..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU




30 Kasým 2007
Ben Geldim Anne  
Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU
10 yýldýr ailesinden ve memleketinden ayrý yaþamak zorunda kalan, bir özel harekat timi olan Mehmet'in, yaþam öyküsü anlatýlýyor.


:BEFB:
BEN GELDÝM ANNE

Tam on yýldýr memleketinden, çok sevdiði ailesinden ayrý yaþamak zorunda kalmýþtý Mehmet. Girmiþ olduðu üniversite sýnavýný kazanmýþ ve henüz gencecik bir delikanlý iken, okumak için ayrýldýðý memleketine ancak on yýl sonra gelebilmiþti. Aradan geçen bunca zaman diliminde, Mehmet üniversiteyi bitirmiþ, yedek subay olarak askerliðini yapmýþtý. Senelerce doðu ve güneydoðunun terör bölgelerinde özel harekâtta çalýþarak bu vatana hizmet etmiþti.

“Doðru söyleyeni dokuz köyden kovarlar” misali, Mehmet’in çalýþma azmi ve bu mesleðe olan aþký hiç göz önüne bile alýnmadan, sudan bahanelerle maalesef ki özel harekâttan kadro dýþý býrakýlmýþtý. Bundan sonra, özel harekât Mehmet’in içinde acý bir yara olarak kalacaktý. Acý bir yara ve asla ulaþamayacaðý bir yýldýzý olacaktý. Sonrasýnda ise; Emniyet teþkilatýnda þerefli bir polis memuru olarak mesleðine devam edecekti. Mehmet hemen hemen her gece rüyasýnda, özel harekâtta ki çalýþma arkadaþlarýný görüyordu. Sabah olduðunda ise, yataðýndan buruk bir acýyla ve gözyaþlarýyla uyanýyordu. Yüreðinde yanan bu meslek aþký onu çok yýpratýyordu.

Zaman denilen vuslat o kadar çabuk geçmiþti ki, Mehmet her geçen gün biraz daha kabullenir olmuþtu her þeyi. Ya da öyle olduðu için, boyun eðmek zorunda kalmýþtý. Çünkü yapabilecek hiç bir þey yoktu. Çaresizdi. Mehmet evlenmiþti. Mine adýnda bir kýzý, Emir adýnda bir oðlu olmuþtu. Kýzý altý yaþýna, oðlu da üç yaþýna gelmiþti. Hayat þartlarý, yaþam koþullarý çok aðýrdý. Omuzlarýnda aðýr bir yük taþýyordu. Maddi olanaksýzlýktan dolayý özlediði memleketine ve çok sevdiði ailesini bile görmeye gidemiyordu. Anne ve babasý henüz torunlarýný ve gelinlerini bile görememiþlerdi. Bu durum içini acýtýyordu. Mehmet’in yüreðinde olmasýný istediði o kadar çok þey vardý ki, imkâný olsa bunlarýn hepsini bir an da gerçekleþtirmek istiyordu. Mesela; kýzýna ve oðluna güzel bir gelecek býrakabilmek, memleketini, annesini ve babasýný görüp onlarla hasret gidermek, bir de çok sevdiði özel harekâta yeniden dönebilmek. Belki maddiyata dayalý olan þeyleri zamanla yapabilirdi ama özel harekâta dönmek çok zordu onun için. O da bunun farkýndaydý, bu nedenle her þeyi olduðu gibi kabullenmiþti.

Kredi kartlarý borcu yüzünden intiharý bile düþünen Mehmet, bir akþam babasýndan gelen telefonla, yaþamýnýn bu kadar deðiþeceðini tahmin bile edemezdi belki de. Adeta Mehmet’e sihirli bir deðnek deðmiþti. Gýrtlaða kadar dayanan borçlar yüzünden bunalýma giren Mehmet’in imdadýna, babasý Metin bey yetiþmiþti. Kredi kartlarýndaki tüm borçlarýný kapatmýþtý. Borçlarý yüzünden kaybettiði huzurunu, mutluluðunu vermiþti babasý ona. Hayatta her þey para demek deðildi, ama mutlu, huzurlu ve saðlýklý yaþayabilmek için para þarttý. Zaman öyle bir zaman olmuþtu ki; hayatýn adý da, saný da para olmuþtu. Yazýk ki; bütün manevi deðerlerden, dostluk, arkadaþlýk kavramlarýndan bile üstün tutulur olmuþtu.

