..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Aralýk 2007
Bir Mahalle ki...  
M.NÝHAT MALKOÇ
“Bir Mahalle Ki” adlý oyunda þenlik ve müzik hiç bitmiyor. Oyun fasýlla baþlýyor zaten… Davul zurna hiç susmuyor. Oyun erkeklerden kurulu… Kadýnlar oyunun sonundaki dans bölümünde görülüyorlar. Kavuklu’nun karýsýný bir erkek oyuncu canlandýrýyor. Kavuklu ile Piþekâr sürekli çatýþma halinde görülüyor. Kavuklu halký, Piþekâr iktidarý temsil ediyor. Bu da halkla iktidar sahiplerinin birbirleriyle olan münakaþalarýný hatýrlatýyor bize. Son yýllarda Türkiye’de yabancýlara mal satýlmasý, her þeyin peyderpey özelleþtirilmesi eleþtiriliyor burada. Ne zamanki halk bedava olan suyu parayla alýr, sürekli zamlarla karþýlaþýr, iþte o zaman özelleþtirmenin, AB’nin, ÝMF’nin karþýsýna dikilirler.


:BDFF:

M.NÝHAT MALKOÇ

     Tiyatro, hayatýmýza renk ve ahenk katan görsel bir sanattýr. Her gün ayný hayatý tekrar edip duran insanlar, tiyatroda baþkalarýnýn hayatlarýný seyrederek rahatlýyorlar. Daracýk bir hayatta sýkýþýp kalanlar, tiyatroya giderek duygu ve görüþ alanlarýný geniþletebilirler. Hayata bu açýdan bakýnca, tiyatrosu bulunan þehirlerde yaþayanlarý þanslý görüyorum. Trabzon da bu þanslý þehirlerden birisidir. Çünkü tiyatro bu þehre çok þey kazandýrmaktadýr.

     Tiyatrosu olmayan þehirlerin bu ihtiyacýný ancak turnelerle karþýlayabiliriz. Günümüzde Anadolu insaný turneler sayesinde tiyatro zevkini yaþayabilmektedir. Aslýnda turnelerin daha da artýrýlmasý gerekir. Sahnelenen her oyun Anadolu’yu baþtanbaþa dolaþmalýdýr. Fakat bazý þehirlerimizde oyun oynanacak salon bile bulmak mümkün deðildir.

     Turne kapsamýnda Ankara Devlet Tiyatrolarý tarafýndan sahnelenen “Bir Mahalle Ki…” adlý oyun Trabzon’da sahneleniyor. Oyunu izlemek için Trabzon Lisesi’nin sanatsever öðrencileriyle beraber 07 Aralýk 2007 Cuma günü Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi’ne gittik. Oyuna büyük bir ilgi vardý. Tiyatro salonu aðzýna kadar doluydu.

     Münir Canar’ýn yazýp yönettiði oyunun dekor tasarýmýný Güven Öktem, kostüm tasarýmýný Sevgi Türkay, ýþýk tasarýmýný Zeynel Iþýk, müziði Kemal Günüç hazýrlarken, dans düzenini ise Hakan Odabaþý ve Nilgün Bilsen yapýyor. Hepsi de iþlerinde birbirinden baþarýlý olmuþ… Oyunun geniþ bir oyuncu kadrosu var. Bu kadroda þu isimleri görüyoruz: Fikret Ergin, Aydýn Uysal, Sabri Özmener, Neþet Erdem, Levent Þenbay, Nejat Armutçu, Ýsmet Numanoðlu, Volkan Duru, Fikriye Musluoðlu, Göktürk Arýkan, Hasan Ataman, Seda Özgiþ, Erengül Öztürk, Halil Ýbrahim Yaman, Murat Kavas, Sinan Hürkardeþ, Sinem Çekerek, Fahrettin Ünal, Fikri Özdemir, Mertol Aytekin, Tolga Ünsal, Hakan Þenlik, Fýrat Erdoðan”

Oyunun hem yönetmenliðini, hem de yazarlýðýný yapan Münir Canar; son dönem tuluat tiyatrosunun önemli temsilcilerindendir. Usta oyuncu günümüz Türkiye’sinin içinde bulunduðu durumu üstü kapalý bir tarzda gözler önüne seriyor. Oyunda bir Ýstanbul mahallesinde muhtar olan Piþekâr’ýn mahalledeki evleri, bakkalý ve çeþmeyi yabancýlara satýþý ile geliþen olaylarý anlatmaktadýr. Baþarýlý bir fars oyunu olan “Bir Mahalle Ki”, ortaoyunu yöntemiyle sahneye konulmuþtur. Oyun aþaðýdaki þiirsel ifadelerle özetlenebilir:

“Bir nefeste yüzyýllarý aþtýk da geldik,
Öyle bir mahalle ki a dostlar, evlere þenlik.
Tellallar çýkarýp bir güzel sattýk,
Alan, niye aldý acaba diye hiç sormadýk.”

Oyunun yazarý ve yönetmeni Münir Canar, ömrünü tiyatro sahnelerinde geçirmiþ baþarýlý bir sanatçýmýzdýr. 1945 doðumlu olan sanatçýmýz 1967’den beri Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalýþmaktadýr. 1983–1984 döneminde “Kanlý Nigar” adlý oyunla Ýsmail Dümbüllü ve Sanatsevenler Derneði’nin en iyi erkek oyuncu ödülünü almýþtýr. Bu önemli sanatçýmýz, televizyonlarýn ilk dizilerinden olan Kaynanalar adlý dizide uzun yýllar Kâtip Kerim rolünü oynamýþtýr. Bunun yanýnda Beybaba, Fýrtýna dizilerinde de rol almýþtýr.

“Bir Mahalle Ki” adlý oyunda þenlik ve müzik hiç bitmiyor. Oyun fasýlla baþlýyor zaten… Davul zurna hiç susmuyor. Oyun erkeklerden kurulu… Kadýnlar oyunun sonundaki dans bölümünde görülüyorlar. Kavuklu’nun karýsýný bir erkek oyuncu canlandýrýyor. Kavuklu ile Piþekâr sürekli çatýþma halinde görülüyor. Kavuklu halký, Piþekâr iktidarý temsil ediyor. Bu da halkla iktidar sahiplerinin birbirleriyle olan münakaþalarýný hatýrlatýyor bize. Son yýllarda Türkiye’de yabancýlara mal satýlmasý, her þeyin peyderpey özelleþtirilmesi eleþtiriliyor burada. Ne zamanki halk bedava olan suyu parayla alýr, sürekli zamlarla karþýlaþýr, iþte o zaman özelleþtirmenin, AB’nin, ÝMF’nin karþýsýna dikilirler.

Bizler Trabzon Lisesi öðretmenleri ve öðrencileri olarak oyundan büyük keyif aldýk. Oyuncularý çok beðendik ve baþarýlý bulduk. Zevkli ve eðlenceli bir sanat gecesi geçirdik.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.