..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Saðlýk > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Aralýk 2007
Kanserin Son Kurbaný: Neriman Üçüncü  
M.NÝHAT MALKOÇ
Karadeniz’de kanser vakalarý artarak devam ediyor; tabir caizse canlarý kýrýp geçiriyor kanser... Çernobil faciasýnýn Karadeniz’de kanseri tetiklediði iddialarý her ne kadar resmi saðlýk çevrelerince inkâr edilse de, bu coðrafyada yaþananlar farklý bir görüntü çiziyor. Nice deðerimizi alýp götürdü kanser… Buna kader deyip geçmek ne kadar doðru acaba?


:BHAJ:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Karadeniz’de kanser vakalarý artarak devam ediyor; tabir caizse canlarý kýrýp geçiriyor kanser... Çernobil faciasýnýn Karadeniz’de kanseri tetiklediði iddialarý her ne kadar resmi saðlýk çevrelerince inkâr edilse de, bu coðrafyada yaþananlar farklý bir görüntü çiziyor. Nice deðerimizi alýp götürdü kanser… Buna kader deyip geçmek ne kadar doðru acaba?

     Kanser Karadeniz’de kol geziyor. Karadeniz’de bu hastalýktan bir yakýnýný kaybetmeyen yok gibidir. Ülkemizde pek çok kötü þey gibi kanser de kader olarak görülüp geçiliyor. Bu konuda bölgemizde ve ülkemizde ciddi istatistikler yapýlmýþ deðil. “Karadeniz’de kanserin artmasýndan Çernobil mi, sorumludur?” sorusu ilmî anlamda cevaplanmýþ deðildir. Bu sorunun muhataplarý “radyasyon yoktur” demiþ, fakat yetkililer ilmi yolla bunun üzerine gitmemiþtir. Oysa hiçbir þey gizlemekle, ‘yok’ demekle yok olmuyor.

26 Nisan 1986 gecesi Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin 4. reaktöründeki kazadan hemen sonra radyoaktif bulutlar tüm dünyaya daðýldý. O tarihlerde, Çernobil’le ilgili gerçeklerin açýklanmamasý için ciddi bir sansür politikasý yürütülmüþtür. Dönemin Sanayi Bakaný Cahit Aral, 24 Haziran 1986 tarihli ‘Türkiye’ gazetesine yaptýðý açýklamada: “Türkiye’de radyasyon yok” demiþ, sözlerini þöyle güçlendirmiþti: “Dininize, imanýnýza inandýðýnýz gibi biliniz ki, Türkiye’de kesinlikle böyle bir tehlike mevcut deðildir.” Bununla da kalmamýþ, kameralarýn önünde keyifle, sözde radyasyonsuz çayý yudumlamýþtý. Oysa çaðdaþ ülkeler gerçekleri gizlemek yerine, ciddi önlemlerle vatandaþlarýnýn saðlýðýný güvence altýna almýþtý. Oysa biz ülke olarak facianýn üstünü örtmenin hesaplarýný yapýyorduk.

Kanser bütün Türkiye’de olduðu gibi, özellikle yoðun olarak Karadeniz’de öldürmeye devam ediyor. Kansere en son kurbaný, Trabzon’un gözden ýrak ilçesi Köprübaþý verdi. Köprübaþý’nýn sevilen simalarýndan Neriman Üçüncü iki yýldan beri mücadele ettiði kemik kanserine yenilerek Hakk’ýn rahmetine kavuþtu. Kanser illeti onu çok sevdiði Köprübaþý’ndan kopardý. Nermin Üçüncü iki yýldan beri Ýstanbul’da kanser tedavisi görüyordu.

O, sýra dýþý, renkli bir kiþiydi. Köprübaþý’nýn Beþköy beldesine baðlý Yýlmazlar köyündendi. Ýlkokulu Köprübaþý’nda, ortaokulu Trabzon’da Cumhuriyet Ortaokulu’nda, liseyi Trabzon Lisesi’nde bitirmiþti. Ayrýca fark derslerini verip bir de Kýz Meslek Lisesi diplomasý sahibi olmuþtu. Daha önce annesini kaybetmiþti. Babasý Ali Faik, Köprübaþý’nda çok tanýnan bir hocadýr. Ali Faik önemli bir isimdir bu ilçede. Kýzý da çok güzel izler býrakarak göçtü bu topraklardan. Halk Eðitim Merkezi’nde usta öðreticilik yapan Neriman Üçüncü, yörede yaþayan kýzlarýmýzýn meslek edinmeleri için gecesini gündüzüne katmýþtýr. O, trikotaj ve kuaförlük alanlarýnda marifet sahibi bir kýzýmýzdý. Bildiklerini paylaþmak, baþkalarýna yardýmcý olmak onun karakteristik özelliklerinden en baþta gelenlerdi.

Köprübaþý’nýn pek çok imkândan yoksun olan kýzlarýna becerilerini aktaran Neriman Üçüncü, hayata tutunmanýn en güzel örneðini vermiþtir. O, Köprübaþý’nda kýzlara iyi bir model olmuþtur. Daima namusuyla çalýþmýþ, alýn teriyle kazanmýþtýr. Kazandýðýný da paylaþmasýný, garibanlara kol kanat germesini bilmiþtir. Bir ara Köprübaþý’nda taksicilik bile yapmýþtýr. Azmin ve cesaretin nelere kadir olduðunu yaþantýsýndan verdiði örneklerle ispatlamýþtýr. Kendisi kanserle mücadele ederken kanser hastalarýna da ümit ýþýðý olmuþtur.

Hayat dolu bir insandý Neriman Haným… Hayata gülen gözlerle bakardý. Küçük meseleleri kendine dert etmezdi. Hayatta pek çok sýkýntý yaþasa da hep ümitvar oldu. Bir soruya verdiði cevapta “Ben kötü anýlarý dereye attým, güzelleri bana hep güç verdi.” diyerek bir anlamda hayat felsefesini ortaya koyuyordu. Hastalýðýyla boðuþtuðu sýralarda çok sevdiði arabasýný Ýstanbul’da çaldýlar. Onu çok üzdüler, fakat o yine de hayata dört elle sarýlmasýný bildi. Kanseri yeneceðine inanmýþtý. Fakat bunu baþaramadý. Zaten hayatta baþaramadýðý tek þey sanýrým buydu. O, geride güzel bir iz býraktý. Kendisi, Köprübaþý’nda iz býrakanlar arasýna çoktan girmiþtir. Bu güzel yürekli ablamýza Allah’tan gani gani rahmet diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn saðlýk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Veremle Savaþ
Bir Tiryakinin Son Sözleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Bir On Kasým Sabahý
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.