..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Yunus Emre Coþan




17 Aralýk 2007
Sadað Kanyonu  
Yunus Emre Coþan
Daðses Gazetesi yazýlarý


:BDCJ:
Dað Yöresi’nin nadide güzelliklerinden sadece biri Sadað Kanyonu… Orhaneli sýnýrlarý içindeki Sadað Kanyonu’nun sýcak sularýnýn saniyede 2 litre akan kýsmý 2007 yýlýnýn þubat ayýnda yýllýðý 70 bin ytl’den 5 yýl olmak üzere Haskim’e kiralanmýþtý. Projeye iliþkin ÇED raporu ve ruhsat çalýþmalarýndan sonra yaklaþýk 2 milyon ytl’lik bir yatýrýmla þimdilik atýl durumda bulunan sýcak su kaynaklarýnýn termal turizme kazandýrýlmasý bekleniyor. Sadað köylülerinin de yüzünü güldürecek bu proje yörede þimdiden heyecan yaratmýþ durumda. Zirve Daðcýlýk, Doðader, Ýmo gibi kuruluþlar Sadað Köyü ve coðrafyasýný gezmeye gelirken Dað Yöresi’ni yakýndan ilgilendiren bu güzelliklere insanýmýzýn ne denli sahip çýktýðý ve turizme kazandýrmak istediði de merak konusu. Belki de tam olarak bilinemediðinden dolayý ve tanýtým eksikliðinden dolayý ilgi çekmiyor. Tanýtým eksikliði ve bilgisizlikten olacak ki kanyonu yöre insanýndan bilmeyen çok var. Henüz Sadað Kanyonu’nu gidip görmemiþ bu güzelliði yaþayamamýþ ancak uzaktaki yerleri görme hevesinde olan yüzlerce vatandaþ var. Oysa böyle bir coðrafyayý deðil Türkiye’de, dünya coðrafyasýnda benzerini bulmak oldukça güç bir durum.

Tarihi M.Ö 150’lili yýllara uzanan bir hamamý olan Sadað Kanyonu 2000’li yýllarda da termal ve saðlýk turizminin gözbebeði olmaya aday bir yer. Bu amaçla Orhaneli Belediyesi kanyonun tanýtýmý için hummalý bir çalýþma içine girmiþ bile. Türkçe ve yabancý dillerde olmak üzere ilk olarak 5 bin adet çoðaltýlacak olan tanýtým filmini hazýrlama uðraþýnda.

Öte yandan Roma Ýmparatoru Hadrianus’un sevgilisi için yaptýrdýðý tarihi hamamýn kalýntýlarýndan halen sýcak su çýkmakta. Þelaleleri ve kalýntý hamamýyla, derin kanyon tipi vadisiyle Sadað; görülmesi, deðerlendirilmesi ve yöreye katkýsý olmasý gereken bir yer. Nitekim bu yönde çalýþmalar sürüyor. Öncelikle yöre insanýn sahiplenmesi ve korumasý gerekir. Gelen misafirleri Yörük kültürünün en güzel örnekleri sunulmasý gerekir. Orhaneli’de bulunan Karagöz heykelinin karþýsýndan girdiðiniz Sadað köy yolunda doðayla baþ baþa geçireceðiniz güzelliklerin, tatlý zorluklarýn ve milattan önceki tarihlerden günümüze ulaþmýþ kalýntýlara dokunmanýn keyfini henüz yaþamadýysanýz bir an önce yaþayýn. Hele bir de gözümüz yollarda, kulaðýmýz semada beklediðimiz tesisleþme ve altyapý hizmetlerinin oluþmasýndan sonra daha da deðerlenecek yöremiz. Daha da keyiflenecek dað yollarýnda kývrýlmak…

Bundan sonraki süreçte yatýrýmcýlarýmýza destek olmak, yöremizin turizm potansiyelini ve sürdürülebilir kalkýnmasýný desteklemek önemli olacaktýr. Doðal ortam özelliklerinin daha da güzelleþeceði ve insana yararlý olacaðý bir yöre her zaman el üstünde tutulur. Sadaðý Kanyonu’nu bilmeyeniniz, duymayanýnýz varsa bir gün bir yerlerde eþ dost sohbetinde fýsýldayýverin kulaðýna… Ve düþünün ‘ben ne yapabilirim’ in cevabýný…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
ve Kozalak...
Arabasý Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalý?
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Mustafa Þahin ile Yeniden
Rektör Umut Verdi
Kampus Kent Keles

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.