..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




16 Aralýk 2007
Kurban Teslimiyettir…  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ne büyük bir imtihandý Hz. Ýbrahim’inki… Hangi birimiz bu sýnavdan onun kadar rahat ve baþarýyla çýkabilirdik. Verdiðimiz sözü çabucak unuturduk. Fakat o unutmadý, Allah için en deðerli varlýðýna býçaðý dayadý. Allah da onu mükâfatlandýrdý. Bizler de o hadiseden sonra kurbaný bir adanmýþlýk ve teslimiyet ruhu içerisinde sembolik olarak deðil, bir sembol olarak kesiyoruz. Ne mutlu kurbanýný sembolik deðil, adanmýþlýk sembolü olarak kesenlere…


:AFIH:
KURBAN TESLÝMÝYETTÝR

M.NÝHAT MALKOÇ

Yüce Ýslam’ýn bütün Müslümanlara vacip kýldýðý emirdir kurban… Onun içindir ki bu vazife nam olsun diye deðil, ibadet olduðu için yapýlýr. Fakat günümüzde bazý insanlar gösteriþ olsun diye kurban kesmektedirler. Onun içindir ki kurbaný bir gösteriye dönüþtürmektedirler. Kurbanýn kan akýtmakla, Allah’a teslimiyetin remzi olduðunu unutanlar, bu iþe de nefislerini bulaþtýrmaktadýrlar. Allah’ýn her emrinde sayýsýz hikmetler vardýr. Kurbanýn da hikmetleri pek çoktur. Kurban yüce Rabbimize teslimiyetimizin þiarýdýr. Bu teslimiyetin en güzel örneðini Hz. Ýbrahim’le onun sevgili oðlu Hz. Ýsmail vermiþlerdi.

Yüce Kur’an’da da ifadesini bulan bu yaþanmýþ hadise hepimize ibret olacak cinstendir. Bilindiði gibi Hz. Ýbrahim, oðlunu kurban etmek üzere þimdiki Harem-i Þerif'in bulunduðu yere getirdiðinde içinde hiçbir korku ve tereddüt yoktu. Mademki yüce Yaradan böyle bir þey istemiþti, onu her þeye raðmen yerine getirilmeliydi. Hakk’a ve hakikate dair sýrlarýn muhtevasýný kullarýn bilmesi muhaldi. O zaman yapýlacak iþ, sabýr ve tevekkülle, verilen vazifeyi ifa etmekti. Hz. Ýbrahim, oðlu Ýsmail’i kurban etmekle görevlendirildiðinde kendini toparlamýþ, duygularýný bir kenara býrakarak kulluðunu ön plana çýkarmýþtý. Mademki kuldu, o zaman Rabbinin emrine ram olacaktý. Kulluk ve samimiyet imtihanla ölçülebilirdi.

O, kendisine emredileni gerçekleþtirmeye giderken bugünkü moda tabirle blöf yapmýyordu. Emre amade bir ruh haliyle niyetini gerçekleþtirmeye kararlýydý. Bu tavýr Hz. Ýbrahim Aleyhisselamýn kulluðunun yüceliðini göstermeye yetecek bir davranýþtý. Peki, öte yandan kurban edilecek olan Hz. Ýsmail’in Rabbine ve babasýna yönelik teslimiyetine ne demeli? Bunu bizim gibi ruhlarý karanlýklardan ve karalardan arýnmamýþ insanlar anlayabilir mi? Hangi birimiz durup dururken, göz göre göre býçaðýn altýna girmeye, ölmeye rýza gösterebilir ki? Yüzünü tam anlamýyla Hakk’a dön(e)meyenler bu sýrrý anlayamazlar.

Hz. Ýbrahim’in oðluna býçak çekecek olmasý kininden deðil, teslimiyetindendi. Malum olduðu üzere Hz. Ýbrahim’in Sare annemizden çocuðu olmayýnca, “Ya Rabbi eðer beni çocuk sahibi kýlarsan onu sana kurban edeceðim” diye bir söz vermiþti. Verdiði söz yýllar sonra kendisine hatýrlatýlmýþtý. Eþi Hacer’den dünyaya gelen oðlu Ýsmail, delikanlýlýk yaþýna gelince verdiði sözü yerine getirmesi istendi kendisinden. Halilullah (Allah dostu) olan Ýbrahim Peygamber, bu ahvali oðlu Ýsmail’e açmýþtý. Bu durum karþýsýnda Peygamberin oðlu Hz. Ýsmail de en az babasý kadar büyük bir adanmýþlýk ve teslimiyet bilinci içerisinde hareket ederek babasýna þöyle demiþti: “Ey babacýðým! Sana emrolunaný yerine getir.” (Sâffât, 37/102) diye kendince son sözlerini söylüyordu. Bir adým sonra gerçekleþecek ilahî lütuftan da habersizlerdi. Yüce Yaradan onlarý imtihan ediyordu. Onlar bunun farkýndaydýlar.

Allah, Kur’an-ý Kerim’de, Hz. Ýbrahim’in bu zorlu imtihanýnýn seyrini ve neticesini ayrýntýlý bir þekilde biz kullarýna duyuruyor. Bu hadiseden payýmýza düþen sýrlarý almamýzý istiyor. Ayette bu olay þöyle özetleniyor: “Her ikisi de Allah’ýn emrine teslim olup, Ýbrahim oðlunu þakaðý üzere yere yatýrýp, Biz de ona: ‘Ýbrahim! Rüyanýn gereðini yerine getirdin (onu kurban etmekten seni muaf tuttuk).’ deyince (onlarý büyük bir sevinç kapladý). Biz iyileri iþte böyle ödüllendiririz! Bu, gerçekten pek büyük bir imtihandý. Oðluna bedel ona büyük bir kurbanlýk verdik. Sonraki nesiller içinde ona da iyi bir nam býraktýk ki o da, bütün milletler tarafýndan þöyle denilmesidir: ‘Selam olsun Ýbrahim’e!’ Biz iyileri iþte böyle ödüllendiririz.” (Saffat, 37/103–110) Kurbanýn özündeki bu büyük sýrlarý kavramadan kurban kesmek yavan bir ibadetten öteye gidemez. Bazýlarýnýn sandýðý gibi kurban sadece bir et bayramý deðildir.

Ne büyük bir imtihandý Hz. Ýbrahim’inki… Hangi birimiz bu sýnavdan onun kadar rahat ve baþarýyla çýkabilirdik. Verdiðimiz sözü çabucak unuturduk. Fakat o unutmadý, Allah için en deðerli varlýðýna býçaðý dayadý. Allah da onu mükâfatlandýrdý. Bizler de o hadiseden sonra kurbaný bir adanmýþlýk ve teslimiyet ruhu içerisinde sembolik olarak deðil, bir sembol olarak kesiyoruz. Ne mutlu kurbanýný sembolik deðil, adanmýþlýk sembolü olarak kesenlere…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.