..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > 7nci Sanat (Sinema) > M.NÝHAT MALKOÇ




22 Aralýk 2007
Oyuncu Savaþ Dinçel Yaþam Perdesini Kapattý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Gün geçmiyor ki bir deðerimiz ayrýlmasýn aramýzdan. Alanlarýnda isim yapmýþ, ekol olmuþ kiþiler sararmýþ yapraklar misali bir bir dökülüyor hayat aðacýndan. Bu durum hayatýn beklenen neticesi olsa da insanlar kolay kolay alýþamýyor gidenlerin yokluðuna. Lakin zaman acýlarýn üzerini küllerle örtüp yaþamýn uzun bir süreç olduðunu ve devam ettiðini hatýrlatýyor bize. Gidenler gelmiyor, gelenler vakti gelince bir ‘elveda’ bile diyemeden gidiyor.


:BAAI:
OYUNCU SAVAÞ DÝNÇEL YAÞAM PERDESÝNÝ KAPATTI

M.NÝHAT MALKOÇ

     Gün geçmiyor ki bir deðerimiz ayrýlmasýn aramýzdan. Alanlarýnda isim yapmýþ, ekol olmuþ kiþiler sararmýþ yapraklar misali bir bir dökülüyor hayat aðacýndan. Bu durum hayatýn beklenen neticesi olsa da insanlar kolay kolay alýþamýyor gidenlerin yokluðuna. Lakin zaman acýlarýn üzerini küllerle örtüp yaþamýn uzun bir süreç olduðunu ve devam ettiðini hatýrlatýyor bize. Gidenler gelmiyor, gelenler vakti gelince bir ‘elveda’ bile diyemeden gidiyor.

     Bir ‘elveda’ bile diyemeden aramýzdan ayrýlan Türk tiyatrosunun ve sinemasýnýn büyük isimlerinden Savaþ Dinçel, geride büyük bir boþluk býraktý. Oyunculuða Ýstanbul Þehir Tiyatrolarýnda baþlayan Dinçel, Münir Özkul’la çalýþarak ilk özel tiyatro deneyimini yaþadý. Kýrk yýlý aþkýn bir zaman boyunca þehir tiyatrolarýnda sahne aldý. Rol aldýðý tiyatro oyunlarýnýn sayýsýný kendisi bile bilmezdi. Bugüne kadar pek çok televizyon yapýmýnda ve filmde oynadý. Tiyatro, sahne ve perde onun için ekmek-su gibi doðal ihtiyaçlardandý. O, sadece oynamakla yetinmemiþ, oyun metinleri yazmýþ, oyunlar da yönetmiþtir.

     1942 yýlýnda Ýstanbul’da doðan Savaþ Dinçel, tiyatro eðitimine Ýstanbul Belediyesi Konservatuvarý Tiyatro Bölümü’nde baþlamýþtý. Yani mektepliydi kendisi. Savaþ Dinçel, güzel sanatlarýn hepsini severdi. Resme karþý özel bir ilgisi vardý. Tiyatroya ayýrdýðý vaktin yarýsýný resme ayýrsaydý bugün ülkemizin sayýlý ressamlarýndan biri olabilirdi. Bu arada yaptýðý karikatürlerde mizah ustalýðýný da ortaya koymuþtur. Ýki karikatür sergisi açan Dinçel, ayrýca “Çizgilerle Nazým Hikmet” adlý bir çizgi roman hazýrlamýþtýr.

     Hayatýn perdelerini indiren Savaþ Dinçel, zaman içerisinde güzel yapýmlarda rol alarak, hafýzalarýmýzda yer etmiþti. Son senelerde Ekmek Teknesi dizisindeki Fýrýncý Nusret’i, Aðýr Roman’daki Berber Ali’yi canlandýrmýþtý. Dincel, son dönemde “Sessiz Gemiler” dizisinde de rol almýþtý. Oynadýðý tiyatro oyunlarý arasýnda Yaprak Dökümü, Sersem Kocanýn Kurnaz Karýsý, Godot’u Beklerken, Meraklýsý Ýçin Öyle Bir Hikâye, Keþanlý Ali Destaný, Viþne Bahçesi, Artiz Mektebi, Küçük Prens, Hamlet ilk akla gelenlerdir. Yazdýðý oyunlar Uçurtmanýn Kuyruðu, Gürültülü Patýrtýlý Bir Hikâye, Meraklýsý Ýçin Öyle Bir Hikâye adlarýný taþýr. Son yýllarda rol aldýðý yapýmlar arasýnda “Bir Ýhtimal Daha Var, Esir Kalpler, Eve Dönüþ, Sevda Çiçeði, Ölümüne Sevdalar, Abdülhamit Düþerken, Üç Ýstanbul, Hababam Sýnýfý Güle Güle, Sinekli Bakkal, Ýttihat ve Terakki, Azmi, Çemberler, Bizi Güldürenler” sayýlabilir.

