..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Küreselleþmenin Girdabýnda Muasýr Terennümler  
M.NÝHAT MALKOÇ
Hayatýn yüksek basýnçlý cenderesinde sýkýþýp kalan insanlarýn yaþamýna toplumsal baskýlar da eklenince doðal olarak çýkmazlara sürükleniyorlar. Bunun yansýmalarýný hayatýn her deminde soluklayabiliyoruz. Yoksa bizler de küreselleþmenin girdabýnda sürüklenen yýðýnlara mý dönüþtük? Kendini kitle psikolojisinin maðduru olarak görenlerin sayýsý hiç de yabana atýlacak miktarda deðil. Bizler bu hastalýklý çaðýn, düþük çocuklarý mýyýz acaba?


:AIBB:
KÜRESELLEÞMENÝN GÝRDABINDA MUASIR TERENNÜMLER

                                     M.NÝHAT MALKOÇ


     Hayatýn yüksek basýnçlý cenderesinde sýkýþýp kalan insanlarýn yaþamýna toplumsal baskýlar da eklenince doðal olarak çýkmazlara sürükleniyorlar. Bunun yansýmalarýný hayatýn her deminde soluklayabiliyoruz. Yoksa bizler de küreselleþmenin girdabýnda sürüklenen yýðýnlara mý dönüþtük? Kendini kitle psikolojisinin maðduru olarak görenlerin sayýsý hiç de yabana atýlacak miktarda deðil. Bizler bu hastalýklý çaðýn, düþük çocuklarý mýyýz acaba?

     Görünen o ki aykýrý söylemlerin çýðlýklarý arasýnda hakikatler bertaraf ediliyor. Çaðdaþ gözbaðcýlar, evrensel deðerler kýlýfý altýnda dünümüze ait kýymet hükümlerini aþýndýrýp yapma ve uydurma lâyihalarla zamanýmýzý ve vicdanî kanaatlerimizi çalýyorlar. Bizlere hurda hükmündeki deðerleri pýrlanta diye veriyorlar. Bunu göremeyecek derecede kalýn bir perde inmiþ vicdanýmýzýn að tabakasýna. Bu perde kaldýrýlmadýkça her geçen gün evrensellik adý altýnda uyutulacaðýz? Fakat uyuduðumuzun farkýnda bile olmayacaðýz.

     Muðlâk gelgitlerin anaforunda sürüklenen insanoðlu kendini sýrat-ý müstakime teslim etmediði müddetçe huzuru lügatine ve içine yerleþtiremeyecektir. Suni nefeslerle içindeki kýzgýn ateþi söndürmeye çalýþmak ve kor alevlerden bîhaber yaþamak basiretin tükeniþinin ilaný deðil de nedir? Sahte parýltýlarý aydýnlýk sanmak göz yanýlmasý deðilse, körelmiþliðin ilk sinyalleridir. Bu titrek aydýnlýklar saman alevinden farksýzdýr zaten.

     Kim ne derse desin, hastalýklý bir çaðda yaþýyoruz. Günümüzde modernitenin dinle ve gelenekle kaypak bir zeminde çatýþmasý toplumsal gerilimi daha da artýrýyor. Toplumsal deðerler sisteminin dinden ve gelenekten baðýmsýz olmasý için gayret edenler, asýrlarýn birikimlerini görmezlikten gelerek çatýþmanýn ve yabancýlaþmanýn odaðý oluyorlar. Geçmiþin deðerleriyle çatýþma, toplumun birikimlerine sýrt dönme, onlarý yok farz etme, tabir caizse kökle dal arasýnda yabancýlaþmayý beraberinde getiriyor. Görünen o ki küreselleþmenin bir neticesi olarak modernite, toplumsal ve bireysel hayatýn kýrýlma noktalarýný ve fay hatlarýnýn derinliðini gittikçe artýrýyor, aradaki mesafe uçurumlar oluþturuyor. Dinin ve geleneksel deðerlerin müspet olarak algýlanmasýna ve yaþanmasýna bir anlamda engel teþkil ediyor.

     Geçmiþte olduðu gibi bugün de sosyal ve ekonomik meseleler hayatýn merkezinde yer almýþtýr. Bunlar aþýldýkça hayat, belirlenen rotada doðal akýþýný sürdürmüþtür. Bunlarýn sekteye uðramasý moral deðerlerin de iflasýna sebebiyet vermiþtir. Ruhun altyapýsýnda çok mühim bir yer teþkil eden inançlar, dogmalarla bir tutulunca biriken tepkiler, bulduklarý çatlak noktalardan çýkýp toplumun gündeminin merkezine bir ateþ topu gibi düþmüþtür.

     Küreselleþmenin ilmî ve kültürel altyapýsý kurulmadan hayatýmýzda mühim bir konum elde etmesi kültürel çatýþmalara yol açabilmektedir. Küreselleþme çok kültürlülüðü ve inanç çeþitliliðini beraberinde getirir. Bu, demokratik altyapýnýn saðlam olduðu toplumlarda bir zenginlik olarak algýlansa da çatýþma kültürünün yaygýn olduðu milletlerde büyük bir tehlike olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Uzlaþma kültürünün yerli yerine oturmadýðý cemiyetlerde küreselleþmenin yaralarý zaman geçtikçe daha da artmakta, iyice belirginleþmektedir.

     Küreselleþme pek çok alanda ortak hareket etmeyi, bütünleþmeyi öngörmektedir. Fakat bütünleþmenin hangi zeminde ve ne þekilde gerçekleþtirileceði sýkýntýlarýn temeli olmaktadýr. Çok kültürlülük ve inanç çeþitliliði baðnazlýkla birleþince uzlaþma yerine çatýþma getirmektedir. Dinler arasý diyalog gayretlerinin belirgin olarak hayat bulduðu zamanýmýzda hiç kimsenin Ýslami deðerlerden taviz vermeye, Hakk’ýn adýna hükümlerde bulunmaya salahiyeti yoktur. Zaten kolaylýk dini olan Ýslamý daha da esnekleþtirmeye çalýþmak yetkisi hiç kimseye verilmemiþtir. Peygamberimizin 14 asýr evvel koyduðu teblið esaslarýný küreselleþme yaygaralarýyla bulandýrmak ve sözde yumuþatmak diyalog deðil, haktan kopup Batýla iltica etmektir. Bu hususta ölçüyü iyi koymalý, terazinin dengesini bozmamalýyýz. Küreselleþme deðirmeninde inançlarýmýzý ve toplumsal deðerlerimizi öðütüp saman haline getirmemeliyiz. Uluslararasý sermayenin oyunlarýna gelmemek için basiretli, ferasetli ve uyanýk olmalýyýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Ziya Doðan'la Neler Konuþtuk?
Seçimin Ardýndan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.