..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Ocak 2008
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Millet olarak sevgi, saygý ve hoþgörümüzle tanýnýrdýk. Dünyaya insanlýðý ve gerçek medeniyeti biz öðrettik. Fakat nedense son senelerde bir garip millet olduk. Menfi bir deðiþim süreci geçiriyoruz. Büyüklerin küçüklere sevgisi, küçüklerin büyüklere saygýsý kalmamýþ. Edep erkân buharlaþmýþ; herkes burnunun dikine gidiyor. Deðerlerimiz iyice aþýndý.


:CJCA:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Millet olarak sevgi, saygý ve hoþgörümüzle tanýnýrdýk. Dünyaya insanlýðý ve gerçek medeniyeti biz öðrettik. Fakat nedense son senelerde bir garip millet olduk. Menfi bir deðiþim süreci geçiriyoruz. Büyüklerin küçüklere sevgisi, küçüklerin büyüklere saygýsý kalmamýþ. Edep erkân buharlaþmýþ; herkes burnunun dikine gidiyor. Deðerlerimiz iyice aþýndý.

     Gün geçmiyor ki yüz kýzartýcý bir geliþmeyle karþý karþýya kalmayalým. Televizyonlar felaket haberleriyle dolup taþýyor. Çoðu kere ekranlardan bir güzel haber duymak mümkün olmuyor. Varsa yoksa þiddet, taþkýnlýk, gasp, adam yaralama, tecavüz, hýrsýzlýk ve cinayet… Sinirlerim bozulacak korkusuyla televizyon seyretmeye çekiniyorum. Kanallardaki kan ve kin içerikli görüntüler psikolojimi bozuyor. “Acaba rotasýný kaybeden bu millet biz miyiz?” diye kendi kendime soruyorum. Bize ne oldu? Bizi bu hale getiren sebepler nelerdir?

     Sabotajlar, hýrsýzlýklar, kavgalar, kazalar, tecavüzler, cinayetler, býçaklamalar, kapkaçlar… Çirkinliklerin ardý arkasý kesilmiyor. Ýnsanlar bir türlü birbirleriyle anlaþamýyorlar. Acaba bu yalan dünyada neyi paylaþamýyoruz? Sultan Süleyman’a kalmayan dünyanýn bize kalacaðýný mý sanýyoruz? Aldanýyoruz, hem de çok aldanýyoruz.

     Birkaç gün evvel Trabzon’un Sürmene ilçesinde, tüylerimizi diken diken eden fecaatte bir hadise yaþandý. Hasan D. isimli bir baba(!), gece yarýsý eþini ve altý çocuðunu kurþun yaðmuruna tuttu. Netice yedi ölü, eli kanlý bir katil ve daðýlan bir yuva… Olmaz böyle bir þey!... Nasýl olur da bir baba, eþinin ve altý evladýnýn canýna kýyabilir? Bu kin ve nefret neyin nesi?… Ne olmuþ da iþ bu noktaya gelmiþ? Hangi gerekçe bu cinayeti haklý gösterebilir? Bir baba Azrail kesilip caný istediðinde evlatlarýnýn canýný alma hakkýna sahip olduðu düþüncesine kapýlabilir mi? Bu hakký ona kim verir? Din mi, töre mi, mantýk mý? Hiçbiri, hiçbiri!…

Yaþamak herkesin en doðal hakkýdýr. Eþinle anlaþmazlýk yaþayabilirsin. Evliliðin devamý için bir müddet þartlarý zorlarsýn, olmuyorsa bu ülkenin mahkemeleri var, gider boþanýrsýn. Kimse kimseye katlanmak zorunda deðil. Sevgi yoksa evlilik resmiyette kalýr.

     Sürmene kökenli bir insan olarak bu vahim hadise beni çok yaraladý. Gerçi katil Sürmeneli de deðil… Fakat olay Sürmene’de yaþandýðý için bu güzel þehir bir anlamda lekelendi. Aslýnda katilin nereli olduðu çok mühim deðil. Önemli olan olayýn niteliði ve neticesi… Bireysel suçlar sahibini baðlar… Ama Sürmene isminin bütün ulusal medyada bu olayla duyulmasý ister istemez bu þehrin imajýný zedelemiþtir. Bu da bizleri derinden sarsmýþtýr. Fakat acýmýzýn asýl sebebi gencecik altý fidanýn ve onlarý bugünlere getiren fedakâr bir annenin kara topraða gitmesidir. Sürmene’nin acýsý ve yasý kolay kolay dinmeyecek.

     Olayla ilgili anlatýlanlarý duyunca ýstýrabýmýz katmerleþiyor. Anlatýlanlara göre cinayet Sürmene’nin Soðuksu Mahallesi’nde gerçekleþmiþ. Ölen çocuklarýn yaþlarý 3 ile 18 arasýnda deðiþiyor. Cinayetler evin üç ayrý odasýnda gerçekleþmiþ. Kardeþlerinin öldürüldüðünü duyan çocuk, karyolanýn altýna saklansa da gözü dönmüþ babanýn kurþunlarýndan kurtulamamýþ. Kendini evden dýþarý atan talihsiz eþi ve çocuðunu Azrail oracýkta yakalamýþ.

     Cinayetle ilgili olarak yapýlan açýklamada söz konusu kiþinin daha önceki yýllarda bir akrabasýný öldürdüðü için hapse girdiði, dört yýl yattýktan sonra þartlý salýverildiði belirtildi. Böyle cani kiþileri topluma salmak iþte böyle facialara zemin hazýrlýyor. Yazýk günah deðil mi bu insanlara? Ömürlerinin baharýnda kara topraða gittiler. Bu acýya nasýl dayanýlýr?

Hemen her gün bir cinnet haberiyle sarsýlýyoruz. Adana’da da önceki gün iflas eden bir fýrýncý cinnet getirerek ailesinden 3 kiþiyi öldürmüþ, ardýndan son kurþunu da kendine sýkarak hayatýna son vermiþti. 2007 yýlýnýn Aðustos ayýnda ise Trabzon’un Dernekpazarý ilçesinin Ulucami köyünde meydana gelen olayda Eyüp T. isimli zanlý 5 yakýnýný öldürerek firar etmiþ ve o tarihten itibaren izini kaybettirmiþti. Bunlar millet olarak iyiye gitmediðimizi gösteriyor.

Mevlana’nýn ve Yunus Emre’nin torunlarýna ne oldu? Yoksulluk, iþsizlik, amaçsýzlýk mý bizi bu hale getirdi? Ne zaman bu çirkinliklerden sýyrýlýp, titreyip kendimize döneceðiz?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.