..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > M.NÝHAT MALKOÇ




15 Kasým 2007
Bir Hizmet Þehidi: Ahmet Hamdi Altuntaþ  
M.NÝHAT MALKOÇ
Þiddeti çözüm olarak görenler, 1998 senesinde Trabzon’un Çömlekçi mevkiinde zabýta komiseri ‘adam gibi adam’ olan Köprübaþýlý Ahmet Hamdi Altuntaþ’ý susturarak kirli kan denizlerine bir damla daha akýttýlar. O henüz 32 yaþýnda, ömrünün baharýnda arkasýnda onlarca gözü yaþlý insan býrakarak ebediyete ‘þehit’ sýfatýyla göçtü. Allah rahmet eylesin.


:BJED:
BÝR HÝZMET ÞEHÝDÝ: AHMET HAMDÝ ALTUNTAÞ

M.NÝHAT MALKOÇ

     Trabzon’un, adý pek duyulmamýþ ilçesi olan Köprübaþý, vatanýný ve milletini sevenler yataðýdýr. Burasý Türkiye’ye mal olmuþ, adýný þerefli insanlar listesinin baþýna yazdýrmýþ merhum Adnan Kahveci’nin, Recep Yazýcýoðlu’nun topraðýdýr. Futbolun efendisi olarak gördüðüm kýymetli Fatih Tekke’nin baba ocaðýdýr. Buradan çýkan kiþilerin hepsi memleketine hizmet etmeyi þahsi meselelerinin önünde görmüþtür. Çok zor þartlar altýnda yaþama mücadelesi veren bu yörenin fedakâr insanlarý, gittikleri her yerde ekmeklerini taþtan çýkarmayý becerip helalinden kazanmayý gaye edinmiþlerdir. Bu insanlardan birisi de Köprübaþý’nýn onurlu duruþunu karakterinde gösteren ve dürüstlüðü her þeyin önünde gören hizmet þehidi Ahmet Hamdi Altuntaþ’týr. Genç yaþta hain bir saldýrý sonucu aramýzdan ayrýlan Altuntaþ, biz Köprübaþýlýlarý yürekten yaralayarak ilçemizde büyük bir boþluk býrakmýþtýr.

     Ahmet Hamdi Altuntaþ, Köprübaþý gibi ekmeðin aslanýn aðzýnda olduðu bir ilçede doðmuþ, ilkokulu Fidanlý köyünde, orta ve lise öðrenimini ise Köprübaþý Lisesi’nde tamamlamýþ deðerli bir aðabeyimizdi. Ayný dönemlerde okuduk Köprübaþý Lisesi’nde… Fakat o bizden daha ileri sýnýflardaydý. Ben onun kardeþi Yýlmaz’la ayný sýnýfta okuyordum. Þimdi Yýlmaz, Ýstanbul’da dershanecilik yapýyor. Coðrafya alanýnda eðitim veriyor.

     Merhum Ahmet Hamdi, Fidanlý köyünün Tekke Camii’nde uzun yýllar imamlýk yapan Vahit Hoca’nýn oðluydu. Vahit Hoca, Köprübaþý Kur’an Kursu’nda benim de hocam olmuþtur. Ahmet Hamdi, babasýndan iyi bir dini terbiye almýþtý. Bunu davranýþlarýnda görmek mümkündü. Liseden sonra ekmeðini çýkarmak için Köprübaþý Belediyesi’nde zabýta olarak göreve baþlamýþtý. Burada 1991 ile 1994 seneleri arasýnda görev yapmýþtý. Köprübaþý’nda görev yaptýðý süre içerisinde insanlarla çok iyi geçinmiþ, fakat görevinin gereklerini de hiçbir zaman unutmamýþtý. O, insanlara hep tatlý dille, ikna metoduyla yaklaþýrdý. Þiddet, kavga ve gürültünün olduðu bir ortamda o adeta bir panzehir olup þiddet zehrini yok ederdi.

     1966 senesinde Fidanlý köyünde doðan Ahmet Hamdi Altuntaþ, çok dürüst ve baþarýlý bir zabýtaydý. Ýþini severek yapýyordu. Köprübaþý onun için bir duraktý. Trabzon’a gitmeyi aklýna koymuþtu bir kere. Büyük þehirde büyük iþler yapacaktý. Ýþi zordu, riskliydi. O bunun farkýndaydý. Cesurdu, gözü pekti, korku onun mahallesine uðramazdý. Devletin çýkarlarýný her þeyin üstünde görürdü. Ýnançlarýný içine hapsetmeyi sevmezdi. Ýnançlarýný eylemlerine yansýtýrdý. Zabýtalýk mesleðinin en büyük sermayesi dürüstlük olmalýydý. O, ucunda ziyan olsa da doðru bildiðini yapmaktan hiç çekinmezdi. Cesaretli bir duruþu ve kiþiliði vardý. Zaten bu dünyadan göçüsüne zemin hazýrlayan da belki bu özelliði oldu. Hizmetin gereði neyse onu hakkýyla ve layýkýyla yapar, yanlýþlýklara ve yanlýþ insanlara göz yummazdý.

