..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Ýsmail Sarýgene




4 Mart 2008
Kime Fazlasýn / Kime Eksik  
Ýsmail Sarýgene
Hangi cümlenin sonunda kýrýldý düþlerin..Hangi mahrem ellerin zorlamasýyla alýndý içindeki kanamalý çocuk ? Susma diyorum sana susma. Becerebildiðin tek þey, boynunu büküp suskunluðun secdesine baþýný koymak mýdýr ? Unutmak dururken masada, yüreðine recm emrini vermek neyin nesi ? Tükür kil tutmaz topraðýn yüzüne. Kaldýr cesedini ortalýk yerden. Sesinin kýsýldýðý yerden konuþ, duyulmasa da haykýr eksikliðini. Susturulsa da sen fazlalýðýný býrak tabutuna. Söylesene “ sen kime fazlasýn / kime eksik..”


:CGAJ:
Görüyorum, sokaðýný kaybetmiþ küçük bir kýz duruyor ýslak gözbebeklerinde. Tüm suçlarý kabul etmiþcesine suskun. Tüm hüzünleri kendi dudaklarýyla emecek kadar durgun. Kelime boylarýnda bir deliveren yetiþmekte. Gölgesinde ise sancýlar belirmekte.Sýnýr boylarýnda adressizliðin. Söyle bana hangi adressizlik senin? Gözlerindeki korku kime ait, bedenindeki recm izleri kimden kalma, dudaklarýnýn arasýndaki boþluk kimden sana miras kalmakta ? Biliyorum susacaksýn adýn gibi..Göm cümleleri dudak kenarlarýna. Susmaya devam et boylu boyunca.Susabildiðin kadar büyüdüðünü unutma. Tattýðýn acý kadar büyürsün. Yediðin ayrýlýk acýsý kadar olgunlaþýrsýn. Yoksa büyümek istemiyor musun ? Hep mi küçük kalmak, hep mi suskun kalmak istersin ?

Herkes yol alýrken hayatýn derin suskularýnda, sen susuyorsun aynanýn karþýsýnda. Ayak izlerinden belli eðikliðin.Ýstifledim eteklerinden dökülen cümleleri. Sen susarsan ben dile gelirim;

Ey Azrail;

Cesedime vurulmuþ etiketin duvaðýný kaldýrdým / öp beni artýk. Hem de alnýmdan..Sýzmasýn içimdeki birikmiþler,irinleþmesin bir türlü kapamayadýðým gediklerim. Kollarýmý sývadým, kendi cenazemin arifesindeyim. Yüreðimin morluklarýný ancak ölüm paklar. Sicillerim, eksildiðim yüreklerden ancak beni kara toprak kurtarýr. Açýn yollarý ey karanlýk. ben geliyorum. Elif ’in saçlarýndadýr zincirlerim. Körpe bir dal iken sevgi agacýnda, budayýn beni gövdemin en kalýn yerinden. Susuþlarýmdan asýn beni. Gölgelerimin soðukluðu yetmezmiþ gibi bir de yüreðimin sýcaklýðýna akýtýn ayrýlýðý.

“ Hangi Çýðlýk Denk Gelir Ki Dudak Payý Boþluklara”

Hangi ayrýlýk senin ? Hangi yüz senin ? Yüreðinden dökülmeyen mürekkebin hatrýna konuþ. Sen ki; acýya kanat geren’din. Sen ki; Yusuf’u kuyulardan düzlüðe çeken’din.Sen ki, acýya gözyaþýný verip umudu filizlendiren’din. Þimdi hangi yüze çevirdin kýblegâhýný ? Hangi saf’a durdu gözlerin. Bilmediðin yerdeyim deme bana. Aynanýn karþýsýnda yüzünün bilinmezliðinde, yüreðinin ötesinde kendine gülümsemektesin. Göremiyorsan, kýr o aynayý..Kýrýklarýndan topla daðýnýk saçlarýný...

Sürükleme cesedini sen / sonbahar kaldýracak ya adressizliðini..

Hangi cümlenin sonunda kýrýldý düþlerin..Hangi mahrem ellerin zorlamasýyla alýndý içindeki kanamalý çocuk ? Susma diyorum sana susma. Becerebildiðin tek þey, boynunu büküp suskunluðun secdesine baþýný koymak mýdýr ? Unutmak dururken masada, yüreðine recm emrini vermek neyin nesi ? Tükür kil tutmaz topraðýn yüzüne. Kaldýr cesedini ortalýk yerden. Sesinin kýsýldýðý yerden konuþ, duyulmasa da haykýr eksikliðini. Susturulsa da sen fazlalýðýný býrak tabutuna. Söylesene “ sen kime fazlasýn / kime eksik..”