Mehmet, polis sandýðýndan çektiði araba kredisi ile bir araba bile almýþtý. Oysaki daha düne kadar bir arabanýn hayalini bile kuramazken, þimdi hem borçlarý kapanmýþtý, hem
de güzel bir araba alabilmiþti. Belki de hayatýnda hiç olmadýðý kadar çok mutluydu.
O yaz yaþamýnýn en güzel günlerini yaþýyorlardý ailece. Mehmet eþi ile birlikte aldýklarý karar üzerine, senelik iznini alýp arabasýyla memleketine gidecekti. Eþi de Mehmet’in ailesini ilk defa görecekti. O da en az Mehmet kadar heyecanlýydý. Nihayet çok özlediði memleketine gitme günü gelmiþti. Valizler hazýrlanmýþ, tüm hazýrlýklar yapýlmýþtý. Mehmet on yýldýr görmediði anne ve babasýný görecekti. Gözünde tüten memleketinin havasýný soluyacaktý. Yüreði kýpýr kýpýr, sanki heyecandan yerinden fýrlayacak gibi atýyordu.

Yol boyunca eþi ve çocuklarýna unutamadýðý anýlarýndan, memleketinden ve ailesinden bahsetti. Araba bir uçak kadar rahattý. Bu nedenle yolculukta çok rahat geçiyordu. Sýkýldýklarý ya da yorgun düþtükleri zaman mola verip dinleniyorlar, sonra tekrar yola devam ediyorlardý. Uzunca bir yolculuðun sonunda, nihayet Mehmet’in memleketi olan Samsun’a gelinmiþti. Arabasýný durdurup denizin kýyýsýnda etrafý seyre daldý. Kollarýný iki yana açýp, denizin kendine has kokusunu derin derin içine çekti. Kimsenin bilmediði, on yýldýr yüreðinin derinliklerinden gelen bir hasret, benliðini esir etmiþti sanki. Þimdi ise; bu esareti adeta denize atýyor, ondan kurtulduðunu haykýrýyordu.

Samsun; yeþilin her tonunu görebileceðiniz, doðanýn bütün güzelliklerini cömertçe sergilediði, son derece güzel bir þehirdi. Mavi ile yeþilin kucaklaþtýðý en güzel yer burasý olmalýydý. Þehrin giriþinde yazýlý olan tabela anlam yüklüydü.

“Atatürk’ün þehri Samsun’a hoþ geldiniz.”

Tüm heybetiyle denize demir atmýþ Bandýrma vapuru, tarihin tüm izlerini üzerinde taþýyarak, nazlý bir gelin kadar saf ve masum duruyordu.

Mehmet’in heyecaný ellerinden, bakýþlarýndan, yüzünün renk deðiþtirmesinden, kýsacasý her þeyinden belli oluyordu. Gözlerinin içi gülüyordu. Bir bayram çocuðu gibi seviniyordu. Mutluluk her insana yakýþýr ama Mehmet’in yüzüne, daha ayrý bir ahenkle gelmiþti sanki. Arabayý park edip, cep telefonundan babasýna telefon açtý. Babasý ile kararlaþtýrdýklarý yerde buluþtular. Artýk baba ocaðýna gitme vakti gelmiþti. Babasý arabada hem yolu tarif ediyor, hem de hiç görmediði torunlarýný kucaklamaya çalýþýyordu. Mehmet sabýrsýzlýk içinde, geçen her dakika da annesini biraz daha özlüyordu. Ne de olsa anadan babadan ayrý geçen, yýllarýn hasreti vardý yüreðinde.

Evin önüne geldiklerinde, Metin bey torunu Emir’i kucaðýna alýp arabadan indi. Mehmet arabanýn bagajýndan valizleri indirirken, eþi de kýzý Mine’nin elinden tutup bekliyordu. Valizlerin bir kýsmýný Mehmet, bir kýsmýný da eþi aldý. Yavaþ yavaþ merdivenlerden yukarý çýktýlar. Babasý kapýyý açmýþ onlarý bekliyordu. Seneler önce genç bir delikanlý iken ayrýldýðý ailesinin yanýna, þimdi evli ve iki çocuk babasý olarak gelmiþti. Mehmet’in gözleri annesini arýyordu. Az sonra uzun boylu, beyaz tenli, yeþil gözlü, baþý eþarplý mütevazý bir kadýn odada beliriverdi. Bu kadýn, senelerdir hasretini yüreðinde taþýdýðý annesinden baþkasý deðildi.
Ýkisinin de gözleri birbirine deðmiþti, ikisi de aðlamaklýydý. Oturduðu koltuktan fýrlayarak kalktý Mehmet. Hasretle uzun uzun annesinin boynuna sarýldý. Onu öptü, kokusunu içine çekti. Annesi de oðlunu öpüp, kokladý. Ana oðul ikisinin de gözyaþlarý durmak bilmiyordu artýk. On yýlýn hasreti derin izler býrakmýþtý yüreklerinde.

