..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > seyfullah ÇALIÞKAN




7 Ekim 2007
Radyoaktif Olacaz Biz, Ateþ Böcekleri Gibi Iþýl Iþýl Yancaz  
seyfullah ÇALIÞKAN
Son olarak ben diyorum ki, "Hey güzel insanlar, yüreði sevgi dolu, sýmsýcak insanlar. Uzatýn ellerinizi. Size çok ihtiyacýmýz var. Bizi yalnýz býrakmayýn. Hiçbir yerde Nükleer Santral kurulmasýn. Ne olur uzatýn ellerinizi. Bizi sakýn unutmayýn.."


:BIAI:

Devlet baba, bizi karanlýktan çýkarýp ýþýða kavuþturmak, ateþ böcekleri gibi ýþýl ýþýl parýldayalým istemiþ. Aklýevvellerini toplayýp derdimize bir çare aramýþlar. Yorulduk, usandýk, acýktýk, uykumuz geldi, evde haným ve çocuklar bekler tasalarýný bir kenara koyup kelimize merhem olmaya çalýþmýþlar. Sað olsunlar, var olsunlar. Tanrým eksikliklerini göstermesin… Bizim için her zaman canlarýný diþlerine takýp çalýþsýnlar. Yaratýcý fikirleriyle herkeste hayranlýk uyandýran bir büyüðümüz :"En iyisi bunlara nükleer santral yapalým. Iþýða, aydýnlýða, radyoaktiviteye gark olsunlar. "demiþ. Hay aðzýna, aklýna saðlýk… Benim okumuþ, zeki ve yaratýcý yöneticim.

Sinop'lu iyilikten anlar mý? Devletimizin yetiþtirdiði bu nadide insanlara durmadan çamur atýyor. Neymiþ efendim nükleer lobiciler, enerji þirketleri bizim tahsilli adamlarýmýzý sözde kafaya almýþ. Kafaya almaktan da öte rüþvet pazarlýklarý yapmýþ, ceplerine üç beþ kuruþ koymuþ. Paranýn yüzü sýcakmýþ, onlarda hayýr, olmaz diyememiþler. Sanki devlet babadan iyi biliyor gibi sokaklara dökülüp "Biz Sinop'a nükleer santral istemeyiz."diye baðýrýyorlar. "Susun, baðýrmayýn, ayýptýr hatta devlete saygýsýzlýktýr." dedim. Bizim evdekilere bile söz geçiremedim. Onlarda sahildeki meydana NÜKLEER ÝSTEMÝYORUZ diye baðýrmaya gittiler. Ben gider miyim efendim? Ben devletin sadýk bir memuruyum. Baþbakanýmýz madem böyle uygun görmüþler, boynumuz kýldan ince…

Kocaman kocaman doçentler, profesörler güzel Sinop'umuza geldiler. Tellal baðýrtýp herkesi konferansa çaðýrdýlar. Nükleer Santral kurulmasýna karþý çýkmayýn." dediler. "O sizin ekmek kapýnýz. Yedi bin kiþi iþ bulacak. Ekmek, aþ bulacak. Sinop'a bolluk bereket gelecek, para akacak. Emlak fiyatlarý ikiye üçe katlanacak. Yüksek maaþlý mühendisler gelip köhne evlerinizi kiralamak için þimdikinin iki üç katý para verecek. Görgülü, bilgili insanlarla komþu, arkadaþ hatta akraba olacaksýnýz. Görgünüz, bilginiz, medeniyetiniz artacak."diye anlattýlar. Ayak diretmeyelim diye kýrk dereden su getirdiler.

Zaten biz istesek bile Sinop'a Nükleer Santral yapýlmazmýþ. Uyanýklar bu kaymaðý, baklavayý, böreði bize yedirmezmiþ. Buna sahip çýkýn. Yoksa Akkuyu'lular santrali bizim elimizden kaparmýþ. Konya zaten talipmiþ. Bizimkiler ise nükleer sýzýntý deyip Nuh demiyorlar. Sýzýntý olursa kazandýðýmýz paralarý harcayacak kadar ömrümüz bile olmaz diye ayak diretiyorlar.

Son günlerde "Sýzýntý olmaz, olursa da çamurla sývarýz olur biter" diyenler iyice çoðalmýþ. Atýklarý saklamak öyle sanýldýðý gibi zor ve tehlikeli deðilmiþ. On senede ancak bir olimpik havuzu dolduracak kadar atýk olurmuþ. Radyoaktif maddeler zaten santralden iyice yandýktan sonra çýkarmýþ. Atýklar sekiz yýl içinde bütün radyoaktif özelliðini yitirirmiþ. Santralýn yaydýðý radyasyon evimizdeki televizyonun yaydýðýndan bile azmýþ. Santrale karþý çýkarsak Karadeniz Otoyolunun inþasý durur, yolumuz yapýlmazmýþ. Yine þimdiki gibi her yere uzak, gözden ýrak kalýrmýþýz. Zaten oto yolu Nükleer Santralin inþasý için planlamýþlar. "Sesinizi çýkarmayýn da yolumuz bari tamamlansýn."diyorlarmýþ.

Çarþý, Pazar konuþulanlara bakacak olursak, "Nükleer Santrali zaten solcular istemiyor. Onlar bozguncudur, bu ülkenin kalkýnmasýný, güçlü olmasýný istemezler. Her iþin altýnda mutlaka bir çapanoðlu ararlar. Sadece karþý çýkmýþ olmak için bile karþý çýkarlar. Ýran'ýn, Ermenistan'ýn hatta Bulgaristan'ýn elinde bile nükleer santraller var. Bizde niye olmasýn. Nükleer santrali olanýn, nükleer gücü de olur. Bizim de nükleer gücümüz olsun ki bölgemizde ciddiye alýnan bir güç olalým. Dýþ politika ile ilgili pazarlýklarda iyi bir elimiz olsun." laflarýna sýkça rastlamaya baþladýk. Ýlk kez Sinop'ta nükleer karþýtý olmayan gruplar oluþtu.

