..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Her Geceyi Kadir Bilmek  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ramazan ayýnýn kýymetli oluþunun en önemli sebeplerinden birisi de içinde bin aydan daha hayýrlý kabul edilen Kadir gecesinin bulunmasýdýr. Onun içindir ki Müslümanlar Kadir gecesini bütün belirli zamanlardan daha üstün ve kýymetli tutmuþlardýr. Fakat Rabbimiz Kadir gecesini ramazanýn içinde gizlemiþtir. Yani ramazanýn kaçýncý gecesinin Kadir gecesi olduðu bilinmemektedir. Bunda sayýsýz hikmetler mevcuttur. Öncelikle bu geceyi ihya etmek isteyen kiþiler ramazanýn her gecesini kadir bilip ona göre her geceyi ibadetle ve taatle geçirecektir. Atalarýmýzýn “Her geceyi Kadir, her geleni Hýzýr bil” sözü bu gerçeði teslim etmektedir. Biz Müslümanlar da bu hikmetli sözün gereðini yerine getirmek için ramazan gecelerinin içini manevi feyiz ve bereketle dolduracaðýz. Her geceyi Kadir gecesi farz edeceðiz.


:AEID:
HER GECEYÝ KADÝR BÝLMEK

           M.NÝHAT MALKOÇ


     Ramazan ayýnýn kýymetli oluþunun en önemli sebeplerinden birisi de içinde bin aydan daha hayýrlý kabul edilen Kadir gecesinin bulunmasýdýr. Onun içindir ki Müslümanlar Kadir gecesini bütün belirli zamanlardan daha üstün ve kýymetli tutmuþlardýr. Fakat Rabbimiz Kadir gecesini ramazanýn içinde gizlemiþtir. Yani ramazanýn kaçýncý gecesinin Kadir gecesi olduðu bilinmemektedir. Bunda sayýsýz hikmetler mevcuttur. Öncelikle bu geceyi ihya etmek isteyen kiþiler ramazanýn her gecesini kadir bilip ona göre her geceyi ibadetle ve taatle geçirecektir. Atalarýmýzýn “Her geceyi Kadir, her geleni Hýzýr bil” sözü bu gerçeði teslim etmektedir. Biz Müslümanlar da bu hikmetli sözün gereðini yerine getirmek için ramazan gecelerinin içini manevi feyiz ve bereketle dolduracaðýz. Her geceyi Kadir gecesi farz edeceðiz.

     Kadir gecesi her ne kadar ramazan ayýnýn içinde gizlenmiþse de bu gecenin ramazanýn son on gününde aranmasý tavsiye edilmiþtir. Bütün bunlara raðmen ülkemizde Kadir gecesi ramazanýn yirmi altýsýný yirmi yedisine baðlayan gece olarak kabul edilir. Bu, dini çevrelerde yaygýn bir kanaattir. Ramazanýn son günleri yaklaþtýðýnda Kadir gecesinin heyecaný bütün hücrelerimizi sarar. Manevi açýdan Kadir gecesine hazýrlanýrýz. Bu gecenin feyiz ve bereketinden azami derecede istifade etmek için planlamalar yaparýz. O geceyi ibadetlere ayýrýrýz. Huzur ve huþu içerisinde kendimizi o kutlu vakte odaklandýrýrýz.

Bazý zamanlar halk ve Hak katýnda muteberdir... Kadir gecesi de bu müstesna zaman dilimlerinin baþýnda gelmektedir. Hadis kaynaklarýnda Allah Resulü’nün Medine’ye hicretten sonra her yýl ramazanýn son on gününde itikâfa çekildiði ve hanýmlarýný da buna teþvik ettiði mevzuunda bilgiler yer almaktadýr. “Ýtikâf” sözlükte bir þeye devam etmek, insanýn kendisini bir yerde alýkoymasý, bir yere kapanýp ibadetle meþgul olmasý anlamýndadýr. Dinimizdeki anlamý ise bir mescitte Allah’ýn rýzasýný kazanmak için belli âdâb içerisinde bir müddet kalmaktýr. Ýtikâfa girene ‘mu’tekif’ veya ‘âkif’ denir. Hz. Ayþe anamýz Resulullah’ýn ramazanýn son günlerinde nasýl davrandýðýný þöyle rivayet etmiþtir: “Ramazan’ýn son on günü girince, Resulullah geceleri ibadetle geçirirdi. Ailesini de ibadet etmeleri için uyandýrýrdý. Ýbadet için diðer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.”