Annesi Mehmet’e sýký sýkýya sarýlarak;
“Çok þükür Allah’ýma. Seni ölmeden önce dünya gözüyle bir kez daha görebildim. Çok þükür Allah’ým… Çok þükür…”
Mehmet boynuna sarýldýðý annesine;
“ Seni çok özledim anne. Sana geldim. Sana torunlarýný ve gelinini getirdim.”
“Ben geldim anne…”


28. 09. 2006 / ANKARA

EMÝNE SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mor Koyun
Türk Subayý Ýle Ermeni Kýzýn Aþk Öyküsü
Gerçek Sevgi
Baþlýk Parasý
Güneþ Yüzlü Çocuklar

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boz Eþþeðin Rüyasý
Gavurdaðý
Baba Ýle Oðul"un Kaderi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Filistin Gözlerimde Aðlýyor [Þiir]
Ankara [Þiir]
Leyl-i Gecelerde Yusuf [Þiir]
Ahh Sevgili [Þiir]
Emine Sevinç Öksüzoðlu 2008 Yýlý Kültür Sanat ve Baþarý Ödülleri [Ýnceleme]


Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU kimdir?

SANAT YAÞAMI 20. 01. 1974 yýlý Gaziantep doðumlu olan Emine Sevinç Öksüzoðlu; ilk, orta ve lise eðitiminin ardýndan, Ýstanbul Harbiye Muhsin Ertuðrul Sahnesinde ve Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar sahnesinde, sahne sanatlarý ve Tiyatro oyunculuðu üzerine eðitim gördü. Ferhan Þensoy, Ekrem Erkek, Hüsnü Alan ve Muhammed Cangören gibi ustalardan eðitim aldý. Onlarla ayný sahneyi paylaþmanýn gururunu yaþadý. Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesi’nde, sahne yönetmenliði de yapan Emine Sevinç Öksüzoðlu, Türkiye genelinde birçok oyunlar sahneledi. A. Ü. TÖMER Gaziantep þubesinde Sahne Sanatlarý, Diksiyon, (Güzel konuþma sanatý) Diyafram ve Tiyatro oyunculuðu üzerine öðretmenlik yaptý. Uzun seneler sahne tozu yutmasýna raðmen, çok sevdiði Edebiyat’tan hiç bir zaman ayrý kalmadý. Þiir, öykü, düzyazý, astroloji, felsefe, kültür sanat, eleþtiri, araþtýrma inceleme, ve edebiyat üzerine yazýlarý, yerel ve ulusal olmak üzere bir çok yazýlý ve görsel basýnda yer aldý. Ayrýca bir çok Televizyon ve Radyolarýn Sanat ve Edebiyat programlarýna konuk oldu. Gaziantep’te yayýmlanan Olay, Zafer, Güney postasý, Gaziantep 27, Doðuþ, Yeni Gazete ve Ekspres gazetelerinde Sanat yönetmenliði yaptý. Kosova; (Balkan Aydýnlarý ve Yazarlarý) BAY ve Ýnci çocuk dergilerinin, Almanya; Ezgi Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin, Ýstanbul; Ana kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin, Ankara; Kendi Kültür Kalýtý dergisinin, Adana; Ozan, Söylem, Aykýrýsanat Kültür ve Edebiyat dergilerinin Gaziantep bölge temsilciliklerini yürüttü. Ayrýca bu dergilerde Þiir, öykü, düzyazý, astroloji, felsefe, kültür sanat, eleþtiri, araþtýrma – inceleme, edebiyat, Türk tiyatro tarihi ve (diksiyon) güzel konuþma sanatý üzerine yazýlarý yayýmlandý. Ýstanbul’da yayýn yapan Ana Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin hazýrlamýþ olduðu “Ana Antoloji” de, Adana’da yayýn yapan Ozan Kültür Sanat dergisinin hazýrlamýþ olduðu “Ozanlar Sevgi Yumaðý” þiir antolojisinde ve “Yaþayan kadýn þairlerimiz” isimli ansiklopedi de þiirleri ve sanat yaþamý yer aldý. Ayrýca 2007 yýlýnda Ankara’da Elvan yayýnlarý sahibi Sayýn Ýhsan Iþýk tarafýndan yayýmlanan, 10 ciltlik “Türkiye Edebiyatçýlar ve Kültür adamlarý Ansiklopedisi” nde eserleri ve sanat yaþamý yer aldý. 13. 