..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




23 Ekim 2007
Ziya Doðan'la Neler Konuþtuk?  
M.NÝHAT MALKOÇ
Geçen hafta sonu( 20 Ekim 2007 Cumartesi) Trabzon’un tek beþ yýldýzlý oteli olan Zorlu Grand Hotel’de uydudan Türkiye’nin dört bir tarafýna ve dünyaya yayýn yapan Giresun merkezli Tempo Tv’nin canlý yayýn konuðuydum. Trabzon’un baþarýlý programcýlarýndan Gazeteci-Yazar Kenan Aydoðdu’nun hazýrlayýp sunduðu Türkiye genelinde seyirci nezdinde ilk beþe girme baþarýsý gösteren “Ne Var Ne Yok?” adlý programýn birbirinden seçkin tam 12 konuðu vardý.


:BCJH:
ZÝYA DOÐAN’LA NELER KONUÞTUK?

                              M.NÝHAT MALKOÇ


     Geçen hafta sonu( 20 Ekim 2007 Cumartesi) Trabzon’un tek beþ yýldýzlý oteli olan Zorlu Grand Hotel’de uydudan Türkiye’nin dört bir tarafýna ve dünyaya yayýn yapan Giresun merkezli Tempo Tv’nin canlý yayýn konuðuydum. Trabzon’un baþarýlý programcýlarýndan Gazeteci-Yazar Kenan Aydoðdu’nun hazýrlayýp sunduðu Türkiye genelinde seyirci nezdinde ilk beþe girme baþarýsý gösteren “Ne Var Ne Yok?” adlý programýn birbirinden seçkin tam 12 konuðu vardý. Ýþadamý Galip Pekþen, Kamu-sen Trabzon Temsilcisi Coþkun Dilber, Ticaret ve Sanayi Odasý’ndan Ayhan Sürmen, Baro Baþkaný Veysel Malkoç, KTÜ Rektör Baþdanýþmaný Muzaffer Tunç, Kesk Dönem Sözcüsü, Taka Gazetesi Yazarý Yusuf Turgut; Esnaf ve Sanatkârlar Odasý Baþkaný Halil Ýbrahim Kalfaoðlu, Trabzon Mimarlar Odasý Baþkaný, AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl gibi önemli isimler Trabzon’un birikmiþ sorunlarýný canlý yayýnda enine boyuna tartýþtý. Tespitler yapýldý, çözüm önerileri getirildi.

     Beþ saat boyunca devam eden canlý yayýnýn bana ayrýlan zaman diliminde ‘Trabzon’un kültür, sanat ve edebiyat meseleleri’ konusunu dilim döndüðünce anlatmaya çalýþtým. Yaklaþýk yirmi dakikalýk konuþmamda Trabzon’un eski bir kültür, sanat ve edebiyat merkezi olduðundan söz ettim. Bu þehrin öncelikle kapsamlý bir kültür merkezine, konferans salonlarýna ihtiyacý olduðunu belirttim. Kýzlar Manastýrý’nýn bir an evvel aslýna uygun olarak restore dilip sanatýn hizmetine sunulmasýnýn önemine iþaret ettim. Þehirdeki kültür, sanat ve edebiyat oluþumlarýnýn birbirinden kopuk, gevþek ve pasif olduðunu dile getirdim. Bu þehirde Türkiye genelinde adýndan söz ettiren edebiyat dergilerinin yeterli olmadýðýndan, mevcutlarýn da belli kesimlere seslendiðinden, genel okuyucuya hitap etmediðinden yakýndým.

Ramazanlarda iyi organize edilmiþ fuarlarýn açýlmasý gerektiðini, þehirde yerel yönetimlerin de desteklediði özellikle büyüklere yönelik þiir ve kompozisyon yarýþmalarýnýn eskiden olduðu gibi düzenlenmesinin önemine deðindim. Daha evvelki yýllarda yapýlan þairler þölenlerinin Trabzon kültürüne, edebiyatýna canlýlýk ve dinamizm getirdiðine inandýðýmý ifade ettim. Belediyelerin yayýnlayacaðý ve halka ücretsiz daðýtacaðý kitaplarla bölge insanlarýný okumaya teþvik etmesinin ehemmiyetine deðindim. Trabzon halkýnýn okumadýðýný, valilik kararýyla öðrencilerimizin okullarýnda her gün yirmiþer dakikalýk okuma faaliyetinin okuma sevgisini artýracaðýný ifade ettim. Eski vali konaðýnýn sanatseverlerin hizmetine verilmesini, buranýn Trabzon Sanatevi adý altýnda düzenlenmesini takdirle karþýladýðýmý kamuoyuyla paylaþtým. Yaptýðým bu konuþmanýn kapsamlý ve faydalý olduðuna, Trabzon’da kültür, sanat ve edebiyat alanýnda büyüyen meselelere ýþýk tuttuðuna inanýyorum.

Diðer konuþmacýlar da alanlarýnda Trabzon’un geçmiþten bugüne gelen sorunlarýný teþhis ederek çözüm önerileri sundular. Zaman sýnýrlamasýnýn olmadýðý, konuþmacýlarýn rahatça konuþma imkâný bulduðu programa seyirciler de sanal yollarla katýlýp düþüncelerini dile getirdiler. Stüdyo konuklarýna sorular yönelttiler. O gün Trabzonspor’un Beþiktaþ’la maçý vardý. Maç Trabzon’un 2–0 üstünlüðüyle devam ederken bir anda her þey tersine dönmüþ, Beþiktaþ maçý 3–2 kazanmýþtý. Durum böyle olunca ve Trabzon’un ortak beyinleri bir araya gelince elbette Trabzonspor da konuþuldu. Takýmýn durumu, baþarýsýzlýklarýn sebepleri, yönetimin ve Ziya Doðan’ýn baþarýsýzlýðý masaya yatýrýldý. Bunlar konuþulurken Ziya Doðan’ýn programa katýlmak istediði haberi iletildi. Zaten kendisi programýn yapýldýðý otelde kalýyordu. Trabzon’un farka gideceðinin umulduðu bir maçý basiretsiz kararlarla yenilgiyle neticelendiren Ziya Doðan, programa bizzat katýlarak görüþlerini ilk aðýzdan dile getirdi. Gergin olduðu her hâlinden belli olan Doðan, kendisiyle ilgili suçlamalara cevaplar verdi.

Ziya Doðan’ýn stüdyoya gelmesinden sonra Trabzon’un diðer sorunlarý bir kenara býrakýlarak tam üç saat boyunca Trabzonspor konuþuldu. Bizler Doðan’a sorular sorduk. Bu sorular karþýsýnda Hoca kendi görüþlerini kamuoyuyla paylaþtý. Asýl suçlunun kendisi olmadýðýný, istifasýnýn da çözüm olmayacaðýný belitti. Bu faydalý program tam beþ saat sürdü.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Seçimin Ardýndan
Küreselleþmenin Girdabýnda Muasýr Terennümler

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.