..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > M.NÝHAT MALKOÇ




6 Kasým 2007
"Düðün Ya da Davul" Üzerine  
M.NÝHAT MALKOÇ
Sanatla yükselecek bu millet… Kültür ve sanat içimizdeki boþluðu bir yere kadar dolduracaktýr. Devlet, tiyatroyu lüks olmaktan çýkarmalýdýr. Günün yorgunluðuyla eve gelen kiþi, bu yorgunluðunu bir tiyatro temsili seyrederek atabilmelidir. Ülkemizde özel tiyatrolar varsa da bunlar devlet tiyatrolarýna nazaran çok pahalýdýr. Bazen Trabzon’a da deðiþik özel tiyatrolar gelmektedir. Fakat bütçesi kýsýtlý olan


:CDJH:
“DÜÐÜN YA DA DAVUL” ÜZERÝNE

M.NÝHAT MALKOÇ


     Tiyatro dünyanýn en eðitici, en eðlendirici ve seyirciyle birebir yakýnlaþma açýsýndan en inandýrýcý sanat dallarýnýn baþýnda gelmektedir. Fakat yatýrým açýsýndan baktýðýmýzda tiyatronun, ülkemizin üvey evlat muamelesi gören sanat dallarýnýn baþýnda geldiði rahatlýkla söylenebilir. Türkiye’de Devlet Tiyatrosu olan þehir sayýsý sadece 13’tür. Tiyatrosu olan þanslý iller Ankara, Ýstanbul, Ýzmir, Adana, Bursa, Antalya, Trabzon, Konya, Sivas, Diyarbakýr, Van, Gaziantep ve Erzurum’dur. Oysa bu ülkede 81 tane vilayet vardýr. Ýlçelerin sayýsý bine yaklaþmýþtýr. 13 þehrin dýþýnda kalan yerler tiyatrodan mahrum býrakýlmamalýdýr.

Sanatla yükselecek bu millet… Kültür ve sanat içimizdeki boþluðu bir yere kadar dolduracaktýr. Devlet, tiyatroyu lüks olmaktan çýkarmalýdýr. Günün yorgunluðuyla eve gelen kiþi, bu yorgunluðunu bir tiyatro temsili seyrederek atabilmelidir. Ülkemizde özel tiyatrolar varsa da bunlar devlet tiyatrolarýna nazaran çok pahalýdýr. Bazen Trabzon’a da deðiþik özel tiyatrolar gelmektedir. Fakat bütçesi kýsýtlý olan vatandaþlar bu temsilleri seyredememektedir.

     Geçenlerde(02 Kasým 2007 Cuma günü) Trabzon Devlet Tiyatrolarý Haluk Ongan Sahnesi’nde Trabzon Lisesi öðrencileriyle birlikte “Düðün ya da Davul” adlý oyunu seyrettik. Üç yüz elli kiþilik tiyatro salonu týklým týklým doluydu. Demek ki tiyatroya büyük bir ilgi ve sevgi var. O zaman bu alana daha çok eðilmeliyiz. Temsiller birkaç ayda bir deðil, daha sýk yenilenmelidir. Yýl boyunca gösterilecek oyun sayýsý artýrýlmalýdýr.

Haþmet Zeybek’in yazdýðý “Düðün ya da Davul” adlý oyun Volkan Özgömeç tarafýndan yönetilmiþ. Hemþehrimiz M. Fatih Dokgöz yönetmen yardýmcýlýðýný yapmýþ, ayný zamanda oyunda rol almýþ. Oyunda rol alan diðer isimler de þunlar: “Halil Ayan, Sinem Þahin, Baþak Anat, Fatih Topçuoðlu, Elif Þeker Saka, Erþan Utku Ölmez, Duygu Dokgöz, Birkan Görgün, Aslý Artuk, Ali Boran, Barýþ Çolak, Kerem Uzun, E.Serdar Kurutçu, Mehmet Holep…” Hepsi de rollerini baþarýyla yerine getirip ustalýklarýný bir kere daha gösterdiler.

“Düðün ya da Davul” isimli oyun, bizleri kendi yerel dünyamýza götürmektedir. Söz konusu temsil, bizleri Anadolu ezgilerinde, doyumsuz folklorunda ve yerli deðerler havuzunda dolaþtýrmaktadýr. Bu temsili seyreden herkes oyunda kendinden bir þeyler bulabilmektedir. Bu oyun halk tiyatrosunun en güzel örneði olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Buna bir anlamda ‘köy seyirlik oyunu’ da diyebiliriz. Oyunda her þey doðal bir çizgide sürüp gitmektedir. Seyirciler temsilde ev sýcaklýðýný ve rahatlýðýný bulabilmeliktedir.

“Düðün ya da Davul” adlý oyunun özeti þöyle: “Fukara evliliðinin “düzene karþý”, para evliliðinin ise “düzene uygun” olduðunu gösteren oyunda ahlak-para iliþkisi siyasal düzene baðlanýyor. Gelin mutsuzdur çünkü fakir oðlaný sevmektedir. Zaman zaman seyirciyle de söyleþerek sosyal, siyasal taþlamalar yapýlýr. Oyunun dili; köy deyimleri baþta olmak üzere, halkýn çeþitli yörelerinin deyim ve sözleriyle kaba, yer yer saçmaya varan bir halk mizahý ile donatýlmýþtýr. Oyunda canlý söylenen türküler gerçek Anadolu türküleridir.”

Düðün ya da Davul” adlý oyun Türk halk tiyatrosundan çizgiler taþýmaktadýr. Bu yönü, oyunu daha bir yerli ve sevimli kýlmaktadýr. Oyunda baþarýyla canlandýrýlan köylülerin içtenliði, seyredenleri bu kesime daha da yaklaþtýrmaktadýr. Köy kýzlarýnýn þehir özentisi de alaylý bir biçimde dile getirilmektedir. Köy seyirlik oyunlarýndaki meydancýyý burada da görebilmekteyiz. Oyunda köylü kýzlarýnýn kostümleri çok iyi seçilmiþ. Oyuncular tiplemelerde çok baþarýlý görülüyor. Her þey güzel de oyunda argonun biraz fazla kaçýrýldýðýný, sýradan argo ifadelerinin oyunun kalitesine zarar verdiðini söylemeden geçemeyeceðim.

Oyunda konu, müzik ve kostüm birbirini tamamlýyor. Ne diyeyim, ben bu oyundan çok büyük bir keyif aldým. Öðrencilerin de ayný keyfi aldýðýný bizzat gördüm. Bu gibi yerli içerikli oyunlarýn daha çok sergilenmesi gerekir. Bu milletin yabancý deðerlerle süslü oyunlardan zevk almadýðý aþikârdýr. Sizler yerli eserleri sahnelerseniz tiyatro salonlarý seyircilerle dolup taþacaktýr. Oyunda emeði geçen herkese teþekkür ediyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Þair Bolluðunda Þiir Kýtlýðý!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.