04. 1997 yýlýnda üç boyutlu resim sanatçýsý olan Arslan Bayýr’la birlikte, “Mustafa Kemal Atatürk ve Þiir” konulu resim ve þiir sergisi açtý. Bu sergi ulusal ve yerel basýnda uzun bir süre yer aldý. Þiirlerinden bazýlarý ses sanatçýsý ve bestekâr Sayýn Gül Kansu tarafýndan bestelendi. Bir kaç þiiri de, ünlü þair Sayýn Naser Feiz tarafýndan Farsça’ya çevrilerek, Tahran’ýn önde gelen sanat ve edebiyat dergilerinde yayýmlandý. Þiirleri usta kalem Can Yücel baþta olmak üzere, birçok þair ve yazardan övgü dolu yorumlar almýþtýr. 21 Nisan 1996 yýlýnda 4. Dünya Þairler Gününün ve 26 Nisan 1997 yýlýnda da 5. Dünya Þairler Gününün organizasyonunu yaptý. Sevgi, barýþ, kardeþlik ve dostluk çaðrýsýyla, yurt içi ve yurt dýþýndan bir çok þair ve yazarý ayný çatý altýnda toplayarak, görkemli bir organizasyona imza attý. Bu muhteþem organizasyonla yazýlý ve görsel olarak, ulusal ve yerel basýnda dünya kamuoyunda geniþ bir yer tuttu. Güneydoðunun incisi olan Gaziantep’in tanýtýmýna, dünya çapýnda katkýda bulundu. Emine Sevinç Öksüzoðlu; birçok Konferans ve Panellere katýlýp Edebiyat, Þiir ve Felsefe alanýnda konuþmalar yapmýþtýr. Her yýl adýna düzenlenen “Genç Þair Baþarý Ödülleri” ise; Þiir alanýnda baþarý göstermiþ Yedi kiþiye, büyük bir törenle verilmektedir. 02. 11. 1996 yýlýndan bu yana, hemen hemen her yýl Tüyap kitap fuarý baþta olmak üzere, yurt içi ve yurt dýþýnda imza günlerine, þiir resitallerine ve konferanslara davet edilmiþtir. 10. 03. 1997 yýlýnda Kosova’da yayýn yapan Bay (Balkan Aydýnlarý ve Yazarlarý) Kültür ve Sanat Dergisi tarafýndan “Kültür Elçisi” olarak ödüllendirilmiþtir. 01. 06. 2007 yýlýnda Kosova Balkan Aydýnlarý ve Yazarlarý Kültür Birliði Baþkaný ve Bay Yayýnlarýnýn sahibi ve yazý iþleri müdürü olan, Sayýn Osman Baymak tarafýndan “Teþekkür Belgesi” ile onurlandýrýlmýþtýr. 26. 04. 1997 yýlýnda da Ýstanbul Ana kültür sanat ve edebiyat dergisi tarafýndan, Türk edebiyatýna yapmýþ olduðu üstün hizmet ve baþarýlý çalýþmalarýndan dolayý plaketle onurlandýrýlmýþtýr. 02. 02. 1997 yýlýnda Türkiye Þair ve Yazarlar Derneði Gaziantep þubesinin kurucu baþkanlýðýný yapan Emine Sevinç Öksüzoðlu’nun, yurt içinde ve yurt dýþýnda almýþ olduðu bir çok plaket, þilt ve ödülü mevcuttur. ÝLESAM (Türkiye Ýlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliði) ve Dünya Genç Türk Yazarlar Birliði üyesi olan Öksüzoðlu; Evli ve bir kýz, bir erkek olmak üzere iki çocuk annesidir. YAYIMLANMIÞ ESERLERÝ : “Sevgiler Günýþýðýnda” (Þiir) Aðustos 1996 - Gaziantep Gürsel Yayýnlarý “Bahar Tomurcuðum” (Þiir) Mart 1997 - Adana Aykýrýsanat Yayýnlarý “Yeþil Gözlerinde Kaybolan Dünya” (Düz yazý / Öykü / Þiir) Eylül 1998 - Ankara Ürün Yayýnlarý “Üþümüþ Kar Taneleri” (Þiir) Eylül 2007 – Gaziantep Sanko Holding Kültür Hizmeti Yayýnlarý “Güneþ Yüzlü Çocuklar” (Öykü) Eylül 2007 – Ankara Ürün Yayýnlarý “Zamansýz” (Þiirler) (Azerbaycan Vector Uluslar arasý Ýlim ve Edebiyat Eserleri Araþtýrma ve Ýnceleme Merkezi Tarafýndan Azeri diline çevrilerek yayýmlanmýþtýr. )


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.