..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > M.Nihat MALKOÇ




26 Ocak 2008
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz…  
M.Nihat MALKOÇ
Zaman akýp gidiyor kendi mecrasýnda. Fakat bizler bu akýþta pek çok þeyin farkýna bile varamýyoruz. Çünkü ayrýntýlara takýlýp kaldýðýmýz için gerçekleri göremiyoruz. Zaman, hicrete mahkûm hayatlarý menziline taþýyor. Her gün fark etmesek de gönül dünyamýzda hicretler yaþýyoruz. Zira hicret sadece bir yerden bir yere maddeden göçmek deðildir. Mana hicretleri de en az maddeden hicret etmek kadar tesirli ve mühimdir. Ancak bunun idrakinde olanlar, ruh dengeleri ve hassasiyetleri kaybolmayanlar bunun mana ve önemini kavrayabilir.


:AIGA:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Zaman akýp gidiyor kendi mecrasýnda. Fakat bizler bu akýþta pek çok þeyin farkýna bile varamýyoruz. Çünkü ayrýntýlara takýlýp kaldýðýmýz için gerçekleri göremiyoruz. Zaman, hicrete mahkûm hayatlarý menziline taþýyor. Her gün fark etmesek de gönül dünyamýzda hicretler yaþýyoruz. Zira hicret sadece bir yerden bir yere maddeden göçmek deðildir. Mana hicretleri de en az maddeden hicret etmek kadar tesirli ve mühimdir. Ancak bunun idrakinde olanlar, ruh dengeleri ve hassasiyetleri kaybolmayanlar bunun mana ve önemini kavrayabilir.

     Fahr-i Kâinat Hz. Muhammed(sav)’in Mekke’den Medine’ye yaptýðý mukaddes yolculuk; geçmiþi, bugünü ve geleceði kuþatan bir nur halesidir. Kýymet bilmezlerin ve altýndan anlamayan sözde sarraflarýn manevî hazineleri ellerinin tersiyle itmelerinin müþahhas hâlidir hicret… Bunun temelinde yatan sebepler dünyayý anlamlandýrmadaki yanýlgýlardýr.

     Hayat duraðan deðildir. Bunun için dinamik olanlar burada tutunabilir, iz býrakabilir. Hicret Hakk’ýn hatýrý için, yine onun emriyle yapýlmýþtý. Mallar ve canlar mukaddes dava uðrunda hiçe sayýlmýþtý. Sahabeler hüzün çeþmelerinden doldurmuþlardý mübarek kaplarýný. Bunlarýn hepsi Ýslam’ýn gönüllerde yeþermesi, serpilmesi, olgunlaþmasý içindi.

     Hayat zaten göçlerden ibarettir. Ruhlar âleminde bekleyen can; bir nutfeden bedene bürünerek, evvela anne karnýna, orada dokuz ay bekledikten sonra da dünya denen bu imtihan sahrasýna düþer. Ruhun öz diyarýndan kalkýp bu gurbete katlanmasý hüzün yaðmurlarýnýn gözlerden boþalmasýna zemin hazýrlar. Bedene anlam kazandýran ve onun muhatap kabul edilmesini saðlayan ruhun gurbeti ölüm denen dünyevî sonla nihayetlenir. Bu, geride kalanlarý üzse de ruhun özgürlüðe kanatlanmasýndan, öz vatanýna kavuþmasýndan baþka bir þey deðildir. Ömrün hazaný olan hicret, ateþe verilen gönül bahçelerimizin imarý ve ihyasýdýr.

     Göç hayatýn özünde var olan mutlak hakikattir. Zaman, mekân, hissiyat, mevsimler de bir bir göçmüyor mu? Dünyanýn dönüþü de göçtür. Ýlk insan ve ilk peygamberin Cennetten dünyaya gönderiþi de bir hicret deðil miydi? Demek ki göçün hüznünü ilk yaþayan fert ilk insan olan Âdem’dir. Onun göçü yasak bir meyveye vesile kýlýnmýþtý. Resulullah’ýnki ise daralan teblið sýnýrlarýný açmak ve çerçeveyi geniþletmek için olmazsa olmaz bir yolculuktu.

     Hicret aslýnda yenilenmektir. Çevrenin, duygularýn, umutlarýn, özlemlerin yenilenmesi… Kuruyan göz pýnarlarýndaki yaþlarýn tazelenmesi… Göçle birlikte zamanýn ve mekânýn boyutlarý geniþler, baþkalaþýr, helezon biçimini alýr. Hicret deðiþime zemin hazýrlar. Sýkýþan hayatlar onunla rahat nefes alýr, açýlýp serpilme imkâný bulur. Kabuða mahkûm öz; açýlma, kendini gösterme fýrsatý bulur. Hicret bu kabuðu açan bir deðiþimin dönüm noktasýydý.

Göç maddî ve manevî paylaþýmýn doruk noktasýdýr. Farklýlýklarýmýzýn çatýþma unsuruna dönüþmeden hakikat paydasýnda birleþip gönül bahçelerimizi süslemesidir göçlerden arda kalan. Muhacirlerle Ensar’ýn bir günde þekillenen o emsalsiz Ýslam kardeþliði hicretin sýrlarýnýn inkiþafýndan baþka nedir ki?... Öyle bir kardeþlik ki o güne kadar görülmüþ deðil. Güzellikleri, nimetleri paylaþmak; zorluklarý, imkânsýzlýklarý sineye çekmek…

     Mekke’den Medine’ye göç edenler, gittikleri yerlerde teblið vazifesini Mekke’ye nazaran çok daha rahat ve aleni bir þekilde icra edebildiler. Bu mukaddes gidiþ, aðýr bedeller ödemeyi beraberinde getirdiyse de manevî doyum o bedellerin kurþundan aðýrlýðýný bedene yükletmedi. Ruhlar imanýn nuruyla kuþlar gibi kanatlandý maveraya… Vakit huzura erdi.

     Hicret, hasret mumunun fitilini ateþlemektir. Gel gör ki bu mumun ýþýðýdýr zifiri karanlýklarda önümüzü aydýnlatan. Onunla beraber Ýslam kýtalar dolaþtý. Hicret ölümün kollarýnda doðan yetim ve öksüz bir bebekti. Aþkýn narýnda yanmaktý, sarp kayalýklarda bir baþýna yetiþen cýlýz dallara su olmaktý. Onlarý da yaþamýn gayesinden ve sýrrýndan haberdar etmekti. Yunus’un “Bir ben vardýr bende benden içeru “ dediði sýrra ermekti hicret…

     Bugün hicreti unuttuk… Sýkýþýp kaldýk ruhun daracýk dehlizlerinde. Ne gitmek ne de kalmak mümkün… Ýnsanlýk yeni hicretlere gebe mi ne!... Hicri 1429 seneniz mübarek olsun.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!..
Ben Hiç Büyümedim Anne!..
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!..
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý
Sen Geldin Ya!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði [Eleþtiri]
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu [Eleþtiri]
"Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda [Eleþtiri]
Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý [Eleþtiri]
Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý [Eleþtiri]
Bir Beyefendi Þair: Halit Macit [Eleþtiri]
Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i [Eleþtiri]
"Üryan ve Ýsyan" Üzerine [Eleþtiri]
2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan… [Eleþtiri]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.