Sokaklarda birde öteki türlü konuþanlar var elbette. Üç kuruþ için, sadece iktidara yalakalýk olsun diye kendilerini ateþe atýyorlar. Nükleer Santraller o kadar güzelse bize satmasýnlar. Kendileri kullansýnlar. Bütün dünya nükleer santrallerden vaz geçiyor. Ömrünü tamamlayanlar sökülüp yenileri yapýlmýyor. Nükleer enerji bir zorunluluk diyenler yalan söylüyorlar. Sinop'a nükleer santral yapýlýnca ülkenin enerji ihtiyacýnýn çok azý ancak karþýlanabiliyor. Bu insanlar Çernobil kazasý sonrasý televizyonlarda boy gösteren yalancýlarý nasýl bu kadar çabuk unuttular. Güzel Sinop'umuzun zehirlenmesine nasýl evet diyebiliyorlar. Ýnsan bu kadar aç gözlü olur mu? Bunlarla mücadele etmeliyiz. Bergama köylüleri gibi her yerde, her fýrsatta sesimizi dünyaya duyurmaya çalýþmalýyýz"diye onlarýn söylediklerine yanýt veriyorlar.

Nüfus yoðunluðumuz az olduðu için bizi seçmiþler. Hani, Allah göstermesin kaza falan olursa çok insan ölmesin, santrale direnirseler bile sesleri fazla yüksek çýkmaz diye… Devlet büyüklerimiz böyle þeyler düþünmez dimi? Bizi gözden çýkarýp, ölmemize seyirci kalamazlar dimi? Kendilerini Allah yerine koyup alýn yazýmýzý yazboz tahtasýna çevirmezler dimi? Yok, yok yapmazlar. Bunlarýn hepsi yalandýr. Devlet büyüklerimizi kýskananlar, koltuklarýnda gözü olanlar kýçýndan uyduruyordur dimi?

Baþbakanýmýz ve devlet büyüklerimizin müjdeli haberi buralarda kimseyi sevindirmedi. Seçilip iktidara gelen son birkaç hükümet bize durmadan Nükleer Santral müjdesi veriyor. Ben kendi adýma bollaþýnca belki elektrik ucuzlar diye seviniyorum. Çünkü hamsi bol çýkýnca bizim buralarda bedava daðýtýlýyor. Sadece 29 Nisan Cumartesi günü yapýlan miting biraz kafamý karýþtýrdý. Türkiye'nin dört bir yanýndan insanlar gelmiþ. Hatta yabancý memleketlerden (Gren Peace) bile gelenler oldu. "Sakýn Nükleer zehrini memleketinize sokmayýn." dediler. Çernobil'den sonra kanserden ölümlerin ne kadar çoðaldýðýný rakamlarla anlattýlar. Dünyada nükleer enerji ile üretilen elektriði kimse istemiyormuþ. Nükleer atýklar ve santrallerden olabilecek sýzýntýlar konusunda bize söylenenler yalanmýþ.

Uður Mumcu Meydaný bu cumartesi günü tam bir bayram yeri oldu. Bakanlar, milletvekilleri ve demokratik kitle örgütleri alaný rengârenk allayýp pulladý. Özellikle balýkçýlarýn eyleme verdiði destek, küçük bir öðrenci grubunun kendi hazýrladýklarý kartondan balýk, denizatý, kuþ ve kelebek þekilli pankartlarý ve coþkusu beni çok etkiledi. Mitingin ertesi gün gazetelere baktým. Kalabalýk deðilmiþiz… "Sadece dört bin kiþinin katýldýðý…"yazýyordu. Kaç kiþiydik bilmiyorum ama Sinop onlarca yýldan beri böylesine büyük bir kalabalýk görmemiþti. Ben mi? Elbette mitinge gitmedim. Zaten benim kafam Nükleer Enerji, radyoaktif maddeler, çevre duyarlýlýðý gibi konulara pek basmaz. Ben sadece oradan geçiyordum. Yorulmuþtum, soluklanmak için durdum. Mitingi iþte o zaman gördüm. Böyle þeylerle hiç iþim olmaz…

Son olarak ben diyorum ki,

"Hey güzel insanlar, yüreði sevgi dolu, sýmsýcak insanlar. Uzatýn ellerinizi. Size çok ihtiyacýmýz var. Bizi yalnýz býrakmayýn. Hiçbir yerde Nükleer Santral kurulmasýn. Ne olur uzatýn ellerinizi. Bizi sakýn unutmayýn.."

Seyfullah



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bahar, Badem, Çocuk
Islak Yazý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþka Türlü Bir Þey
Canan
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr
Zaman Sen Yalansýn
Nisan"ýn Þuçu
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar
Mevsim Türlüsü 2
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi
Delikanlýyý Bozan Yazýlar
Romantizm Delikanlýyý Bozar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Tabanca [Öykü]
Saman Altýndan Aþk Yürürse [Öykü]
Raký Þiþesine Ejderha Olduk [Öykü]
Gökçeada 3 [Öykü]
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým [Öykü]
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe [Öykü]
Nataþa, Mavra ve Raký [Öykü]
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki [Öykü]
Güvercinli Yazý - 1 [Öykü]
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak [Öykü]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.