..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Ramazan ve Çocuklar  
M.NÝHAT MALKOÇ
Hayatýn en saf, en berrak, en temiz ve en güzel yüzüdür çocuklar… Onlarýn duygu ve düþüncelerinde riya ve çirkeflik bulamazsýnýz. Onlarda en ufak art niyet ve önyargý da yoktur. Karþýlýksýz severler ve baðlýlýklarý uzun sürer. Ýliþkilerinde çýkar gözetmezler. Hayal dünyalarý çok geniþtir çocuklarýn… Yeter ki siz hayallerine kota koymayýn…..Onlar güzelliklere yelken açmasýný çok iyi bilirler. Onlarý azgýn denizlerin þerrinden ve fýrtýnalardan koruyalým.


:AGDJ:
RAMAZAN VE ÇOCUKLAR

                M.NÝHAT MALKOÇ


     Hayatýn en saf, en berrak, en temiz ve en güzel yüzüdür çocuklar… Onlarýn duygu ve düþüncelerinde riya ve çirkeflik bulamazsýnýz. Onlarda en ufak art niyet ve önyargý da yoktur. Karþýlýksýz severler ve baðlýlýklarý uzun sürer. Ýliþkilerinde çýkar gözetmezler. Hayal dünyalarý çok geniþtir çocuklarýn… Yeter ki siz hayallerine kota koymayýn…..Onlar güzelliklere yelken açmasýný çok iyi bilirler. Onlarý azgýn denizlerin þerrinden ve fýrtýnalardan koruyalým.

     Çocuklar ruh bakýmýndan ilginç özellikler arz ederler. Her þeyden evvel çok meraklýdýrlar. Her þeyin ayrýntýsýný öðrenmek isterler. Kendisini ister ilgilendirsin, ister ilgilendirmesin her mevzuda soru sorarlar. Hatta bazen sinirlerimizi bozacak derecede ýsrarcý olurlar. Öyle olmasa onca bilgiyi kýsa zamanda nasýl öðrenebilirler? Onlarýn sonu gelmeyen sorularý bizim sonlu sabrýmýzý çok kere taþýrýr, raydan çýkan trene döneriz.

     Çocuklarýn ilgi duyduklarý konulardan birisi de mübarek ramazan ve oruçtur. Yaþý ne olursa olsun henüz ergenlik çaðýna girmemiþ çocuklar bile ramazan üzerine düþünür, kafa yorarlar. Oruç tutmak, özellikle sahura kalmak için can atarlar. Bizler de onlara kýyamadýðýmýz için, onlarý her þeyden sakýndýðýmýz için bu masum istekleri karþýsýnda olumsuz tepkiler gösteririz. Fakat onlar yine de pes etmezler. Netice alamasalar da ayný isteklerle defalarca karþýmýza çýkarlar, ta ki isteklerine müspet cevap alana kadar!...

     Ramazan her ne kadar ergenlik çaðýna girmiþ kiþileri muhatap alýp sorumlu tutsa da cemiyetin goncalarý kabul edilen çocuklarý da ilgilendirir. Çocuklara ramazanýn o mübarek týlsýmlý havasýný yaþatmak ebeveynler olarak boynumuzun borcudur. Çünkü onlarýn körpe ruhlarý bu yaþlarda ramazan sevgisiyle beslenirse ilerde iradeleri çelikleþir.

     Ramazan tatlý heyecanlarýn ve telaþlarýn capcanlý yaþandýðý müstesna zaman dilimleridir. Ramazanýn heyecan ve coþkusunu çocuklarýmýzdan esirgememeliyiz. Onlara da bu manevi havayý yaþatmalýyýz. Onlarý ramazanýn sevgi, hoþgörü ve rahmet atmosferinden uzak tutmamalýyýz. Aksi halde ilerde sorumluluk yaþýna geldiklerinde onlarý oruca ve ramazana kolay kolay ýsýndýramayýz. ‘Aðaç yaþken eðilir’ der atalarýmýz. Aðaçlar kartlaþmadan onlarý eðmeye, yönlendirmeye gayret etmeliyiz.

