..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




13 Aralýk 2007
Felsefeci ve Þair Kenan Sarýalioðlu"yla Baþbaþa  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon Lisesi kültür, sanat ve edebiyat alanýndaki faaliyetleriyle tanýnan tarihî bir eðitim ve öðretim kurumudur. Bu okulda hemen her gün bir etkinlik gerçekleþtirilir. Bu köklü eðitim yuvasýnda sosyal faaliyetlere müsait bir altyapý mevcuttur. Okulun çok geniþ ve modern bir salonu bulunmaktadýr. Bu salonu sadece okul deðil, Trabzon’da etkinlik gerçekleþtiren pek çok kurum kullanýr. Burasý daima Trabzon kültürüne, sanatýna hizmet eder.


:BCBA:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Trabzon Lisesi kültür, sanat ve edebiyat alanýndaki faaliyetleriyle tanýnan tarihî bir eðitim ve öðretim kurumudur. Bu okulda hemen her gün bir etkinlik gerçekleþtirilir. Bu köklü eðitim yuvasýnda sosyal faaliyetlere müsait bir altyapý mevcuttur. Okulun çok geniþ ve modern bir salonu bulunmaktadýr. Bu salonu sadece okul deðil, Trabzon’da etkinlik gerçekleþtiren pek çok kurum kullanýr. Burasý daima Trabzon kültürüne, sanatýna hizmet eder.

     Bu çerçevede geçen hafta, 11 Aralýk 2007 Salý günü, tarihî Trabzon Lisesi’nin, felsefeci ve þair kimliklerini birleþtiren bir kültür adamý konuðu vardý. Trabzonlu felsefeci ve þair Kenan Sarýalioðlu Trabzon Lisesi Felsefe Kulübü’nün konuðu olarak Trabzon Lisesi’nde bir söyleþi gerçekleþtirdi. Sarýalioðlu, salonu týka basa dolduran öðrencilerle samimi bir söyleþi yaptý. Öðrenciler söyleþiye hazýrlýklýydý. Zira söyleþiye geçmeden evvel Kenan Sarýalioðlu’nun þiirleri öðrenciler tarafýndan seslendirildi. Bu durum Sarýalioðlu’nu fazlasýyla mutlu etti. Yazdýðý þiirleri öðrencilerin sesinden dinleyerek eski günlere yol aldý.

     Kenan Sarýalioðlu, Trabzonlu bir duygu adamýdýr. Mütevazý hayatýný doðup büyüdüðü bu þehirde devam ettirmektedir. 1946’da Trabzon’da doðmuþtur. Ýstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirmiþtir. Halen Serander Yayýnevi’nin Genel Yayýn Yönetmenliði yapmaktadýr. Evli ve üç çocuk babasýdýr. Ýlk þiiri Yeditepe’de yayýnlanan Kenan Sarýalioðlu’nun þiir, deneme ve çevirileri çeþitli dergilerde yayýnlandý. Yayýnlanmýþ kitaplarýndan bazýlarý þunlardýr: “Metafizik ve Gülümseme, Ayna Rubaileri, Issýz Ýnsan Ormanýnda, Materyalizm ve Ahlak, Bir Çöl Rüzgârý Ömrümüz (Hayyam’dan çeviri), Sabahýn Gizeminde, Doðanlar (Nietzche’den çeviri), Doðmuþ Olmanýn Sakýncasý (Cioran’dan çeviri), Közdeyiþler (Chamfort’tan çeviri), Ateþ ve Ýpek (Sadi’den çeviri), Gülýþýðý (Hafýz’dan gazeller)…”

     Kenan Sarýalioðlu’nun Genel Yayýn Yönetmenliðini yaptýðý Serander Yayýnlarý Trabzon’a yönelik önemli eserler yayýnlamaktadýr. Bugüne kadar pek çok eser yayýnlayan bu yayýnevi içerik ve þekil açýsýndan kaliteden ödün vermemektedir. Bu yayýnevi daha çok Trabzon ve Doðu Karadeniz kültürünü ön plana çýkarma gayreti içerisindedir. Yayýnladýklarý eserler arasýnda þunlarý sayabiliriz: “Anabasis’ten Atatürk’e Seyahatnamelerde Trabzon, Atatürk ve Trabzon, Doðu Karadeniz-Tarih-Kültür-Ýnsan, Pontus Meselesi, Türk Modernleþmesi Sürecinde Trabzon Halkevi, Osmanlý Hâkimiyetine Kadar Doðu Karadeniz’de Türkler, 18. Yüzyýlda Trabzon’da Ticaret, Doðu Karadeniz Eþkýya ve Kabadayýlarý, Onsekizinci Yüzyýlýn Ýkinci Yarýsýnda Trabzon, Doðu Karadeniz’de Bir Derebeyi Ailesi: Sarýalizadeler, Anýlarda Trabzon 1–2, Yirminci Yüzyýl Baþlarýnda Trabzon’da Yaþam...”

     Söyleþide Trabzon Lisesi öðrencileri Kenan Sarýalioðlu’nu soru yaðmuruna tutarak bir hayli terlettiler. O da sorulan sorulara içinden geldiði gibi doðal cevaplar verdi. Öðrenciler Sarýalioðlu’nun niçin þair olduðunu, ilham kaynaklarýný, þiir ve felsefe iliþkisini, eserlerini hangi duygu atmosferi içerisinde yazdýðýný sordular. O da sorulara, doðallýðýný bozmadan kendince cevaplar verdi. Özetle þunlarý söyledi: “Yaþantýmý önceden planlamak gibi bir alýþkanlýðým yoktur. Ýçimden geldiði gibi, hiçbir hesap kitap yapmadan yaþarým. Ben daha önce birkaç bölümde okudum, ayrýldým. Bunlar arasýnda Ýnþaat Mühendisliði de vardý. Fakat kiþiliðim böyle disipline ve planlý yaþamayý kaldýramadýðý için, bilginin kaynaklarýna sorgulayarak gitmeyi tercih ettiðim için felsefeyi seçtim, onda karar kýldým. Þiirlerimin ilham kaynaðý sadece yaþadýklarým deðil, baþkalarýnýn hayatlarýndan gözlemler yaparak da yazdýðým oluyor. Þiir imgelerden oluþur. Arka planý güçlü ve derin olan imgeler, þiiri güzelleþtirir ve derinleþtirir. Þiir þairin anlatmak istediðinden öte, okuyucunun anladýðýdýr.”

     Trabzon Lisesi Felsefe Kulübü, Trabzonlu felsefeci ve þair Kenan Sarýalioðlu’yla öðrencileri buluþturarak gençlerin zihinlerindeki duygu yelpazesini geniþletti. Belki bundan sonra bazýlarý Sarýalioðlu’nu örnek alarak þiir yazmaya baþlayacaktýr. Bu gibi sosyal etkinlikler sanat ve edebiyat sahasýnda yepyeni dönüþümlerin baþlangýcý için vesile olabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.