Ashab-ý Kiram’dan Ebu Saîd (ra) anlatýyor: “Biz Hz. Peygamber (sav)’le birlikte ramazanýn orta on gününde itikâfa girdik, yirminci günün sabahý olunca eþyalarýmýzý (evlerimize) taþýdýk. Resulullah Efendimiz bir hutbe irad etti ve sonra þunu söyledi: “Ýtikâfa girmiþ olanlar, itikâf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir Gecesi’nin hangi gece olduðu gösterilmiþti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayýn. Ayrýca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm.” Resulullah (sav) itikâf mahaline dönünce, o günün sonuna doðru hava bozdu. Mescit o sýralarda (üzeri dallarla örtülmüþ) çardak þeklindeydi. Hz. Peygamber’in burnu ve burun yumuþaðý üzerinde su ve çamur bulaþýðýný gördüm. Bu gece 21. gece idi.” (Buhârî, Fadlu Leyle-i-Kadr )

Daha evvel de belirttiðimiz gibi aylarýn sultaný olan ramazana kadir kýymet kazandýran, Kur’ân’dýr. Rivayetlere göre Kur’an bu ayda bir bütün olarak dünya semasýna inmiþtir. Daha sonra yine ramazan ayý içerisinde parça parça Resulullah’a gönderilmeye baþlanmýþtýr. Bir kýsým ayetler belli olaylara cevap olarak gelmiþtir. Bu mübarek ayetler zor zamanlarda muhataplara cevap olsun diye Resul-i Ekrem’imizin imdadýna yetiþmiþtir.

Kadir gecesine eriþen Müslüman bu mübarek geceyi büyük bir bahtiyarlýk ve kazanç olarak addetmelidir. Geceden sehere kadar ibadet ve dua etmeliyiz. Bu gecede özellikle inanarak ve samimiyetle yapýlan dualar asla geri çevrilmez. Bu dualarla Allah arasýnda perde yoktur. Nefeslerimiz direkt Allah’a ulaþýr. Her Müslüman dilinin döndüðünce bu vakitler içerisinde ümmetin saadeti ve barýþý için dua edip yalvarmalýdýr. Bu hususta nasýl dua edeceðimize dair Hz. Ayþe anamýzýn þu sözlerini dikkatinize sunuyorum:

“Dedim ki, ‘Ya Resulullah, Kadir Gecesine rastlarsam nasýl dua edeyim?’
Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam “Allahümme inneke afüvvün tuhibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’ým, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) dersin’ buyurdu”

Malumdur ki dünya denen bu mezrada çok sýnýrlý bir zaman kalacaðýz. Sonra asýl yurdumuz olan ebedi âleme göç edip gideceðiz. Orada büyük bir hesaba çekileceðiz. Herkes yaptýðýnýn karþýlýðýný görecek. Kimse Allah’tan baþka arka bulamayacaktýr orada. Eðer burada alnýmýzýn ak, baþýmýzýn dik olmasýný istiyorsak dünyadaki manevi fýrsatlarý kaza etmeyelim. Çünkü fýrsatlar her zaman kapýmýzý çalmaz; çalsa da biz evde olmayýz. Ne olur manevi hayatýmýzýn tanzimi için her geceyi Kadir, her geleni Hýzýr bilelim. Bütün Müslümanlarýn Kadir gecesini en samimi duygularýmla kutluyor, düþman çizmeleri altýnda inim inim inleyen Müslüman kardeþlerimizin kurtuluþuna vesile olmasýný Cenab-ý Allah’tan niyaz ediyorum.



     
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.