..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Pek çok doktorun yardýmý ile ölüyorum. -Büyük Ýskender
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




11 Aralýk 2007
Demokrasi, Uzlaþma ve Doða Ana  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
Sessiz atýn çiftesi pek olurmuþ, umarým bir gün daralan alanlarýnda sýkýþan ve buna yeter demek isteyen ceylanlarýn aklý baþýna gelir de, kaplanlara bu ormaný dar edebiliriz.


:BDFF:
Kaplan aðaçlarýn arasýndan yavaþça süzülür, sinsice etrafý kolaçan eder, sessiz olmaya dikkat etmektedir zira az ötede bulunan ceylan grubunu korkutmadan, onlara fark edilmeden yaklaþmak ve avýný yakalamak zorundadýr. Evde bekleyen yavrularý için bu artýk günün son fýrsatýdýr.

Sessizce çalýlarýn arasýndan avýna yaklaþýr… Vücudunda servetine ulaþmak üzere olduðundan yüzünde, hýrslý ve cüretkâr hatta aç gözlü bir ifade vardýr. Kaslarý gerilir, kuyruðu havaya kalkar ve tüm gücü avýn üzerine doðru koþmaya baþlar. Ceylanlarýn panik halinde kaçýþtýðýný görürüz, bir ona saldýrýr bir diðerine, herkes bir yana daðýlmýþtýr, gözü dönmüþ, aç ve hýrslý kaplandan kaçmak zorundalardýr.

Birden tek bir ceylanýn hiç hareket etmediði ve otlamaya devam ettiðini görürü, yanýna gider. Ceylan “ne vardý?” der gibi bakar. Kaplan afallamýþtýr. Normalde kaçmasý gerekmez miydi bu ceylanýn, canýný kurtarmak için?

- “ Sen neden bu kadar sakinsin” der kaplan

- “ Panik olmasý gereken sensin, burasý benim özgürlük alaným ve sen sadece keyfin için gelip benim alanýma tecavüz edemezsin, yaptýðýn demokrasiye aykýrý, hiç modern deðilsin. “ der ceylan.

- “ Demokrasi? Hangi demokrasiden bahsediyorsun sen? Burada güçlülerin hükmü vardýr, senin entel dantel laflarýn bana sökmez. Þimdi sana, sadece bu kadar cesur olduðun için, bir þans daha veriyorum. Hýzla kaçmaya baþla. Yoksa bir lokmada senin o lezizi boynunu kýrarým.” der kaplan.

Ceylan elbette kaçmaz ve þuursuzca otlamaya ve bir yandan da özgürlükler, demokrasi, uzlaþmacýlýk hakkýnda söylemler atmaya baþlar. Kaplanýn daha fazla dinleyecek hali kalmamýþtýr. Ceylanýn boynuna atlar ve boynunu kýrar. Ceylan ne olduðunu anlamamýþ bir halde yerde can çekiþmektedir. Böyle olacaðýný hiç beklememiþtir. Oysa ki, ona söylenen hayatýn, yaþamýn bir baþkasýnýn alanýna ve haklarýna tecavüz etmeden yaþandýðýnda daha güzel, daha huzurlu ve herkesin kardeþçe yaþamasýna imkan vereceðidir. Uzlaþmanýn, eþitliðin gücüne inanmýþtý o saate kadar ceylan. Kaba kuvvetin hiçbir þeyi çözmeyeceðini düþünürdü. Konuþarak, medeni bir þekilde yaþandýðýnda herkesin daha mutlu olacaðýný düþünmüþtü.

Ama unuttuðu bir þey vardýr. Doðada demokrasi yoktur, güçlü olan zayýfý ezer, güçlü olan hak etmese de istediðini alýr, ceylanla rotlarken ve aslýnda çilek tarlasýnda yep yeni lezzetler keþfedecekken, kaplanlar oraya in kurduklarý için yeþil çimenlerden baþka çareleri yoktur. Her yenilik için ödenecek bir bedel vardýr. Ve kaplanlar, kendi zevkleri için yaþadýklarý alanlarda, yemek yedikleri sofralarda ceylanlarla ayný mekaný paylaþmak istemezler. Varlýklarý azaldýðýnda ceylanlar üzerinden yenilerler sahip olduklarý. Ceylanlar baþlarý otlara gömülmüþ halde yaþarken ve ne olduðunun farkýnda deðilken, ormanýn tamamýna sahip olur kaplanlar. Ve bir gün gelip, adým atacak, gidecek yer kalmadýðýnda nasýl kapana kýsýldýklarýný ve ölümden baþka köy olmadýðýný anlarlar.

Demokrasi doðada olmadýðý gibi yaþamýn içinde de yoktur ve asla da olmayacaktýr, uygulanamayacaktýr. Bunu uygulayabileceðini düþünenler, felsefi söylemleri ile temiz ruhlarý sadece kandýrýrlar.

Demokrasilerde çareler tükenmez lafý bile arkadan dolaþmalý, entrikalý bir söylemdir. Birilerinin hakkýna tecavüz edilmeden daha fazlasýna sahip olunmaz.

Bugün adýna din deyin, hýrs deyin, daha fazlasýný vaat etmek deyin, pek çok oyuncakla oyuna alet edilen veya bile isteye alet olanlar da, bu hayallerle yaþayanlar otlarken ceplerini doldurmaktadýr.

Üstüne üstlük bir de azar iþitmekteyiz: “Bu mali tablolarla bu iþ böyle gitmez!”. Sanki o bardaklara, o arabalara, o uçaklara parayý döken biziz. Diþimizden týrnaðýmýzdan, çocuklarýmýzýn rýzkýndan ayýrdýklarýmýzý çar çur eden biziz.

Sömürülecek, elimizden alýnacak bir canýmýz kalmýþtýr, gidilecek tek köy de Karaca Ahmet civarlarýndadýr.

Sessiz atýn çiftesi pek olurmuþ, umarým bir gün daralan alanlarýnda sýkýþan ve buna yeter demek isteyen ceylanlarýn aklý baþýna gelir de, kaplanlara bu ormaný dar edebiliriz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hatun Kaçmýþ Sen Hala…
Kendimi Aptal Gibi Hissediyorum
Bizi de Ýhaleyle Satsanýza
Show Must Go On
Kirlenmek Güzeldir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.