..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Mirac ve Namaz  
M.NÝHAT MALKOÇ
Mirac dünya denen fena âleminden, sýnýrlarýný tahayyül edemediðimiz gökler ötesine yapýlan mukaddes bir yolculuktur. Hz. Peygamberin zamaný ve mekâný aþýp Hakk’ýn huzuruna varmasý, kulluðunu ve elçiliðini yüce Yaradan’a ikrar etmesidir. Bu mübarek yolculuk ulu bir davet üzere gerçekleþmiþtir. Sevgililer Sevgilisi, Rahman’ýn yüce katýndan kutlu bir davet alarak bu davete icabet etmiþtir. Bu mübarek yolculuk yüce Kur’an’da þöyle ifade bulmuþtur: “Kendisine ayetlerimizden bir kýsmýný gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiðimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ýn þaný yücedir. Hiç þüphesiz o layýkýyla iþitendir, hakkýyla bilendir.”(Ýsra S. 1. Ayet)


:AEFA:
MÝRAC VE NAMAZ

M.NÝHAT MALKOÇ

     
     Mirac dünya denen fena âleminden, sýnýrlarýný tahayyül edemediðimiz gökler ötesine yapýlan mukaddes bir yolculuktur. Hz. Peygamberin zamaný ve mekâný aþýp Hakk’ýn huzuruna varmasý, kulluðunu ve elçiliðini yüce Yaradan’a ikrar etmesidir. Bu mübarek yolculuk ulu bir davet üzere gerçekleþmiþtir. Sevgililer Sevgilisi, Rahman’ýn yüce katýndan kutlu bir davet alarak bu davete icabet etmiþtir. Bu mübarek yolculuk yüce Kur’an’da þöyle ifade bulmuþtur: “Kendisine ayetlerimizden bir kýsmýný gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiðimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ýn þaný yücedir. Hiç þüphesiz o layýkýyla iþitendir, hakkýyla bilendir.”(Ýsra S. 1. Ayet)

     Mirac insan ufkunun alabileceði bir hadise deðildir. Onun için müþrikler bu hadiseye inanmamakta ýsrar etmiþlerdir. Bununla ilgili deliller getirilmesini istemiþlerdir. Hatta Peygamberimizi imtihan bile etmiþlerdir. Ona Mescid-i Aksa’nýn kapý ve pencerelerinden kubbesine kadar onlarca soru sormuþlardýr. Bu noktada Allah’ýn yardýmý devreye girmiþ ve Resulullah sorulan sorulara doðru cevaplar verebilmiþtir. Lakin inanmak istemeyenler yine de kuru inatlarýný sürdürmüþlerdir. Mucizeleri akýlla ve mantýkla açýklamak mümkün deðildir. Kiþi inanmak istemedikten sonra onu ikna edemezsiniz. Rabbimiz inanmak istemeyen ve kör inatlarý tutan müþrikleri bakýn nasýl tarif etmiþtir: “Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayýda kiþi yarattýk (hazýrladýk). Kalpleri vardýr bununla kavrayýp anlamazlar, gözleri vardýr bununla görmezler, kulaklarý vardýr bununla iþitmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aþaðýlýktýrlar. Ýþte bunlar gafil olanlardýr.”(Araf S. 179. Ayet)

     Mirac’ýn en büyük hediyesi hiç þüphesiz ki namazdýr. Rivayetlere göre elli vakit olarak baþlayan, bir kýsým peygamberlerin Resulullah’ý uyarmasýyla ve belli aþamalardan sonra Efendimizin yalvarmasýyla beþ vakte inen namaz, Mirac hadisesinin en anlamlý meyvesidir. Gerçekten de namaz hayatýn anlamýdýr. Fakat beþ vakit namaz kýlma hususundaki zaaflarýmýz göz önüne alýndýðýnda biz kullarýn elli vakit namaz kýlmasý gerçekten de zor olurdu. Namazýn beþ vakte indirilmesi Allah’ýn kullarýna bir keremidir. Allah’ýn cömertliði ve ihsaný hayatýmýzý kuþatmýþtýr. Yüce Rabbimiz biz kullarýna her zaman acýmakta ve bizleri her türlü mihnete karþý kayýrmaktadýr. Bunun deðiþik yansýmalarýný hayatýmýz boyunca görmekteyiz.

     “Namaz müminin miracýdýr” hadisi, üzerinde durulmaya, derinleþtirilmeye deðer nurlu bir sözdür. Kur’an-ý Kerim’in 70 yerinde emredilen namaz, þüphe yok ki ibadetlerin en baþta gelenidir. Namaz olmadan imanýn sinede saklanmasý, barýnmasý, parlamasý mümkün deðildir. Namazla beslenmeyen iman, her türlü tehlike karþýsýnda sarsýlmaya namzettir. Bütün ibadetlerin baþýnda namaz gelmektedir. Yine “Namaz dinin direðidir” hadis-i þerifi bize bu konuda yol göstermektedir. Mümin olmanýn birinci basamaðý imandýr. Ýmandan sonra ikinci sýrayý namaz almaktadýr. Konu bu kadar önemli iken Müslüman olduðunu göðsünü gere gere iddia edenler, iþ uygulamaya geldiðinde suskun ve ketum kalmaktadýrlar. Namaz olmayan sinede iman uzun süre barýnamaz. Aksini iddia edenler varsa da bunlar ancak kendilerini kandýrmaktadýrlar. Bu iddia paslý bir demiri altýn diye sarrafa yutturma çabasýndan farksýzdýr.

     Günümüz insaný Mirac mucizesinin anlam ve öneminden uzak bir hayat yaþadýðý için namazý da dünyevi telaþelerle dolu, þiþkin ve manevi açýdan baktýðýmýzda gerçekte boþ gündemlerinden çýkarmýþlardýr. Cami ve cemaat þuuru ne yazýk ki iflas etmiþtir. Sabahýn ilk ýþýklarýnda sokaklarýmýz sessiz ve tenhadýr. Oysa bundan birkaç asýr evvel tanyerinin aðarmasýyla birlikte sokaklar, camiye koþanlarla dolardý. Uykudakilerin, cemaatin ayak seslerinden uykularý kaçardý. Günümüzde memurlarýn iþ saati sekizde baþlamasa, güne öðle güneþiyle baþlayacaðýz. Oysa günün bereketi güneþin ilk ýþýklarýndadýr. Güneþ her sabah üzerimize doðuyor. Mümin sabah erken kalkmalý, sabahýn sessizliðinde namaz aracýlýðýyla Rabbine iltica etmelidir. Allah’ýn huzuruna dönmek, el baðlamak biz kullarýn Mirac yolculuðudur. Bu kandil vesilesiyle Müslümanlarýn dünyaya basiretle bakmalarýný diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.