Üryanlýðýný örtmeye kalkýþtýkça öbür yamalarýn sökülüyor dikiþlerinden.Uðraþma kendi ayaklarýna çorap örmeye. Gözünü yumup yeltenme artýk kendine çelmeler takmaya. Olduðun yerde dönme öylece, çevir yüzünü gökyüzüne. Korkma adým atmaktan. Sen ki ;yeni bir bebek deðilsin...Koca bir kýz oldun, gözlerini büyüt ve sýk bileklerini kelepçelerinden. Kanýn donduðu yerde ölürsün o kadar. Susma diyorum sana susma..Elif sustu derlerse benim ahvalim ne olur acep ? Bu zan seni kaç gün yaþatýr ? Bu itham seni kaç gün daha götürür. ? Hayýr kaldýramazsýn bu zânný / bir suçun altýndan bir daha kalkamaz gönlün. En iyisi vur kendini en ince yerinden / öylece kalsýn us’un.

Kime fazlasýn / kime eksik. Sorma bu soruyu kendine. Çünki en iyi cevabý suskunluðun verecektir. Bil ki kalbin acýrsa bu sorunun cevabýný ararken eksikliðin dikilecek karþýna. Yok kalbin sevdiðine acýrsa iþte o zaman fazlalýðýn zuhur edecek. Þimdi bedbin ve hodgam bir nefsin zulmüne inat sen besmele’nin safýna gir. Züleyha’lýðýna zelâl getirtme..Suskunluðuna bir de helallik istetme.

Unutma " bu dünyada sana ancak unuttuðun kadar yaþama hakký verildi "
Unut, unutulduðun yerden..
Kýrýlsa da içindekiler,
Unutulduðun kadar yaþarsýn.
Kime fazla isen orada unutulursun..
Kime eksik isen orada kendini bulursun...

Mart 2008

Ýsmail Sarýgene

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ne denebilir ki sözcüklerin duygularla boðumuna..
Gönderen: Emel Sude Serence / , Türkiye
19 Kasým 2008
susmadým susturuldum...sözcükler küstü bana...küstüm aynalara bakýnca ben deðilim sanki...bak köþeme sindim aðlýyorum sessizce gözlerimi de kollarýma siliyorum sürekli...kimse duymuyor görmüyor..

:: ey azrail
Gönderen: fatmanur özpýnar / Konya/Türk ve Caicos Adalarý
20 Mart 2008
daha ilk baþlarda tüylerim diken diken oldu desem yalan olmaz ELÝF hiç unutulmayacak ELÝF böylesine azrail le konuþmak ölüme kucak açmak ... yazýlarýnýz o kadar güzelki üzerine söylenecek söze ne hacet efendim

:: Sözün Bittiði Yer
Gönderen: esra oruç / Ýstanbul/Türkiye
6 Mart 2008
Þairim ,yazarým... seni okurken ben aðlýyor ,aðladýkça çoþuyor,çoþtukca...gene nefessiz kalýyorum gene dilsiz gene soluksuz...sanki ben miyimmm ne..? ne güzel bir anlatý ne güzel kelimeler..bu nasýl bir cevher..Rabbim seni korusun ...güzel yüreðin kalemin hiç susmasýn..seni okurken söz bitiyor ÝSMAÝL SARIGENE...SÖZ BÝTÝYOR...SEVGÝLER..!

:: istiflenmeyi bekler daðýnýk kelimelerim
Gönderen: Dilek Özer / Konya/Türkiye
6 Mart 2008
Adressizim..Yûsufun sokaðýnda kayboluþumun ispatýdýr ‘’gözbebeklerime’’ deðen ‘’ýslaklýðým’’.. Yitiðim..Umuda su diye serptiðim,ey gönlümde dinmeyenim.. söyle..nerdeyim? Nereye doðru yol almakta þimdi yüreðim ? Bilmediðim yerlerdeyim.. Ve bilmedikleri bir yerde.. Korkuyorum adým atmaktan..Söyle,adýmlasam son bulur mu adressizliðim..Ve ulaþýr mýyým kuyusuna Yusuf’un..? Eksikliðimi yüzüme vurunca,yine en aðýrýndan yaralar býrakýyorsun kalbime ey acý.. Söyle,eksikliðim fazlalýk mýdýr kendime..Yoksa,yitirilmiþli midir bir gönlü Yûsufinin..? Suskunluðu kendime yâr edineli,üzerime üzerine gelir oldunuz ey içimde biriken kelimelerim.. Ey,bir sus’a mahkum ettiðim harflerim..bu aðýrlýðý taþýmaktan aciz bir hâlle,sizden ‘’aman ‘’dilenirim.. Nereye kadar daha susar sözlerim? Artýk yaralar baðlamýþ ‘’dudak kenarlarýma gömdüðüm’’cümlelerim.. daðýlmýþ harflerim istiflenmeyi bekler ve ben hala harfsizliðin acýsýný çekerim..

