..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > osman demircan




17 Þubat 2008
Yaþamak Ýçin Sanat Gerekir Derim  
osman demircan
Toplumda görme kusurlarý çoktur.Örneðin çalýþ zengin ol derler.Oysa zenginliðin genetik olduðunu herkes bilir.Ya da çalýþmayla zengin olunmayacaðýný sadece beþ lira kazýnýyorsan onu on liraya çýkarabileceðini herkes bilir.Yok iþte beyninde bereketi düþünürsen evren sana karþýlýk verir ve bolluk ile bereketi kucaðýna döker gibi formüller sunar bazý kitaplar.Bazý bireysel geliþim kitaplarý ise acýdan kaçýnma yollarýný okurlarýna göstererek doðru adreslere gitmelerini saðlamaya çalýþýr.Oysa insaný en doðru adrese götüren acýdýr.Acý çekmeyen veya sýkýntýdan kaçan bir insan nereye ulaþabilir ki.


:AGGH:
Toplumda görme kusurlarý çoktur.Örneðin çalýþ zengin ol derler.Oysa zenginliðin genetik olduðunu herkes bilir.Ya da çalýþmayla zengin olunmayacaðýný sadece beþ lira kazýnýyorsan onu on liraya çýkarabileceðini herkes bilir.Yok iþte beyninde bereketi düþünürsen evren sana karþýlýk verir ve bolluk ile bereketi kucaðýna döker gibi formüller sunar bazý kitaplar.Bazý bireysel geliþim kitaplarý ise acýdan kaçýnma yollarýný okurlarýna göstererek doðru adreslere gitmelerini saðlamaya çalýþýr.Oysa insaný en doðru adrese götüren acýdýr.Acý çekmeyen veya sýkýntýdan kaçan bir insan nereye ulaþabilir ki.Düþünün bir sýkýntýdan ve acý çekmekten korkan ve tir tir titreyen bir aydýn topluma nasýl yön verebilir ki.Bu yüzden görme kusurlarýna sebep olan bireysel geliþim kitaplarýný bir kenara býrakýp olumsuz düþüncenin ve acý çekmenin insanýn duygularýný ne kadar dengede tuttuðunu bilelim. Mutluluk bizim ayaklarýmýzý yerden kestiði gibi unutmayalým ki acý ve mutsuzluk bizim yere basmamýzý saðlar
Örneðin görme kusuruna sebep unsurlardan biri de aþktýr.Bu yüzden zirvede baþlayan aþklar iniþe geçmeye mahkumdur.Basamak basamak yükselen aþklar ve yere saðlam basan aþýklar ise her zaman týrmanýþa geçerler.Her basamakta acý çeke çeke doðru adrese ulaþýrlar ve zirveye ulaþýrlar.Asýl zafer budur iþte.Bayraðý doruða taþýmak budur iþte.
Toplumda en çok görme kusurlarý eðitimle insanlara verilmektedir.Örneðin oku derler.Oku ki adam olasýn derler.Oysa okul ortamýnda çocuklara en çok boyun eðmeyi ve normalleþmeyi öðretirler.Korkmayý ve itaat etmeyi öðretirler.Çünkü okullar yetkiyle donatýlmýþ yerlerdir. Okullarda ve asker ocaðýnda en çok yetkiler kullanýlýr.Bu yüzden ceza kültürü hakimdir.Böyle yerlerde yaþamak için savaþmak gerekir.Askerler ya da öðrenciler hayatla savaþmayý, düþmanla mücadele etmeyi veya derslerle boðuþmayý öðrenirler.Etkilerin kullanýldýðý yerler ise sadece sanat ortamlarýdýr.Yazýlan bir þiirin, okunan bir bestenin, çizilen bir resmin insanlarý etkilemesi lazýmdýr.Bu yüzden insanýn en iyi eðitim aldýðý yer sanattýr.Fakat sanatýn yetkili aðýzlardan verildiði bir yerde öðrenciler bir resim yaptýðýnda ya bulutlarý mavi yapar ya da beyaz.Bilmez ki bu bir görme kusurudur.Çünkü bulutlar ne beyazdýr ne mavi.Gökyüzü içinde asla kendi þekillerini ve renklerini bulutlar bir türlü bulamazlar ve bir kadeh gibi boþaldýklarýnda en çok insanlarý sarhoþ ederler.Çünkü bulutlar insanlarýn gözlerine perde çekerler. Bu yüzden sanat yetkiden ve oligarþiden korunmalýdýr.Özgürlüðün olduðu yerde sanatýn ya da sanatýn olduðu yerde özgürlüðün olduðu unutulmamalýdýr.Sanat her þeyi yaþamak gerektiðini ve en çok özgürleþmeyi öðretir.Korkmamayý,baþkaldýrmayý, aðaç çizmeyi ve yine ayný aðaçta ölmeyi kýsaca savaþmak için yaþamak gerektiðini sadece ve sadece sanat öðretir. Sanat alýn teri döktürür.Alýn terinin dökülmediði yerde kan dökülür.Önce yaþamak sonra savaþmak gerekir derim.
Alýn teri dökmeyen bir millet kan döker.Yaþamasýný bilmeyenler ölmeyi öðrenirler. PKK ölmeyi öðrenmiþ bir milletin içinde zehir gibi dolaþýr. Kan döker kan döker.Doðu yetkili insanlarýn ceza kültürüyle deðil sanatçýlarýn etkili çalýþmalarýyla kurtulur. Türkiye’nin emek ülkesi olmasý ve alýn teri dökmesi gerek.Bir an önce tüketim çýlgýnlýðýndan kurtulup üretime geçmesi gerek.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bazen Ýki Ýnsan Aptallýklarýný Tartýþýrlar
Hanýyaðma
Hepiniz Balkonlarýn Dudaklarýndan Akan Salyalarsýnýz
Laiklik Nedir
Ýnsan Yoktu, Sýnýrlar ve Sýnýflar Yoktu
Þafak Pavey'den Toplumsal Zihin Bulanýklýðýnýn Nüksetmesi
Tanrýlaþtýrdýðýmýz Sosyal Kurumlar
Kendime Özerk Bir Cumhuriyet Ýstiyorum
Birlikte Yaþama Kültürü
Kalaþnikoflu Çocuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köpekler ve Ýt Herifler
Üç Türlü Ýnsan
Ýnce Bir Tülüm
Tüm Aþklar Faþizm Kokmaz
Baþka Bir Yol Yoksa Ýnancýn Seni Nereye Kadar Götürür
Keyfin Bilir
Örümcek ve Kelebek
Dünya
Tüm Evli Sevgililerin, Sevgililer Günü Kutlu Olsun
Olan Daðdaki Garibana, Karakoldaki Garibana Olmakta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.