakat bizler zamanýn akýþýndan hiçbir þey anlamdýk. Vaktimizi Allah için ebedileþtiremedik. Nefsimizin dümen suyunda yüzüp durduk. Günah galerimiz hiç boþ kalmadý. Fitne fesat ayný hýzla devam edip durdu. Zaman ömrümüzden, gençliðimizden, saðlýðýmýzdan çok þeyler alýp götürdü. Gaflet uykularýndan nurlu sabahlara uyanamadýk. Gönül bahçelerinde büyüyen nazlý çiçekler, þiddetli fýrtýnalarla kýrýlýp döküldü. On bir ayýn sultaný olan ramazan yine gönül bahçelerini þenlendirdi. Fakat bu bir aylýk þenlik, elemlerimizi giderip tarumar olan gönül mülkünü kurtarabilecek mi?

     Ramazan, nefislerin ýslahý için güzel bir vesiledir. Fýrsatý ganimet bilip yüreklerimizin pasýný iman zýmparasýyla silip parlatmalýyýz. Nefisler Allah’ýn yardýmýyla ancak ramazanda yenilir. Bu ayda kötülüklerle, þeytanla ve onun yardýmcýsý nefisle meydan muharebesine girmeliyiz. Bu muharebede silahýmýz iyi ameller olmalýdýr. Sabýrlý ve gayretli olanlar bu mücadelenin favorileridir. Nefislerin açlýk ve susuzluktan kendi haline düþtüðü bu rahmet ve þefaat günlerinde nefsimize son indirici darbeyi de bizler vurmalýyýz. Bunu bu günlerde baþaramazsak baþka günlerde hiç baþaramayýz. Yeter ki inanalým ve azmedelim Rabbimizin inayetiyle nefis denen þer yuvasýný yerle bir ederiz; ensesini yere deðdiririz.

     Allah’la kul arasýnda özel bir ibadet olan orucun mükâfatýný Rabbimiz bolca takdir edecektir. Allah için yemeden, içmeden ve bir kýsým arzulardan feragat edenlerin mükâfatý da þüphesiz ki o derece büyük olacaktýr. Bu ayda Müslümanlar birbiriyle kenetlenerek yaralanan ümmet bilincini tedavi etmelidir. Günümüzde Müslümanlar arasýndaki kopukluk ve ümmet bilincinin asgari düzeyde oluþu, iman baðlarýnýn gevþemesine zemin hazýrlamýþtýr. Ýslam kardeþliði lafta kalarak hayata geçirilememiþtir. Özellikle günümüzde ülkemizin sözde aydýn insanlarý kurtuluþu Batý medeniyetine ve kültürüne sarýlmakta aramaktadýr. Oysa kurtuluþ ümmet bilincinin uyandýrýlmasýndadýr. Bunu gerçekleþtirebilirsek bütün Müslümanlar iman baðý ile birbirine baðlanacak, adeta bir vücut gibi bir ve beraber hareket edeceklerdir. Nasýl ki bir organ rahatsýz olursa onun sancýsý öteki organlarý da etkiler, iþte öyle de ümmet zincirinin her bir halkasý birbiriyle ayný hisleri paylaþacaktýr. Ramazan Müslümanlarýn uyanýþýna vesile olabilirse gayesine eriþir, aksi halde hayatýmýz aynen uyku üzere devam eder gider.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.