..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > murat temüroglu




1 Kasým 2007
Bor Otoyolu  
bor otoyolu

murat temüroglu


Ülkeninkuzeyinde oynanan muhtemel biroyun


:BAHA:

Bundan takriben 10 yýl öncesinde Karadeniz sahil þeridine otoban yapýlma kararý alýnmýþtý. Bu otoban projesi yýllardýr Karadenizlinin çilesi ve amansýz virajlarý ve dar yapýsý ile adeta bölge insanýn korkulu rüyasý olan eski yolu sonlandýrmak için ideal bir projeydi. Tabiî ki her projede olduðu gibi bu projede de bal tutanlar parmaklarýný yalayacak ve hatta bir kýsým bal tutanlar yine balý kavanozlarý ile götürecekti. Ama sonun da Karadenizli yeni yoluna kavuþacak adeta Karadeniz için bir milat görevi üstlenecekti.
Ýhaleler ve bu ihalelere baðlý tartýþmalar, davalar, ödenmeyen taþeron ücretleri ile ve buna benzer birçok tartýþmalý konularý ile sonunda Karadeniz otoyolu büyük bir bölümü ile Karadenizlilere hizmet vermeye baþladý.
Her ne kadar o güzelim sahil þeridini, o doða güzelliðini bozsa da yine de artýk Karadeniz halkýnýn da bir oto yolu vardý.
Nedense yýllardýr kimsenin fýkralarý, hýrçýn denizleri ve tipik insanlarý haricinde dikkat çekmeyen Karadeniz birden tüm dünyanýn ilgi gösterdiði nadide bir bölge olup çýkýverdi. 1986 Çernobil faciasýnda dahi herkesin göz ardý ettiði ve yýllardýr bu facia yüzünden Kanser illetinden insanlarýnýn öldüðü Karadeniz’e o yýlarda kimse itibar etmezken þimdilerde bu aþýrý ihtimam neden diye sormamak içten deðil doðrusu.
Daha düne kadar haritalarda denizinin adý sadece Ýngilizce ile ayný anlamý taþýyan (black sea) bu bölge neden þimdilerde yabancý jeofizik araþtýrmacýlarýnýn akýnýna uðramaya baþladý. Sorulduðunda Çernobil’in etkilerinin araþtýrýldýðýný söyleyen o yabancý bilim adamlarý topraklarýmýzdan neden örnekler alýp inceliyor. Yeni mi akýllarý baþlarýna geldi.? Nedir asýl maksatlarý.?
Evet, beklide bizlerin farkýnda olmadýðý çok deðerli þeyleri fark etmiþlerdi onlar. Bu deðerli þey bir maden olabilirmiy di. Ne madeni idi bu kadar ilgi çekmeyi baþarabilen. Dünya maden sýralamalarýnda 109. sýraya yerleþmesine raðmen dünyanýn en gözde madeni olan Bor olabilirmiydi.
Bor madeni otomobil sektöründen kanserin tedavisine kadar her alanda kullanýlabiliyordu ve bu deðerli madeni ülkemizde Karadeniz bölgesinde bolca bulmak mümkündü. Karadeniz bölgesi Bor madeni açýsýndan en büyük rezervi saðlýyordu.
Beklide yapýlan plan gayet açýk ve netti. Böylesine deðerli bir madeni nakletmek için, dünya ülkelerine ulaþtýrabilmek için öncelikle bir yol yapýlmalý ve bu yol oldukça güvenli olmalýydý. Çeþitli bahaneler ile toprak örnekleri alýnmalý ve bu madenin haritasý çýkarýlmalý idi.
Ama bu madeni Avrupa’ya güvenli bir þekilde ulaþtýrmak için sadece bir otoban yeterli olmayacaktý. Bunun için Asya’yý Avrupa’ya baðlayan bir köprü yapýlacak bu köprü’ye de kýlýf olarak Ýstanbullun trafik sorunu giydirilecekti. Yani kýsacasý Karadeniz otoyolu 3. köprü ile Avrupa’ya baðlanacak ve Bor madeninin güvenli bir þekilde Avrupa’ya geçiþi saðlanacaktý. Yoksa neden yeni yapýlacak köprü daha Beykoz Riva üstlerinden Sarýyer sýrtlarýna inþa edilsin kiydi. ?
Sakýn, elimizdeki bu deðerli madeni her ne kadar IMF diretse de özelleþtirip yabancý sermayeye feda etmeyelim. Beklide çocuklarýmýzýn geleceði olan bu madene ülkemize sahip çýktýðýmýz gibi sahip çýkalým. Ve meþhur o Karadeniz otoyolunu bor otoyolu haline kendi çýkarlarýmýz ve çocuklarýmýzýn geleceði için çevirelim.

                         Murat TEMÜROÐLU
Yorum ve önerileriniz için          murattemu@gmail.c



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deniz Feneri Kýsa Devre Yaptý
Deniz Feneri Kýsa Devre Yaptý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Neslýcan
Bu Sefer Olmadý...
Üzdünüz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Katar Istanbul [Þiir]
Hareket Doðru Pozisyon Yalnýþ [Deneme]
Baba Büyüksün [Deneme]
Kapatýn Kapýlarý [Deneme]
On Üç Fidan [Deneme]
Ateþ ve Kar [Deneme]


murat temüroglu kimdir?

Duygularýmý kendi içimde hapsetmeyen,duygularýmý özgür býrakmayý seven,kalemimle yüreklere seslenen yazarlýk yolunda emeklemeye çalýþan gönül kalemiyim


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © murat temüroglu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.