..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Adem KALINSAZ




20 Þubat 2008
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz?  
Adem KALINSAZ
Günün birinde cep telefonunuza þöyle bir mesaj gelenlerden misiniz? Eðer cevabýnýz evet ise bu yazýyý sonuna kadar okuyacaðýnýzý ümit ediyoruz. Mesaj: “Bu gece saat 03.00’de Filistin için Teheccüt namazýna kalkýlacak ve dua edilecek. Lütfen Allah rýzasý için bu mesajý on kiþiye yolla.”


:BGGH:
Günün birinde cep telefonunuza þöyle bir mesaj gelenlerden misiniz? Eðer cevabýnýz evet ise bu yazýyý sonuna kadar okuyacaðýnýzý ümit ediyoruz.
Mesaj: “Bu gece saat 03.00’de Filistin için Teheccüt namazýna kalkýlacak ve dua edilecek. Lütfen Allah rýzasý için bu mesajý on kiþiye yolla.”
Gelelim mesajýn deðerlendirmesine:
Efendim, yeryüzünde zulme uðramýþ insanlýk için bilhassa Müslümanlar için Teheccüt namazý kýlýp dua etmek oldukça önemli ve güzel. Çünkü Efendimiz (s.a.v.): “Kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin, buna gücü yetmezse diliyle düzeltsin, buna da gücü yetmezde kalbiyle buðz etsin.” buyurarak zulme tepkisiz kalmamayý öðütlemektedir. Mesajýn bu kýsmýyla iyi niyetin dostlarda karþýlýk bulmasý amaçlanmýþ diye düþünmekteyiz. Hadi saatine de itirazýmýz yok. Çünkü Resulullah Efendimizin (s.a.v.) bildirdiðine göre: “Kulun, Allah’a en yakýn olduðu ân, namazdaki secde ânýdýr.” “Allah’ýn kula en yakýn olduðu ân ise Teheccüt Namazýdýr.”
Ayrýca gece yapýlan dualarýn kabul hýzý da artmaktadýr.
Herkes uykuda iken uyanýk olmak, özellikle kalbin uyanýk olmasý da oldukça önemlidir. Bu bakýmdan mesajýn saatini de hoþ karþýlamakta fayda var.
Gel gör ki “bu mesajý on kiþiye gönder” kýsmýna itirazýmýz var. Mü’min’in hayrý teþvik etmesinden ve bu konuda teknolojiden yaralanmasýndan daha doðal bir þey olamaz. Ancak bu mesajýn ana kaynaðýndan bî haber olduðumuz için itirazýmýz var.
Acaba bu mesajlarý GSM þirketleri mi üretmekte?
Eðer GSM þirketleri üretiyorsa bu resmen kutsallarý kullanarak rant elde etmenin basit kapitalist bir oyunu deðil mi?
Mesajý yüz binlerce kiþinin gönderdiðini düþündüðümüzde, bu mesaj, birileri için devasa rant kaynaðý olmuyor mu?
Eðer þüphelerimiz de haklý isek bu yapýlan ne kadar ahlâki?
Bir de özeleþtiri yapalým; bu mesajý bizlere gönderenlerin kaç tanesi gece 03.00’de kalkýp Teheccüt namazý kýldýktan sonra Filistin ya da bir baþkasý için dua etmekte?
Bu mesajý göndermekle iþ hallolunmuþ mu oluyor?
Bu mesajý gönderen ya da alan kiþi gereðini yapmamýþsa bir vebal söz konusu deðil mi?
Hem cep telefonu daha yeni icat olundu. Ýnsanlar cep telefonu mesajý göndermeden de ayný konuda iletiþim kuramazlar mý?
Sorularý çoðaltmak mümkün…
***
Yýllar önce öðrencilerimizin eline bir mektup geçmiþ. Onlar da bize ulaþtýrdýlar. Mektubun içeriðini þu an tam hatýrlamýyoruz ama þu mealde bir mektuptu:
“Yýllar önce fakir bir insana bir mektup gelir. Bu mektubu çoðaltarak on kiþiye gönderirse yakýnda ekonomik olarak refaha eriþecektir. Bu kiþi mektubu on kiþiye göndermiþ ve gerçekte de kýsa sürede ekonomik olarak geliþmiþtir. Ayný mektup bir baþkasýnýn eline geçer o kiþi ise mektuba itibar etmez ve baþkalarýna göndermez. Bu kiþiye de belalar isabet eder (evi yanar, ocaðý söner vs.) ve periþan bir duruma düþer.”
Hayýr ve þer Allah’tandýr. Bu imanýn þartlarýndandýr. Ýnsan ancak çalýþtýðýnýn, emeðinin karþýlýðýný alýr. Bu maddeten de böyledir, manen de. Onun için bir mektubu çoðaltýp göndermekle insanlar maddi ve manevi bir doyuma ulaþsa idi, hiç kimse çalýþýp çabalamak, üretmek, ticaret yapmak, gecesini gündüzüne katmak durumunda kalmazdý.
Öðrencimizin verdiði mektubu okuduktan sonra onlara yukarýda yaptýðýmýz açýklamalara yakýn izahatlarda bulunduktan sonra mektubu onlarýn gözü önünde yýrtýp sobaya attýk. Hamdolsun baþýmýza bir þey gelmedi. Baþýmýza bir þey gelse bile sebebini buna baðlamak inancýmýz ve kader anlayýþýmýzla tezat oluþturur.
Bu tür mektuplar muzip bir þahsýn kaleminden çýkmýþ olabilir. Bu sebepten gülüp geçmek gerekir.
Bu tür mektuplar misyonerler tarafýndan üretilip servis edilerek saðlam inanç anlayýþýmýzda bizleri þüpheye düþürmeyi arzulamýþ olabilirler. Bir sonraki aþamada ise kendi anlayýþlarýný kurtarýcý olarak servis edebilirler. Bu bir psikolojik harekâttýr. Ýtibar edilmemelidir.
Bunun için, azcýk mürekkep yalamýþ birisi olarak tavsiyemiz þudur ki, bu tür mesajlara, mektuplara ve haberlere itibar edilmemesi.
Teheccüt namazýna, duaya, mektuba evet ama ekonomik ve psikolojik sömürülmeye hayýr.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Kardeþleri
Kör Þeytanýn Kör Gözüne...
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek
"Fikrim Yok"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak [Deneme]
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým [Deneme]
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý [Deneme]
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri [Deneme]
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna [Deneme]
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý [Deneme]
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III [Deneme]
"Çin Ýþi" Olimpiyat [Deneme]
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov [Deneme]
Üstad [Deneme]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.