..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Adem KALINSAZ




5 Mart 2008
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek  
Adem KALINSAZ
Sarhoþ tiplemelerinin en güzel örneklerini bize kahkaha attýrýrken düþündüren Levent Kýrca sergilemektedir. Tipi zaten rolünün adamý olduðunu göstermektedir. Bir de iþin içinde tiyatroculuk olunca rol için bulunmaz kaftan olmaktadýr.


:CJAI:
Zehir çabuk öldürür,
Ýçkiler yavaþ yavaþ.
Kimi zehir öldürür,
Kimi gözden döker yaþ.
Sofrada tek içkiye
Yer ayýrma arkadaþ!
(M. Necati ÖNGAY)
***
Sarhoþ tiplemelerinin en güzel örneklerini bize kahkaha attýrýrken düþündüren Levent Kýrca sergilemektedir. Tipi zaten rolünün adamý olduðunu göstermektedir. Bir de iþin içinde tiyatroculuk olunca rol için bulunmaz kaftan olmaktadýr.
Sokaklar Levent Kýrca tiplemeleri ile dolup taþýyor desek bilmem abartmýþ mý oluruz? Gündüz vakti için belki ama ya gece… Konya için belki ama ya Antalya, Bodrum, Tarabya… Gündüz belki ama ya gece parklar…
Ailecek þöyle temmuz sýcaðýnda gece mehtabýn aydýnlýðýnda bir parkta serinleme arzusu taþýrsanýz, ne güzel bir arzu ve ne güzel bir eylem fikrinin beyinlerinizi coþturacaðý kaç adet park yeri sayabilirsiniz ki?
Ah güzel Türkiye’m…
Ah güzel memleketimin güzel insanlarý…
Ah Levent Kýrca…
Ýçki toplumsal bir vakýadýr ki, trafik kazalarýna verdiði sebebiyetten dolayý masum ocaklarýn da sönmesine neden olmaktadýr.
Ýçki toplumsal bir vakýadýr ki, cemiyetteki aile mutluluðunu mateme dönüþtürmekte çok mahirdir.
“Ýçki kötülüklerin anasýdýr.”
“Efendim ben az içiyorum, bir þey olmaz” zihniyeti mantýðýn tersten çalýþtýðýnýn ya da çalýþmadýðýnýn göstergesidir.
Yeþilay derneðinin internet sitesindeki (www.yesilay.org.tr) bilgilere göre içkinin zarar vermediði organ yok gibi. Kalp, karaciðer, böbrek, mide, baðýrsaklar, sinir sistemi…
Bu sitede “Ýçkinin akla zararlarý” baþlýðý altýnda þu bilgiler verilmekte:
“Ýçki akýl ve hafýzayý zaafa uðratýr. Kýskançlýklar ve unutkanlýk meydana getirir. Ýrade kuvvetini azaltýr, ne yaptýðýný - ne söylediðini bilmez bir hale getirir. Ýçki beyni uyuþturur, yürümekte zorluk çekilir, kol ve bacak çekilmelerine, yüz ifadesinde bozukluklara sebebiyet verir. Ýnsan, irade ve dengesini kaybeder.”
Ýçkinin bir de dini boyutu vardýr ki; yüce dinimiz insaný ön planda tuttuðu için, ona zarar veren her þeyi yasaklamýþtýr. Bunlar arasýnda içki ve türevleri de bulunmaktadýr. Kur’an-ý Kerim’de:
“Ey iman edenler! (Aklý örten) içki (ve benzeri þeyler), kumar, dikili taþlar ve fal oklarý ancak, þeytan iþi birer pisliktir. Onlardan kaçýnýn ki kurtuluþa eresiniz.” (Mâide, 91) buyrulmaktadýr.
Peygamberimiz ise:
“Çoðu haram olan þeyin azý da haramdýr.” Buyurarak bireysel ve toplumsal facialara zemin hazýrlayan içkiden inananlarý sakýndýrmaktadýr.
Büyük zararlar küçük zararlarýn bileþkesidir. Tasarruf ve kanaat zenginliðe vesile iken, küçücük hebalar zamanla tepetaklak yapar insaný. Bu sýhhat ve þer eksenin sonucuna dairdir.
Önemli olan barajýn rahmet vesilesi kýlýnmasýdýr. Bu sebepten barajlar azar azar ve sabýrla dolarken, baraj önündeki settin yýkýlmasý felâkete neden olmaktadýr. Bu ise hayýr eksenin felsefesinin özetidir.
Zararýn neresinden dönersen kardýr anlayýþýyla hareket eden Yeþilay Derneði, bu ve bunun gibi zararlý alýþkanlýklar ile mücadele eden hedefi ve etki alaný büyük bir sivil toplum örgütüdür. Bu derneðe çalýþmalarýnda yardýmcý olmak, destek çýkmak cemiyetin sýhhati için oldukça önemlidir.

Normal içki aileyi, cemiyeti periþan ederken son yýllarda bu iþin bir de sahtesi türedi. Bu sahte içki tirajý komik haberleri de beraberinde getirmeye baþladý:
Efendim, bilmem nerede bir baba oðlunun yaptýðý sahte içki yüzünden öldü.
Güler misin aðlar mýsýn?
Yoksa kendini bu habere konu olan oðlun yerine koyup kolluk kuvvetlerine teslim olurken, canýna kastettiði babasýnýn yasýný tutarak cenazeye katýlamadýðýna mý kahrolursun?
Ýçki sahte, ölüm gerçek.
Ah güzel ülkemizin güzel insanlarý! Kýymayýn kendinize ve bize… Parklarýmýzý, bahçelerimizi renk cümbüþü içindeki çiçekleri ile beraber bize baðýþlayýn ki, ailecek bir nefes sýhhatten nasiplenelim.
Ah güzel ülkemizin güzel insanlarý! Kýymayýn kendinize ve bize… Aile saadetine gölge düþürecek, günlerimizi geceye çevirecek, aklýmýzý ziyana uðratacak, geliþmemizi sekteye uðratacak, birikimlerimizi ve enerjimizi yok yere tüketecek zilletten kurtulmanýn zamaný gelmedi mi?
Özgürlük ve mutluluk, saðlýklý düþünmekte ve saðlýklý kararalar alabilmektedir. Yeþilay Haftasý saðlýklý düþünmemize vesile olmasý bakýmýndan oldukça önemlidir.
Ýçki, insanýmýzý ölmeden öldürmesin.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý
"Fikrim Yok"

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Kardeþleri
Kör Þeytanýn Kör Gözüne...
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak [Deneme]
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým [Deneme]
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý [Deneme]
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri [Deneme]
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna [Deneme]
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý [Deneme]
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III [Deneme]
"Çin Ýþi" Olimpiyat [Deneme]
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov [Deneme]
Üstad [Deneme]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.