:: Unut, unutulduðun yerden..
Gönderen: özge serra / Tekirdað/Türkiye
5 Mart 2008
okudukça kendi "susuþlarým" gözüm önünden geçti benim yani diyorum ya okurken yazýlarýnýzý yani kaybediyorum kendimi ben.Kelimelere cümlelere öyle anlamlaþmýþki insan yani geçiyor kendinden. Sizin gibi edebiyaççýlarýn yanýnda yorum yani yapmak zor geliyor bana cümleler yani devrik benim ondan . Gönül fýrýnýndan çýkan o güzel yazýlarýn her biri mükemmel yazýlarýnýn takipçisiyim ,teþekkür ediyorum ben... "Suskunluðuna bir de helallik istetme"

:: ...
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
5 Mart 2008
Daha ilk cümle, þöyle bir kýmýldattý beni yerimden.Harika bir giriþti...Baþtan sona mükemmeldi.Kelimelere yüklediðiniz anlamlar o kadar derin ve çarpýcý ki.Ýmgelem gücünüz fazlasýyla hissediliyor yazýda.Keyifle okuudm ve sonra bir daha...Tebrikler...Sevgiyle.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bedelini "" Yüreðimle "" Ödediðim En Masum Günahýndým
Gözümü Kapadým / Yakala Beni Ey Aþk!
Özlediðim Kadar Sensin / Sevdiðim Kadar Bensin
Ayyuka Çýkmýþken Kekemeliðim / Bir Býçak Yürür Sol Yanýma
Gözlerinin Kýyýlarýnda Büyümek Öylece
Her Gülüþün Dua Olur Yalnýzlýðýma
Bir Dua Asýlý Kaldý Dudaklarýmýn Ýki Yakasýnda
Sen Geldin / Bildiðim Herþeyi Unuttum
Ben Sana Mecburum Sen Ýmkansýzlýða!
Nüshasý Yok Hiçliðimin* / Aslým Sadece Sana Ait

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Demlenmiþ Yalnýzlýðýný Yudumluyorum
Kendime Virgülsüz Sitemler
Umudum Oldu Gözlerin
Hasretinle Öptüm Yokluðunu
Yokluðunun Yoksuluyum / Düþmesin Mavi Bilyelerim
Umut Ektim Karanlýklarýna
Küçüðüm
Gidiyorum
Ýmkansýzlýðýnýza Þerh Düþüyorum
Yaðmurlarý Giyindik Üzerimize

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðunu Öptüm [Þiir]
Hasretinle Yaþýyorum [Þiir]
Kýyamam Sana [Þiir]
Severken Unutmayý Öðrenemedim [Þiir]
Ýmkansýzlýðýný Sevdim [Þiir]
Nerden Bileceksin ki [Þiir]
Güllerim Yansýn Avuçlarýnda [Þiir]
Gözlerine Sakladým Cenneti [Þiir]
Hiç Yaðmur Üþür Mü Anne? [Þiir]
Unutmak Ölmekti [Þiir]


Ýsmail Sarýgene kimdir?

Bir anahtar deliðinin ardýna gizlenmiþ Cenneti, gözlerinin ovalarýna seren kelimelerimi arayacaksýn yorgun kaðýtlarýn suskun nefeslerinde. Bulutsuz düþlerin , yýldýzsýz gecelerin ardýnda takýlýp rüzgarlarý avuçlarýnda çýplak denizleri senin gözlerin için yaktýðým satýrlarýmý özleyeceksin. En çok yüreðine dokunduðum " yüreðimi " özleyeceksin. Yüreðini yýldýzlara yaslayýp özlemi demleyeceksin gecenin karanlýk çaydanlýklarýnda. . Hasretim büyüyecek damarlarýnda, duvarlar dilini yutmuþcasýna suskunluðun maskesini giyinecek. Beni arayacaksýn bensiz cümlelerin sen kokan satýrlarýnda. Bir sigara daha yakacaksýn dumanýný daðlarýn yüksek yamaçlarýna yolladýðýn. Kesmeyecek bir daha. Küllüklerde öldürdügün sigara izmaritlerinle sönmeyecek hasretim. . Seni þimdiden özlediðim gibi sende " beni " özleyeceksin. . Her dokunuþumda saçlarýna gelincikleri seren ellerimin kücüklügünü arayacaksýn avuç içlerinde. Temmuz gecesi sebebsizce üþtüðünde titreyen tenine gözlerimi sermemi dileyeceksin. Hasreti kanatýp özleyeceksin. . Belki de en çok parmak uçlarýnýn üþümüþlüðüne gözyaþlarýmý ateþlere rehin verdiðim gözbebeklerimi özleyeceksin.

Etkilendiði Yazarlar:
Acýlarýmýn arasýnda kalmýþ yetim düþlerim beni anlatmaya yetiyor


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsmail Sarýgene, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.