..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Avam ve Havas Orucu  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ramazan ayýyla beraber hayatýmýzýn ibresi maneviyatý gösterir. Bir aylýk da olsa þahsî hayatýmýzda ve çevremizde manevî bir seferberlik ilan edilir. Baþka günlerde gündemimizde olmayan Ýslam, bu ayda deyim yerindeyse gündemimize oturur. Oysa gerçek Müslüman her zaman teyakkuz halinde olur. O her an ölebileceðini düþünerek maneviyatýný takviye ve ikmal eder. Bilinmelidir ki bir aylýk ibadet bizleri Cehennem ateþinden kurtaramaz.


:AIEG:
AVAM VE HAVAS ORUCU

M.NÝHAT MALKOÇ


Ramazan ayýyla beraber hayatýmýzýn ibresi maneviyatý gösterir. Bir aylýk da olsa þahsî hayatýmýzda ve çevremizde manevî bir seferberlik ilan edilir. Baþka günlerde gündemimizde olmayan Ýslam, bu ayda deyim yerindeyse gündemimize oturur. Oysa gerçek Müslüman her zaman teyakkuz halinde olur. O her an ölebileceðini düþünerek maneviyatýný takviye ve ikmal eder. Bilinmelidir ki bir aylýk ibadet bizleri Cehennem ateþinden kurtaramaz.

Kur’an ve ibadet ayý olan ramazaný layýkýyla deðerlendirmek istikbalimize manevi yatýrým yapmak demektir. Akýllý insan odur ki fani þeylerle zaman kaybetmez, baki olanýn peþinden koþup durur. Hak katýnda fani olan, günlük meþguliyetlerdir, bâki olan ise ahiret için çýrpýnmaktýr. Fakat bu mübarek din, dünyayla ahiret dengesini de gözetiyor. Dünyayý da bir kenara býrakmamýzý istemiyor. Çünkü yaþamak için bazý ihtiyaçlarýn giderilmesi gerekir. Baþkalarýna el açmak hoþ karþýlanmamýþtýr dinimizde. Müslüman miskin miskin oturamaz. Mümin daima hareket halinde yaþayan insandýr. Kiþi rýzkýný helal yolda aramalýdýr. Bununla ilgili olarak Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)’in “Hiç ölmeyecekmiþ gibi dünya için, yarýn ölecekmiþ gibi ahiret için çalýþýn.” hadisi bizlere gidilmesi gereken yolu gösteriyor.

Oruç tutan insanlar Allah’ýn emrini yerine getirmiþ olmanýn manevi doyumunu yaþarlar. Bu doyuma eriþen kullar her geçen günü, ömür defterlerinden bir kayýp sayfa olarak deðil, bir kazanç sayfasý olarak nitelendirirler. Bu bakýþ açýsý iç huzurun saðlanmasýnda etkin bir rol oynar. Maddi varlýðýmýzla manevi dünyamýzýn dengede tutulmasý, bizi boþluða düþmekten korur. Ýradenin günahlarý perdelemesi imtihana tabi tutulan kulu büyük bir zafer kazanmýþçasýna mutlu eder. Bu mücadeleden baþý dik çýkan kiþinin kendine olan güveni artar.

Nefsin emrine karþý koyan yüksek irade gücü, Hakk’a teslimiyetin getirdiði manevi saltanatý ebediyen yaþar. Ýþte dünya o zaman ahretin tarlasý olur. Huzur o zaman bizi çepeçevre sarar. Oruçla beraber kulun hayvani tarafý rahmani tarafýna yenilir. Fiziksel olarak da midemiz yýlda bir ay da olsa dinlenmiþ olur. Kalbimiz kir ve pastan arýnýr; adeta manevi zýmparayla törpülenir. Dilimiz yalandan, ellerimiz haramdan, gözlerimiz harama bakmaktan, kulaklarýmýz yalan ve dedikodu dinlemekten, ayaklarýmýz kötü iþler peþinde koþmaktan uzaklaþýr. Bu durum, huylarýmýzýn meleklerinkilere benzemesini ve ruhlarýmýzýn arýnmasýný saðlar. Oruç belli zaman içerisinde aç kalma olayý deðil, aksine bir irade terbiyesidir.

Ýslam topyekûn bir yaþam tarzýdýr. Ýlahi kanunlarda boþluk yoktur. Ýnsan hayatýyla ilgili her ne varsa bunun Ýslam’da bir izahý ve karþýlýðý vardýr. Bazý kesimlerin ileri sürdüðü gibi Ýslam, hayatýn dýþýnda bir sistem deðildir. Ýslam hayatý çepeçevre kuþatýr.

     Ýslam kendi kanunlarý etrafýnda þekillenen bir hayat tarzýný zorunlu kýlar. Bu dinin belli baþlý kaide ve þartlarý vardýr. Bunlar arasýnda beþ tanesi ayrý bir önem arz eder. Ýslam’ýn beþ þartýndan birisi de zekât vermektir. Zekât sosyal dayanýþmanýn ibadete dönük yüzüdür. Sosyal dayanýþma ve yardýmlaþmanýn zirvesidir. Daha çok ramazanda zekâtlarýmýzý vererek malýmýzý manevi kirlerden temizleriz. Zekât vermekle mallar azalmaz, aksine bereketlenerek artar.

Oruç tutmak, yemeden içmeden ve cinsi münasebetten kesilmek deðildir sadece… Bunlardan ibaret görülen oruç, avam orucudur. Avam orucunda orucu bozan hallerden uzak durulur. Yani sadece mideye oruç tutturulur. Bu orucun, büyük mükâfatlarý beraberinde getirmesi beklenemez. Oysa havas orucu diye nitelendirilen oruç, bütün azalara çekidüzen vermeyi gerekli kýlar. Havas orucunu tutanlar yalan söylemez, günah iþlemez, dedikodu yapmaz, harama bakmaz. Bütün eylemlerinde oruçlu olduðunu aklýndan çýkarmaz; ona göre davranýr. Kendisine sataþanlara ‘Ben oruçluyum’ diyerek kavgadan ve kötü sözden uzak durur; Allah’a sýðýnýr. Varýn kendi orucunuzu kendiniz deðerlendirin… Avam orucu mu tutuyorsunuz, yoksa havas orucu mu? Sizi sizden daha iyi kim bilebilir ki?... Kararý siz verin. Ona göre Allah’tan mükâfat umun… Aksi halde ahirette hayal kýrýklýðýna uðrayabilirsiniz. Allah bizlere havas orucu tutmayý ve ramazan sevincini doyasýya yaþamayý nasip etsin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.