..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > Sýraç Ar




1 Aralýk 2007
Hasta  
Sýraç Ar
Ýki kardeþ uzun bir yolculuktan sonra Lokman Hekim’in yanýna gelirler.Kardeþlerden biri çok kötü bir hastalýðýn pençesine düþmüþtür.Hangi doktora,büyücüye,falcýya gittiyseler elemlerine bir derman bulamamýþlardýr.Son çare olarak hekimler hekiminin yanýna gelmiþler.Hastanýn iyileþmesi için ondan bir ilaç istemiþler. Lokman Hekim: ‘Kardeþini al eve götür.Onun hastalýðýna çare olacak derman yoktur bende.Evine götür ki en azýndan orada canýný versin daha fazla dolaþtýrarak ona daha fazla eziyet etme.’ Kardeþini sýrtýna alan aðabey bütün ümitleri kýrýlmýþ bir þekilde evlerinin yolunu tuttu.Epey bir mesafe kat edikten sonra dinlenmek için kardeþini sýrtýndan indirir ve biraz yemek bulmak için dolaþmaya baþlar.Hasta ot yýðýnýn üzerinde mýþýl mýþýl uyumaktadýr.


:BBEG:
Ýki kardeþ uzun bir yolculuktan sonra Lokman Hekim’in yanýna gelirler.Kardeþlerden biri çok kötü bir hastalýðýn pençesine düþmüþtür.Hangi doktora,büyücüye,falcýya gittiyseler elemlerine bir derman bulamamýþlardýr.Son çare olarak hekimler hekiminin yanýna gelmiþler.Hastanýn iyileþmesi için ondan bir ilaç istemiþler.
Lokman Hekim:
‘Kardeþini al eve götür.Onun hastalýðýna çare olacak derman yoktur bende.Evine götür ki en azýndan orada canýný versin daha fazla dolaþtýrarak ona daha fazla eziyet etme.’
Kardeþini sýrtýna alan aðabey bütün ümitleri kýrýlmýþ bir þekilde evlerinin yolunu tutarlar.Epey bir mesafe kat edikten sonra dinlenmek için kardeþini sýrtýndan indirir ve biraz yemek bulmak için dolaþmaya baþlar.Hasta ot yýðýnýn üzerinde mýþýl mýþýl uyumaktadýr.
     Koyunlarýný otlatmaya götüren çoban otlarýn üzerindeki hastayý görünce önce korkar daha sonra ise onun hasta olduðunu anladýktan sonra ; siyah koyununun sütünü bir tasa saðýp hastanýn yanýna tasý býrakýr.Otlarýn içinde süzüle süzele simsiyah bir yýlan çýkýp zehrini süt dolu tasýn içine boþaltýp oradan hiç gelmemiþ gibi oradan uzaklaþtý.
     Bu olayý gören hasta artýk hem hastalýðýnýn vermiþ olduðu býkkýnlýk hem de artýk abisine yük olmamak için intihar etmeye karar verir. Yýlanýn zehrini sütün içine boþalttýðýný gördüðünde dolayý sütü alýr ve içer.Sütü içer içmez bütün içi dýþarý çýkacak gibi kusmaya baþlar ve bütün içindekileri dýþarý atar ve rahatlar.Yarým saat sonra artýk abisiyle eve gidebilecek duruma gelir.Abisi eli boþ olarak kardeþinin yanýna geldiði zaman gözlerine inanamaz .Kardeþi hiç hasta olmamýþ gibi ayakta görür ve sevinçle boynuna sarýlýr.
‘Haydi aðabey bak ben iyileþtim artýk eve gidelim.’,dedikten sonra abisine her þeyi anlatýr.Abisi: ‘hayýr eve gitmeyeceðiz ,Lokman Hekimin yanýna gideceðiz.Çünkü o senin öleceðini hiçbir ilacýn sana yaramayacaðýný söylemiþti.Bende þimdi ondan bunun hesabýný soracaðým.’
Lokman Hekimin yanýna varýr varmazlar sinirli bir þekilde: ‘Hani kardeþimi iyileþtirecek bir ilaç yoktu? Bak kardeþim iyileþti. Bir de sana hekimler hekimi diyorlar.’Onlar olayý anlatmadan Hekim anlatmaya baþlar: ‘Ben nereden siyah bir koyun bulup sütünü saðacaðým haydi koyunu bulup sütünü saðdým diyelim ya ondan sonra simsiyah bir yýlan bulup onun zehrini sütün içine boþattýktan sonra hangi el o sütü kardeþine içerecek ve ondan sonra kardeþin iyileþecek.’
     Rivayet odur ki lokman Hekim hastaya bakar bakmaz onun hastalýðýna ilaç olabilecek ilaç onun kulaðýna fýsýldarmýþ. Bu hasta da yýlan çarenin kendisinde olduðunu söylemesine raðmen, ölüm riski bulunduðun dolayý hekim o ilacý hastaya vermeye yanaþmaz.
Daha sonra ise iki kardeþ de hocanýn eline kapanýrlar. Af dilenirler.
SIRAÇ AR

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kaleminize saðlýk.
Gönderen: özgür yenigün / Kýrýkkale/Türkiye
22 Aralýk 2007
Merhaba, Çok güzel bir öyküydü. Ders verici bir öykü. çok hoþuma gitti. Kýsa ve özdü. Yalnýz zaman kiplerinin uyumsuzluðu öykünün tadýný biraz kaçýrmýþ bence. "Hastanýn iyileþmesi için ondan bir ilaç istemiþler." dedikten sonra "Kardeþini sýrtýna alan aðabey bütün ümitleri kýrýlmýþ bir þekilde evlerinin yolunu tuttu." denmesi tuhaf kaçmýþ yani. Kaleminize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klamira
Altýn Aþk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Yoksun [Deneme]
Disleksi (Öðrenme Bozukluðu) [Ýnceleme]
Türkçe Konuþmak [Ýnceleme]


Sýraç Ar kimdir?

Dünya denilen bu kalabalýk ve bir o kadar ýssýz yere gelmiþsek bizim de geriye býrakacaðýmýz bir çift kelimenin olmasý gerekir.

Etkilendiði Yazarlar:
Victor Hugo,Ece Ayhan,Mehmet Uzun,Yaþar Kemal


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sýraç Ar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.