     Merhum Ahmet Hamdi, mesleðinde ilerlemeyi, yeni bilgilerle kendini daha da geliþtirmeyi kafasýna koymuþtu. Onun içindir ki Ýstanbul’da zabýta komiserliði kursuna katýldý. Kýsa zamanda Trabzon Belediyesi’nde tanýndý ve sevildi. Fakat o tanýnmak ve sevilmek için böyle davranmýyordu. Dürüstlük, adalet ve cesaret onun karakterinin ayrýlmaz hususiyetleriydi. Trabzon’da zabýta komiseri olarak pek çok mahalde görev yaptý. Onun adamý yoktu. Ýþini dürüstlük ilkesinden ayrýlmadan yapanlar onun has adamýydý.

     Ýþini çok seviyordu Zabýta Komiseri Ahmet Hamdi… Bir gün görev baþýnda þehit olacaðý aklýnýn ucundan bile geçmiyordu. Niye öldürülsün ki… Zira kimseyle kiþisel bir hesabý yoktu. O devletin koyduðu kanunlarý harfi harfine uygulayan bir memurdu. Aldýðý paranýn karþýlýðýný alnýndan akýttýðý teriyle veriyordu. Fakat ter akýtmadan, hak, hukuk gözetmeden kýsa zamanda çok para kazanmak isteyen insanlarýn varlýðýný hesaba katmamýþtý. Belki bu yüzden fincancý katýrlarýný ürkütmüþtü. Herkes Ahmet Hamdi Bey kadar dürüst ve iþine baðlý deðildi. Onun ilkeli duruþu, dürüstlükten nasibini alamamýþ bir kýsým insan müsveddelerini ürkütmüþtü. Lafla ikna olmayan kaba yaratýlýþlý kiþiler, hile ve desiselerine çomak sokanlarý susturmayý, silaha sarýlarak iþlerini halletmeyi bir çözüm yolu olarak bellemiþlerdi. Ama birileri canlarýný siper ederek bu oyunu bozmalýydý. Ahmet Hamdi bu oyunu bitirmek için kendini feda etmiþti. Onuruyla ölmeyi onursuz yaþamaya tercih etmiþti.

     Trabzon esnafý kýsa zamanda merhum Ahmet Hamdi’yi sevmiþti. Çünkü o, esnafla iyi iliþkiler kuran bir kiþiydi. Az ve öz konuþan, insanlarý incitmekten sakýnan bir tabiatý vardý. Bilinenin aksine zabýtalar esnaf dostuydu. Ýþini hakkýyla yapanlar, ahilik anlayýþýyla müþterilerine yaklaþanlar ilk övgüyü Ahmet Hamdi Bey’den alýrlardý. Zira doðrular ödüllendirilmeliydi, vatandaþý aldatanlar cezalandýrýlmalýydý. Namuslular her türlü hayatî riskleri göze alarak namussuzlar kadar cesur olmalýydý ki bu memleket düze çýkabilsin.

     Þiddeti çözüm olarak görenler, 1998 senesinde Trabzon’un Çömlekçi mevkiinde zabýta komiseri ‘adam gibi adam’ olan Köprübaþýlý Ahmet Hamdi Altuntaþ’ý susturarak kirli kan denizlerine bir damla daha akýttýlar. O henüz 32 yaþýnda, ömrünün baharýnda arkasýnda onlarca gözü yaþlý insan býrakarak ebediyete ‘þehit’ sýfatýyla göçtü. Allah rahmet eylesin.

     Trabzon Belediyesi, hayatýný hiçe sayarak görevini her þeyin önünde gören bu büyük vazife adamýný unutmadý, unutturmadý. Onun adýný Meydan’daki Zabýta karakoluna verdiler. Meydan civarýnda dolaþýrken gözlerim hep o levhaya takýlýr, merhumun kýsa, fakat onurlu hayatý, bildiðim kadarýyla gözümün önünden geçer, vefanýn ölmediðini düþünür, buruk bir haz duyarým. Demek ki vefa da, dürüstlük de ölmedi, bundan sonra da ölmeyecek…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.