..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Özcan Nevres




9 Haziran 2002
Çok Sevmiþtim Bu Kenti  
Özcan Nevres
Ýki yýl dayanabildim Ýstanbul’un kirliliðine. Balkonlarda pataklanan halýlar, balkonlardan ve pencerelerden silkelenen halý, paspas, sofra bezleri ve daha niceleri çýldýrtýyordu beni. Ya o cadde ve sokaklarýn pisliði? Arabalarýn eksozlarýndan çýkan


:BDEE:
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yaklaþýk on beþ ay oldu Silivri’ye ilk geliþimiz. Ýstanbul’da bilgisayar sektöründe iþ kuran üç oðluma ve torunuma yakýn olabilmek için güzelim Foça’daki ve Menemen’deki yerleþimimizi terk ederek Ýstanbul’a yerleþmiþtik. Ýki yýl dayanabildim Ýstanbul’un kirliliðine. Balkonlarda pataklanan halýlar, balkonlardan ve pencerelerden silkelenen halý, paspas, sofra bezleri ve daha niceleri çýldýrtýyordu beni. Ya o cadde ve sokaklarýn pisliði? Arabalarýn eksozlarýndan çýkan zehirli gazlar? Onca kirliliðe katlanmak benim için olanaksýzdý.
Ýstanbul’a yakýn bir yere taþýnmaktan baþka umarým kalmamýþtý. Önce çok methedilen Yalý köye gittik. Doðru dürüst oturulacak bir kiralýk ev bulmak olasý deðildi. Telekom’da çalýþan baldýzýmýn mesai arkadaþý, baldýzýma,
Eniþten de, ablan da Yalý köyde yapamazlar. Eniþtem Semizkum’da emlakçýlýk yapýyor. O size bir ev bulsun. Orasý Ýstanbul’a daha yakýn ve daha hareketli bir yer. Öneriye aklýmýz yattý. Ýnternet’te Silivri sitesine girdim. Aldýðým bilgiler, Silivri’nin bizim için iyi bir yerleþim olacaðýný düþündük. Arabamýza binip Silivri’ye geldik. Silivri’ye giriþimizde caddedeki menekþelere hayran olduk. Yolumuza devam ettik. Sahil çay bahçelerine yakýn bir yerde arabamýzý park ettik. Çay bahçelerinden birinde oturduk. Þubat ayýnýn son günleriydi. Hava olaðan üstü güzeldi. Torunum çimenlerin üstünde koþup yuvarlanmaya baþladý. Torunumun mutluluðu Silivri’ye yerleþmeye karar vermemize neden oldu.
Nisan ayýnýn yirmi üçünde Silivri’ye taþýndýk. Evimizi yerleþtirmek yaklaþýk bir hafta sürdü. Sabah yürüyüþlerine baþladým. Gezdiðim cadde ve sokaklardaki evlerin bahçelerindeki güller, haným elleri doyumsuz güzellikteydiler. Geceleri sahil boyu yürüyüþler yapmaya baþladýk. Ýðde ve hanýmeli kokularýna doymak olasý deðildi. Çay bahçelerinin arasýndan denize dökülen deredeki pis kokudan ve yerlerde saçýlan ayçiçeði tohumlarýnýn kabuklarýndan baþka olumsuzluk yoktu. Olmamasý gerekir ama, bu kadar kusur kadý kýzýnda da olur düþüncesiyle sineye çektik.
Bu gün uzun bir yürüyüþ yapmaya karar verdim. Sahil boyunca yürümeye baþladým. Bir yýlda ne deðiþmiþti ki bu güzel ve temiz sayýlabilecek bu kent bu kadar kirlilikler içinde yüzüyordu. Sahildeki kaçak kamp yerlerinden biri tüm pisliklerini çöp kon tanyerlerinin yaný baþýna boca etmiþ, olabildiðince iðrenç bir görünüm içinde. Çay bahçelerine yaklaþtýðýmda burnuma iðrenç bir koku doldu. Denizin içinde balçýktan küçük adacýklar oluþmuþ. Pis koku bu adacýklardan geliyor. Etrafta saçýlmýþ naylon poþetler ve çöpler cabasý. Tekrar soruyorum. Ne oldu da bu kent bu denli kirliliðe boðulmuþ.
Belediye Baþkaný Sayýn Selami Deðirmenci bir daha aday olmayacaðý için her þeyi boþlamýþ diyemeyeceðim. Zira çiçeklerle süslenmiþ caddelere yenilerini eklemiþ. Ateþ çiçekleri yerine çok daha güzellerini, sardunyalar ve petunyalar diktiriyor. Ana caddeler daha da güzelleþiyor. Peki býrakýn çiçeklendirilmeyi temizliði bile yapýlmayan caddelerde ve sokaklarda yaþayanlarýn günahý ne? Oturduðum evin caddesi olan Ýnönü caddesi geçmiþte Silivri’nin en temiz caddesi seçilmiþ. Oysa þimdilerde kirliliklere boðulmuþ. Neden?
Sahilde yine arabalar girmesin diye kayavari taþlar dizilmiþ. Kalan boþlukta Alibey Spor park iþletmeciliði yapsýn diye. Bence yanlýþ bir uygulama. O sahilin tamamý trafiðe kapatýlmalýdýr. Zira o park için ayrýlan yerde park eden arabalarýn gök görmedik sahipleri teyplerini sonuna kadar açarak, dinlenmek ve deniz keyfi için gelen insanlarý rahatsýz ediyorlar. Arabalar için arka taraftaki boþ arsalardan yararlanýlabilir. Bu sayede içinde her türlü kirliliði barýndýran otlar da temizlenilmiþ olur.
Bu ülke gibi Silivri’de bizim. Evimizin temizliði sokaktan baþlar söylemeni unutmamamýz gerekir. Atalarýmýz bu güzel ülkeyi bize çocuklarýmýz için emanet ettiler. Emaneti çocuklarýmýza en iyi þekilde aktarmamýz gerekir.
                                   Özcan Nevres 9 Haziran 2002




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bilim Nereye Gidiyor?
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Siyasetin Ýçinden
Yeni Yýla Bakarken

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.