Ziya Öztan’ýn yönetmenliðini üstlendiði “Kurtuluþ” ve “Cumhuriyet” filmlerinde Ýsmet Ýnönü’yü canlandýran Dinçel, Ali Poyrazoðlu ve Münir Özkul ile birlikte çalýþtý. Dinçel, “Dar Alanda Kýsa Paslaþmalar” adlý filmdeki rolü ile Çaðdaþ Sinema Oyuncularý Derneðinden (ÇASOD), Sinema Yazarlarý Derneðinden (SÝYAD) ve 20. Ýstanbul Film Festivali kapsamýnda “En Ýyi Erkek Oyuncu” ödüllerini aldý. Yani bir rol ona üç ödül birden getirmiþti.

Dinçel, bir sigara tiryakisiydi. Önemli bir ameliyat geçirmiþ olmasýna raðmen sigaradan vazgeçememiþti. Belki ölümünü de bu sigara tiryakiliði beraberinde getirmiþti.

Evinde geçirdiði iç kanama sonucu 20 Aralýk 2007 tarihinde hayatýný kaybeden tiyatro sanatçýsý Savaþ Dinçel’in cenazesi, Muhsin Ertuðrul Sahnesi’nde yapýlan törenin ve Teþvikiye Camii’nde öðleyin kýlýnan namazýn ardýndan Zincirlikuyu Mezarlýðýnda topraða verildi.

Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Savaþ Dinçel’in, daha güzel yapýmlarda rol alacakken, ani ölümü bütün sanatseverleri derinden üzmüþtür. Zira böyle büyük ustalar nadir yetiþiyor. Onlarýn býraktýðý boþluklar öyle kolay kolay dolmuyor. O, her rolün hakkýný fazlasýyla veren, kaprissiz, alçakgönüllü, konumunu bilen ve ona göre hareket eden bir sanatçýydý. Sanatýn onurunu her þeyin üstünde tutardý. Mesleðine derin sevgisi ve saygýsý vardý. Oynadýðý oyunlarda ve filmlerde rol yapmaz, adeta olayý yaþardý. Verilmesi gereken mesajý ve duygularý baþarýyla verirdi. Bu da onun büyümesine, halkýn beðenisini kazanmasýna zemin hazýrlamýþtýr. Türk sinemasý eþine az rastlanýr bir oyuncusunu kaybetmiþtir. 65 yaþýnda aramýzdan ayrýlan Savaþ Dinçel’e Allah’tan rahmet diliyoruz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Savaþ Dinçel
Gönderen: Nükhet Everi / Ýstanbul/Türkiye
12 Ocak 2008
Güzel bir yazý ama içinde benim içimi çok ama çok acýtan bir nokta var. Savaþ Dinçel Þehir Tiyatrolarý'ndan þahsen tanýdýðým (13 senedir) çok yakýn bir dostumdur. Kendisinin yalnýzca son dönemlerde yaptýðý iþlerle anýlmasý tüm sanat camiasýný üzmektedir açýkçasý, çünkü Savaþ çok büyük bir sanatçý, çok iyi bir oyuncu, oyun yazarý, karikatürist, ressam, yaptýðý tiyatro afiþleriyle tarihe geçecek bir çizer, talebelerinin taptýðý bir tiyatro eðitmeni, her konuda engin bilgi sahibi, müthiþ bir yaratýcý zekaya sahip kimseyle kýyaslanmayacak bir insan, harika bir dost, zarif bir insandýr. Benim içimi acýtan ise þu sigara meselesi... Savaþ Dinçel evet içki de içerdi, sigara da. Fakat bir oyunda rol alacaðý zaman öyle bir kampa çekerdi ki kendini, onun performansýna bakan sigara içtiðini tahmin bile edemezdi. Olay bu deðil... Savaþý götüren sigara deðil. Savaþ çok farklý bir olay yaþadý. Hastalýðý, onu ameliyat safhasýna götüren þey sigara deðildi. Ýnsanlarýn konuyu bilir bilmez sigaraya baðlamasý inanýlmaz acý veriyor. Bence biraz bilgisizce, acýmasýzca ve ayýp! Siz tabiî olayýn iç yüzünü bilmediðiniz için ne deniyorsa onu yazýyorsunuz haliyle, ama ben bunu yazmak zorunda hissettim kendimi. O benim can dostumdu, bunu yazmak zorundaydým. Ben Savaþ'a çok kýzýyorum, bizi býrakýp gittiði için, bu þekilde býrakýp gittiði için... Onu çok özleyeceðim...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.