     Çocuklar meraklýdýr. Çok basit þeylerde bile harikuladelikler ararlar. Özellikle sahura kalkmak onlar için ulaþýlmaz bir hedeftir. Çünkü anne büyük ýsrar ve yalvarmalar karþýsýnda, çocuðuna ‘seni kaldýracaðým’ diye söz verse de çok sevdiði yavrusunun tatlý uykusunu bölmemek için evladýnýn mýþýl mýþýl uyuduðunu görünce onu uyandýrmaya kýyamaz. Sabahleyin isyanlar patlak verir elbette... Aslýnda anne ve babalar bu konuda fazla katý olmamalýdýr. Sözlerinin arkasýnda durmalýdýr. Çocuklarýný birkaç kez(özellikle hafta sonlarý) sahura kaldýrmalýdýr. Onlara o manevi duyguyu da tattýrmalýdýr; meraklarýný gidermelidir. Birkaç kez sahura kalkmakla çocuða bir zarar gelmez. Aksine nadir de olsa bu sahura kalkýþlar onun için gelecekte arkadaþlarýna anlatabileceði güzel hatýralar oluþturabilir.

     Çocuk sahura kalkýnca elbette ki o gün oruç tutmak için ýsrar eder. Aile buna da yasak koyar genelde. Çocuk direnirse de ebeveynin þiddetli baskýsýyla bu yumuþak direniþ kýrýlýr. Býrakýn çocuklarý, kendilerine farz olmasa da istedikleri birkaç gün oruç deneyimi yaþasýnlar. Bu onlarýn vücut yapýsýný ve saðlýðýný olumsuz yönde etkilemez. Ta o yaþta açlýðýn ne demek olduðunu bilinçaltýna yerleþtirirler; yardýmlaþma ve merhamet hisleri inkiþaf eder. Çocuk akþama doðru iyice elden ayaktan düþse de o günkü heyecan onu dimdik ayakta tutar.

     Çocuklarýn sevdiði bir baþka þey de anne veya babalarýyla teravih namazlarýna gitmektir. Bunun mücadelesini verirler bir ay boyunca… Bazen ret cevabý alsalar da, ýsrarlarý az da olsa iþe yarar ve caminin yolunu tutarlar. Anne ve babalarýyla yatar kalkarlar yumuþak hali ve kilimler üzerinde… Taklit ederler büyüklerini… Cami kavramý onlarýn ruhunda derin ve müspet izler býrakýr. Bu gidip gelmeler gelecekte edineceði ahlakýna ve inancýna tesir eder, onu þekillendirir. Özellikle bazý camilerde okunan mevlitler onlar için ayrý bir heyecan unsuru oluþturur. Çünkü mevlit olan camilerde þeker, bisküvi, çikolata ve lokum daðýtýlýr. Çocuklarýn arayýp da bulamadýðý þeylerdir bunlar!... Bunlar çocuðun ayaðýný camiye alýþtýrýr.

     Gelecekte geleneklerine baðlý, saygýlý, hürmetkâr, inançlý bir nesil istiyor ve bekliyorsak o neslin hamurunu þimdiden yoðurmalýyýz. Hiçbir þey tesadüf eseri gerçekleþmez. Ciðerparelerimiz olan çocuklarýmýzý yetiþtirirken onlarýn manevi dünyalarýný da doyuralým. Her þeyi yemek içmekten ibaret görmeyelim. Onlarý bugünün küçüðü, yarýnýn büyüðü olarak sayalým. Bilirsiniz ki ruh boþluk kabul etmez. Bizler o boþluðu manevi hazlarla dolduramazsak baþkalarý dünyevi marazlarla doldurabilir. O zaman da iþ iþten geçmiþ olur. Maazallah, ahlaký ve maneviyatý iflas etmiþ bir nesil buluruz karþýmýzda. Bu da bizi manevi uçurumlara yuvarlar. Bu noktada dünya ayaða kalksa onlarý uçurumdan aþaðý yuvarlanmaktan kurtaramaz. Öz evlatlarýmýzý kendi ellerimizle kor alevler içine atmýþ oluruz.

     Teravihlere çocuklarýmýzý da götürelim. Yaramazlýk yapsalar da onlarý Allah’ýn evinden kovmayalým. Çünkü onlar günahtan arýdýrlar, henüz melektirler. Meleklerin huzuru bulacaðý yer de ancak camilerdir. Onlar sizleri namaz kýlarken görsün, model olun onlara. Kýsacasý ramazaný sadece biz yaþamakla kalmayalým, çocuklarýmýza da doyasýya yaþatalým. Çocuklara manevi bilinç kazandýralým. Böylelikle yarýnlarýmýzdan daha emin oluruz.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.