..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Geceyi Aydýnlatan Nuranî Bir Yolculuk: Mirac  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsanlarýn normal þartlar altýnda yapmakta aciz kaldýklarý, ancak Allah tarafýndan peygamberlere yaptýrýlabilen harikulâde hadiselere “mucize” diyoruz. Hemen her peygamberin kendine mahsus mucizeleri vardýr. Peygamberler zamanýnda halkýn, gönderilen dine inanmasý için bu gibi olaðanüstü olaylara gerek duyuluyordu. Mucize görmeden inanmýyordu bazý müþrikler… Gerçi mucize görenler de eski inançlarýndan kolay kolay vazgeçemiyorlardý. Fakat bazýlarý mucizeler karþýsýnda hayretlerini gizleyemeyerek Hakk’a teslim oluyorlardý. Tarihteki büyük mucizeden biri de Hz. Muhammed(sav)’in Mirac’ýdýr.


:AFJE:
GECEYÝ AYDINLATAN NURANÎ BÝR YOLCULUK: MÝRAC

M. NÝHAT MALKOÇ


Ýnsanlarýn normal þartlar altýnda yapmakta aciz kaldýklarý, ancak Allah tarafýndan peygamberlere yaptýrýlabilen harikulâde hadiselere “mucize” diyoruz. Hemen her peygamberin kendine mahsus mucizeleri vardýr. Peygamberler zamanýnda halkýn, gönderilen dine inanmasý için bu gibi olaðanüstü olaylara gerek duyuluyordu. Mucize görmeden inanmýyordu bazý müþrikler… Gerçi mucize görenler de eski inançlarýndan kolay kolay vazgeçemiyorlardý. Fakat bazýlarý mucizeler karþýsýnda hayretlerini gizleyemeyerek Hakk’a teslim oluyorlardý. Tarihteki büyük mucizeden biri de Hz. Muhammed(sav)’in Mirac’ýdýr.

Mirac; ‘merdiven, yükselecek yer, en yüksek makam’ manalarýna gelmektedir. Mirac, son Peygamber Hz. Muhammed(sav) ’in Cenab-ý Hakk’ýn huzuruna ruhen, cismen ve hâlen çýkmasý mucizesidir. Böyle bir mucize sadece Resulullah’a bahþedilmiþtir. Arap aylarýndan Receb-i Þerif’in yirmi yedinci gecesini Mirac gecesi olarak ihya ediyoruz.
Peygamber Efendimizin Mirac olayý, Kur’an-ý Kerim’in Ýsrâ ve Necm surelerinde beyan edilmiþtir. Ýsrâ, ‘gece yürüyüþü’ demektir. Sözkonusu surenin ilk ayetinde, Peygamberimizin göklere yükseliþi anlatýldýðý için bu ismi almýþtýr. Sözkonusu ayet þöyledir:
“Bir gece, kendisine ayetlerimizden bir kýsmýný gösterelim diye, kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kýldýðýmýz Mescid-i Aksâ’ya götüren. Allah, noksan sýfatlarýndan münezzehtir; O, gerçekten iþitendir, gözetendir.”(Ýsrâ S. 1.Ayet) ”

Resulullah’ýn bu nuranî yolculuðu, bir gece Mescid-i Haram’dan baþlayýp Mescid-i Aksâ’ya, oradan da yedi kat gökleri geçerek Sidretü’l Müntehâ’ya kadar devam etmiþtir. Her þeyi akýlla açýklamaya kalktýðýmýzda böyle bir þeyin olmasý ihtimal haricinde görülebilir. Çünkü Mescid-i Haram ile Mescid-i Aksâ arasýndaki mesafe ancak bir aylýk zaman diliminde katedilebilir. Ýsmi üzerinde, bu bir mucizedir. Mucizelerde mantýk aranmaz. Bu durumun imkânsýz olduðunu ileri süren müþrikler, ‘Peygamberin bir açýðýný bulduk’ diye sevinmiþlerdir. Hatta bu durumu Hz. Ebubekir’e anlatmýþlardýr. Çünkü o, ticaretle meþgul olduðu için Mescid-i Aksâ’yý bilmektedir. Resulullah’ýn Mirac’ý, kendisine anlatýlýnca müþriklere hitaben: “Resulullah diyorsa doðrudur” diyerek, ona olan güvenini ve sarsýlmaz imanýný ortaya koymuþtur. Bunun üzerine Peygamberimiz, Hz. Ebubekir’e “Sýddýk” sýfatýný lâyýk görmüþtür. Bundan sonra adý Ebubekir-i Sýddýk olarak kalmýþtýr.

Resulullah Efendimiz ömrü boyunca Mescid-i Aksâ’ya gitmemiþti. Bunu bilen müþrikler: “Madem buraya gittiðini iddia ediyorsun o zaman bu mescidin kaç kapýsý, kaç penceresi var? ” gibi sorularla onu müþkül duruma düþürmeye çalýþtýlar. Doðrusu Resulullah söz konusu mescidin kapý ve pencerelerine pek dikkat etmemiþti. Çünkü o bambaþka bir yolculuktu. Resulullah bu soruya cevap veremese yalancý durumuna düþecekti. Müþrikler belki kendilerince haklý çýkacaktý. Bu haldeyken Allah, yardýmýna koþar. Beytü’l-Makdis’i gözlerinin önüne getirir. O da mescide bakarak bütün özelliklerini, huzurunda toplananlara anlatýr. Ýnanmaya niyeti olmayanlar, her zaman olduðu gibi yine inanmazlar. Bu durum onlarýn küfürlerine daha sýký sarýlmalarýna sebep olur. Müslümanlarýn ise imaný güçlenir.

Mirac’ýn ayrýntýlarý üzerinde zaman zaman ihtilâflar olmuþtur. Bunlarýn baþýnda bu seyahatin bedenen mi, ruhen mi yapýldýðý hususu gelmektedir. Hadislerden de anlaþýldýðý üzere Mirac, hem bedenen, hem de ruhen gerçekleþmiþtir. Yani Resulullah cismen semaya yükseltilmiþtir. Bu rüya deðil, aksine hakikatin tâ kendisidir. Kiþilerin maneviyat ve basiret gözü kapanýnca bu gibi hadiseleri idrak edemiyorlar. Oysa Allah’ýn her þeye gücü yeter. O “ol” deyince imkânsýz olarak addettiðimiz her þey gerçekleþir. Ýnsanýn bir nutfeden (sperma) yaratýlmasý da en az Mirac kadar olaðanüstü bir durum deðil midir? Bu gibi olaylar, hayatýmýzýn bir parçasý hâline geldiði için onlarý doðal olarak addediyoruz.
Allah’a inanmamak hususunda ýsrarcý olanlarýn, mübarek Mirac yolculuðundan ders alarak Rabbimize teslim olmalarý en akýlcý seçenektir. Allah inanmayanlara hidayet nasip eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.