..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Kuruluþunun 40. Yýlýnda Þampiyon Trabzonspor  
M.NÝHAT MALKOÇ
Sene 1967… Trabzon’dan bir güneþ doðuyor… Ufuktan doðan bu güneþ Trabzonspor’dan baþkasý deðildi. Aslýnda futbol çok daha evvel bu þehir halkýnýn yüreðinde yer edinmiþti. Ýdmanocaðý, Ýdmangücü, Necmiati, Lise kulüpleri Trabzon’da futbol ateþini yakan öncülerdir. 1923 yýlýndan sonra Trabzon’da Ýdmanocaðý ve Ýdmangücü arasýnda büyük bir rekabet baþlamýþtý. Bu iki güzide kulüp, Trabzon’da futbolu gündeme oturtmuþtur. Bu iki takým arasýndaki rekabet Galatasaray-Fenerbahçe arasýndaki rekabetten farksýzdý.


:BJHB:
KURULUÞUNUN 40. YILINDA ÞAMPÝYON TRABZONSPOR

                                             M.NÝHAT MALKOÇ


     Sene 1967… Trabzon’dan bir güneþ doðuyor… Ufuktan doðan bu güneþ Trabzonspor’dan baþkasý deðildi. Aslýnda futbol çok daha evvel bu þehir halkýnýn yüreðinde yer edinmiþti. Ýdmanocaðý, Ýdmangücü, Necmiati, Lise kulüpleri Trabzon’da futbol ateþini yakan öncülerdir. 1923 yýlýndan sonra Trabzon’da Ýdmanocaðý ve Ýdmangücü arasýnda büyük bir rekabet baþlamýþtý. Bu iki güzide kulüp, Trabzon’da futbolu gündeme oturtmuþtur. Bu iki takým arasýndaki rekabet Galatasaray-Fenerbahçe arasýndaki rekabetten farksýzdý.

     Rekabet her zaman kaliteyi ve baþarýyý beraberinde getirir. Trabzon’daki rekabet de hýrsý ve baþarýyý getirmiþtir. Tarihi bilgileri yokladýðýmýzda 1923 yýlýnda Trabzon’da ilk resmi lig maçlarýnýn oynanmaya baþladýðýný görüyoruz. Resmi maçlardaki ilk þampiyonluðu Ýdmanocaðý kazanmýþtý. Bunu 1923–24, 1924–25 sezonlarýnda Lise takýmýnýn arka arkaya þampiyonluklarý izlemiþtir. 1925 sezonunda yine Ýdmanocaðý þampiyon olurken, 1929 yýlýna kadar da önce Lise, arkasýndan Muallim Mektebi, daha sonra da Ticaret Lisesi takýmlarý þampiyonluk ipini göðüslemiþlerdir. 1929-1930’dan sonra beþ kez arka arkaya Ýdmanocaðý’nýn þampiyon olmasýndan sonra 1934–35 sezonundan itibaren Ýdmangücü takýmý tam yedi yýl arka arkaya þampiyon olma baþarýsýný göstermiþti. 1940’dan sonra Trabzon Lisesi bu þehirdeki futbola aðýrlýðýný koymuþtu. Daha sonralarý Trabzon’da yeni futbol kulüpleri kurularak çerçeve geniþletilmiþtir. Halkýn futbola olan ilgisi her geçen gün artmýþtýr. Bahsi geçen kulüpler Trabzon’da saðlam bir futbol altyapýsýnýn oluþmasýný saðlamýþtýr.

     1960’lý yýllarda Türkiye genelinde her ilin bir kulüp kurmasý arzulanýyordu. Zaten o yýllarda Trabzon’da da iyi bir futbol ortamý oluþturulmuþtu. Futbol oynamaya müsait tesisler olmasa da halkýn futbola ilgisi ve desteði bu þehrin bir takýmla Türkiye liglerinde temsil edilmesini hem kolaylaþtýrýyor, hem de zorunlu kýlýyordu. Þehirde birçok takýmýn olmasý ve aralarýndaki rekabet, bir araya gelip ortak bir güç oluþturulmasýný zorlaþtýrýyordu. Olaðanüstü gayretler zamanla sonuç veriyor; 20 Temmuz 1966’da Ýdmangücü, Karadenizgücü, Martýspor ve Yolspor’un katýlýmýyla Trabzonspor, kýrmýzý-beyaz renklerle kuruyordu. Fakat ezeli rekabet burada da kendini göstererek Ýdmanocaðý bu kuruluþa karþý çýkýyordu. Uzun ikna gayretlerinden sonra Ýdmanocaðý’da önceki kulüpler arasýna katýlýyor, böylelikle 02 Aðustos 1967’de Trabzonspor kuruluyordu. Bu sefer de forma renklerinin ne olacaðý konusunda çýkmaza giriliyordu. Ýdmanocaðý ve Ýdmangücü’nün renkleri dýþýnda “Bordo-Mavi” renklerde karar kýlýnarak büyüyen yapay sorun zor da olsa çözüme kavuþuyordu.

     Trabzonspor’un kuruluþ aþamasý zor ve sancýlý olsa da neticesi hayýrlý olmuþtur. Kulübün kurucularý arasýnda þu yirmi kiþinin adýný görüyoruz: “Ali Osman Ulusoy, Rýfat Dedeoðlu, Sebahattin Kundupoðlu, Süha Akçay, Salih Erdem, Sabit Sabýr, Ruhan Öngür, Nizamettin Algan, Nihat Karanis, Ýlhan Kazancýoðlu, Zeyyad Nemli, Mahmut Celal Danýþ, Avni Yurdagül, Refik Karaaðaçlý, Ahmet Yýldýrým, Hasan Ataç, Bahri Cervatoðlu, E. Sabri Uðurbaþ, Nihat Özgür, Osman Tomruk” Bu da gösteriyor ki Trabzonspor kolektif bir çalýþma neticesinde kurulmuþtur. Kuruluþundan bugüne kadar bu kulüpte pek çok kiþi baþkanlýk yapmýþtýr. Geçmiþten bugüne dek Trabzonspor’da baþkanlýk koltuðunda oturmuþ isimleri þöyle sýralayabiliriz: “Ali Osman Ulusoy, Rýfat Dedeoðlu, Suat Oyman, A. Salih Erdem, M.Þamil Ekinci, A. Celal Ataman, Mustafa Günaydýn, Mehmet Ali Yýlmaz, Mazhar Afacan, Sadri Þener, Faruk Nafiz Özak, Özkan Sümer, Atay Aktuð, Nuri Albayrak”

     Trabzonspor, Türkiye’de Anadolu’dan þampiyon olan ilk ve tek takýmdýr. Bu durum Trabzon için bir gurur olsa da Türkiye ligleri için büyük bir eksikliktir. Demek ki bugüne kadar ligdeki diðer kulüpler sadece þampiyonluða araç olmuþlardýr. Bu da ligimizin futbol kalitesini düþürmüþtür. Trabzonspor altý kez Türkiye ligi þampiyonluðunun yanýnda; pek çok Cumhurbaþkanlýðý, Baþbakanlýk ve Türkiye kupalarýný müzesine götürmüþtür. Fakat 25 senedir geçmiþteki baþarýlarla teselli buluyoruz. Artýk 40. yýlda þampiyon olmak istiyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihsel olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
23 Nisan Coþkusu ve Çocuklarýmýz
Kanunî Deyip de Geçme...
40. Yýlda Trabzonspor

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.