..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Zeynep Özge




13 Ekim 2007
Yataktaki Yatalak Hayatýmýza Elveda…  
Zeynep Özge
Danýþmanlýðýný yaptýðým bir çok danýþanýmýn temel sorunlarýndan birisi zaman programlama konusundaki yetersizlikleri oluyor. “Zamaným yetmiyor, 24 saat çok az” diyenlerin ardýný “ eðer zamaným olsaydý neler yapmazdým” serzeniþleri takip ediyor.


:BIGG:
“     Yataktaki Yatalak Hayatýmýza Elveda…
Günaydýn Ey Hayat…

Danýþmanlýðýný yaptýðým bir çok danýþanýmýn temel sorunlarýndan birisi zaman programlama konusundaki yetersizlikleri oluyor.

“Zamaným yetmiyor, 24 saat çok az” diyenlerin ardýný “ eðer zamaným olsaydý neler yapmazdým” serzeniþleri takip ediyor.

Hangi sektörde çalýþýyor olursa olsun, ister öðrenci ister iþ adamý herkes bu sorundan yakýnýyor. “Zamaným yetmiyor oysa ne de çok yapacaklarým var…”

“Saatlerce televizyon baþýnda kadýndan kadýna gibi Türk milletine hakaretler eden programlarý izleyenlere þaþýyorum, nasýl zaman buluyorlar” diyen danýþaným Nermin Haným’a günde kaç saat uyuduðunu sorduðumda;
“Bazý zaman 8 saat uyuyorum, bazý zaman 9 saat” cevabýný aldýðýmda kendimi “ Ben de size þaþýyorum” demekten kendimi alamadým.

Artýk “zamaným yetmiyor” sorunu ile kapýmý çalan danýþanlarýma “kaç saat uyuyorsunuz” sorunu soruyorum ve kendilerine Da Vinci uyku modelinden bahsediyorum.Ve bu uyku modelini uygulamaya çalýþýyoruz.

Nedir Da Vinci uyku modeli…


Da Vinci deyince aklýmýza talihsiz bir espri geliyor. “Ben kamyon kullanýyorum, Leonardo Da Vinci”. Oysa L. Da Vinci hem sanatçý kimliði ile hem de ilim adamý kimliði ile dünyaya kendisini kanýtlayan bir isim. Keþke L. Da Vinci denilince aklýmýza talihsiz espri yerine eserleri gelseydi. Ama artýk L. Da Vinci deyince aklýnýza o muhteþem tablolarýndan sonra bir de bu uyku modeli gelecek.

Polyphasic Sleep, Uberman Sleep, gibi isimlerle de anýlan bu uyku modeli çok fazlý uyku olarak biliniyor.

Nedir ÇOK FAZLI UYKU

Bizler tek fazlý uyku modelini kullanýyoruz. Gece saat 12 de yastýða baþýmýzý koyuyoruz, sabah saat 7-8 gibi kalkýyoruz. Bu tip uykuya tek fazlý uyku deniyor.Ve yetiþkin birisi için tek fazlý uyku modeli ile günde 7-8 saat uyumak gereksizdir.

Çok fazlý uyku modeli ise REM uyku evresinin tamamlanmasýna yönelik bir uyku modeli.
Uyku 5 evreden oluþuyor. Ve bu evreler kendi arasýnda Rem ve Non-Rem olmak üzere ikiye ayrýlýyor. Rem evresi kiþinin bedensel ve ruhsal uyku ihtiyacýnýn karþýlandýðý evredir. Beyinin tamiri bu evrede gerçekleþiyor. Rüyalarda bu evrede görülüyor.

Kiþi günlük sadece REM uyku evresini tamamladýðýnda asla uykusuzluk çekmiyor. Beden için gereken uyku ihtiyacý karþýlanmýþ oluyor. Rem evresi dýþýndaki diðer evreler kýsaltýldýðýnda kiþide asla her hangi bir saðlýksal sorunla karþýlaþýlmýyor.

Yapýlan araþtýrmalarda Çok fazlý Uyku modelini kullanan kiþilerin Tek Fazlý Uyku modelini kullanan kiþilere göre daha dikkatli, aktif ve performansýnýn yüksek olduðu gözlemlenmiþ. Çok fazlý Uyku modelini kullananlarýn beyni aktivitelerini daha hýzlý ve verimli yerine getirdiði kanýtlanmýþ.


Günlük Yaþam Süresini 1.5 katýna çýkarmak istiyor musunuz?

Bir çok ünlü isim Uberman Sleep modelini kullanýyormuþ. Einstein, Tesla, Napoleon,Winston Churchill,Edison, Newton bu isimlerden bazýlarý…
Tekne yarýþçýlarý, astronotlar (özellikle kriz anýnda) ve askerler de bu uyku modelini kullanýyorlarmýþ da bizler habersizmiþiz.

Bu uyku modeli ile yaþam sürenizi 1.5 katýna çýkarýyorsunuz. Artýk “zamaným olsa neler yapardým” serzeniþi sizden epey bir uzaklaþýyor.


Polyphasic Sleep veya Çok Fazlý Uyku nasýl modelleniyor?

Bu uyku modelinin temelinde Rem evresinin tamamlandýðýný dile getirmiþtik. 4er saat aralýklarla 30ila 45 dk uyuyarak günlük Rem uyku evresi tamamlanabiliyor. Uygulamasý zor olmasýna karþýn vücudun bu uykuya adapte olmasý hiçte uzun bir süre gerektirmiyor. 14 günün sonunda artýk siz de Polyphasic Sleep uykusuyla hayatýnýzý devam ettirebiliyor oluyorsunuz. Bu 14 günlük sürecin 3. ve 10. günlerinde kiþilerin zorlandýklarýný ama bu zorluðun atlatýldýðýnda Polyphasic Sleep uyku modelinin artýk yerleþtiðini uzmanlar araþtýrmalarýnda ortaya koymuþlar.


Yaptýðýmýz çalýþmalar neticesinde bir çok kiþi artýk günde 4-5 saat uyuyarak hayatýný devam ettiriyor. Yatakta geçirilen yatalak hayata sizler de Da Vinci uyku modeli ile veda edebilirsiniz.

Günaydýn Ey Hayat…

-Leonardo da Vinci : yalnýzca her 4 saatte bir yarým saat uyurmuþ.
-Isaac Newton : saatlerce bi dünya maketinin önünde çalýþmasýný sürdürüyormuþ,ve uykusu geldiðinde eline bi metal alýp koltuðuna geçen uyuyormuþ.15 dakika sonra o metali elinden düþünce tekrar düþünmeye baþlýyormuþ.ve uykusu geldiðinde tekrar onu eline alýyor ve 15 dk sonra düþünce yine uyanýyormuþ.yani nerdeyse hiç uyumuyormuþ.
-Edison : çalýþmalarý sebebiyle uyumayý ve yemek yemeyi bile beceremeyen büyük dahi her 3 saatte bir 15 dk uyuyarak geçirdi hayatýný.yani günde 2 saat uyuyarak.
Zeynep Özge ÖZBAY

Kiþisel Geliþim Uzmaný



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dedikodu Kazanýndaki Hayatlar


Zeynep Özge kimdir?

Kiþisel Geliþim Uzmaný


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Zeynep Özge, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.