..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > Duygu Biricik




5 Mart 2008
Güzellik Önerileri  
Duygu Biricik
Güzellik geçicidir. Aptallýk baki kalýr.


:BBDB:

Çok yorgunsunuz, evinize geldiniz. Þöyle bir ayaklarýnýzý uzatýp televizyon izlemek istiyorsunuz. Kumandayý elinize aldýnýz ve rast gele bir tuþa bastýnýz. Ekranda 1.80 boylarýnda zayýflýktan kýrýlan bir hatun, saçlarýnda boya, gözlerinde lens, týrnak rengi son derece yapay bir turuncu, yazýn güneþten korunmak için bilmem kaç faktörlü koruyucu kremi boþalttýðý teni kýþ günü solaryumlara para verirken kömürleþmiþ. Dudaklar ruj kýrmýzýsý, göz kapaklarý far yeþili, yanaklar allýktan al al. Beðenenleri çok. O da mutlu…

Ertesi sabah iþinize, okulunuza giderken gazete bayiine uðruyorsunuz. Elinizi herhangi bir gazeteye atýyorsunuz. Ýlk sayfada gene üçüncü sayfa güzellerinden… Ya uyuþturucudan komaya girdiði yazýyor, ya anoreksiyadan hastaneye kaldýrýldýðý. Hiç biri olmadý mý? O zaman hemen en arka sayfaya bakýyorsunuz iþte ordalar. Siz burada gün gün yaðmur çamur var mý diye hava raporunu takip ederken onlar Dünya’nýn bilmem hangi cennet köþesine bilmem kimin yeni katalog çekimleri için gitmiþler. Okuyorsunuz. Üstelik önceki sayfalarda yeni anayasa deðiþikliklerinden, Türkiye’nin terörle mücadelede ne yapmasý gerektiðinden piyasalarýn ne durumda olduðundan falan bahsederken ve de siz o sayfalarý es geçmiþken…

Evet, doðru bildiniz bayanlar, bu söylediklerim sizin içindi. Herkes için deðiþen bir kavram olan güzelliðin reklâmcýlar tarafýndan bir bilimmiþ gibi lanse edildiði, güzelliðin uzmanlarýnýn yetiþtirildiði( oysaki benim için güzel kaþý yolunmamýþ, saçlarý yakýlmamýþ olandý belki de) , tonlarca paranýn döndüðü kocaman bir sektör güzellik sektörü. Ve gün geçtikçe sözlükteki anlam açýklamasýnýn da deðiþtirilmesi gerektiðine inandýðým güzellik olgusu ve güzellik piyasasý sizi hedef almýþ durumda görünüyor. Ýlkokula giden kýz çocuklarýndan yeni ergenlere, genç bayanlardan orta yaþta kadýnlara kadar herkesin takýntýlý olduðu estetik düþüncesi kadýnlarýn en önemli streslerinden biri. Magazin programlarýný sýklýkla izleyen ve dolayýsýyla da piyasanýn güzellik anlayýþýný istediði þekle sokmak için temsilci olarak kullandýðý (adý üzerinde) modelleri en sunuma hazýr hallerinde en ince detayýna kadar görebilen kesim çoðunlukla orta yaþ üstü kadýnlar. Bu durum göz önünde bulundurulursa güzellik piyasasý birinci dereceden kadýnlarý hedef alýrken sadece genç insanlarla sýnýrlý kalmýyor.

Gözden kaçýrdýðýmýz bir nokta var ki bu sektörden ekmek yiyen insanlar aslýnda hedeflerine eril bireylerin beðenileri üzerinden varýyorlar. Yani iþin görünmeyen yüzü þu ki, baþta kozmetik, plastik cerrahi ve giyim sanayi olmak üzere estetik kavramýnýn insan üzerindeki izdüþümüyle ilgilenen kimseler asýl olarak erkeklerin beðenilerini piyon olarak kullanýyorlar. “Ben zaten beðenilirim, önemli olan benim beðenmem” mesajý bilinçaltlarýna kazýnan erkekler, kendi zevklerine göre kadýnlarý saçlarýný Simpsonlar’ýn kafa yapýsýna benzetecek hale kadar kýlýktan kýlýða sokabiliyorlar. Böylelikle her bireyin en güçlü isteklerinden biri olan beðenilme arzusu kadýnlarda çok daha güçlüymüþ gibi gösteriliyor. Ve kadýn da istenileni yapýnca beðenildiðini beðenilmese bile hissediyor. Bunun yeni yeni farkýna varan pazarlamacýlar ayný taktiði erkekler üzerinde kullanmaya kalktýysa da, metroseksüel, überseksüel, süperseksüel gibi içi doldurulamayan amatör kavramlarla bizleri tanýþtýrsa da ,erkek milletinin ataerkil içgüdülerinin tetiklenip karþý cinse dair seçim yapma hakký erkeðe aitmiþ gibi gösterilip gaz verilmesi çok daha kolay bir yöntem olduðundan güzellik piyasasý kadýn kitleden vazgeçemiyor. Dahasý bu taktikler öyle ustalýkla uygulanýyor ve öyle ince düþünülerek planlanýyor ki, evrimsel geliþim kalýplarýna dahi sokulabiliyor, Darwinist açýklamalar getirilebiliyor. Söyler misiniz kadýnlara hiç de çekici gelmeyen Gafur Pijamalarý yok satarken, alkol baðýmlýlýðý ve beraberinde getirdiði cilt tahribatý erkeklerde çok daha fazlayken nasýl oluyor da kadýnlardan göz altlarýndaki þiþlikler geçsin diye salatalýk koymalarý , ciltleri daha hoþ olun diye yemyeþil maskeler kullanmalarý dahasý erkeklerin karþýsýna o maskeden kurtulduktan sonra çýkmalarý beklenebiliyor?


     Ben dahil bütün bayanlar istemeseler dahi kendilerini güzellik oyununun bir parçasý ayna karþýsýnda buluveriyorlar. Eþlerinin ve genellikle oðullarýnýn iþtahlarýna uygun deðiþik yemekler öðrenebilmek için ekran karþýsýnda yemek programý izleyen bayanlar, birkaç saat sonra arkadaþ ortamýnda diyet ipuçlarýný paylaþýyor oluyor birbirleriyle ,daha çok beðenilebilmek için . Ve en tuhafý bütün bunlarýn karþý cinsi memnun etmek için kurulduðunu bile bile yapýyorlar. Çünkü ilk pazarlama örneklerinden bugüne kadar gelmiþ ve katlanarak birikmiþ öyle güçlü bir dayatma ki güzellik hadisesi, bugün bunu reddetmeye ne benim ne de diðer kadýnlarýn gücü yeter. Bu durumda kadýna iki seçenek kalýyor kadýn kýsmýna ya sessizce kabullenip düzene uymak dolayýsýyla da aç kalmaya ve derilerini karartmaya devam etmek ya da en azýndan kendileri üzerine oynanan oyunlarýn farkýndalýðýný belirtmek, her moda ve güzellik önerisine boyun eðmeden kendi estetik kavramýný oluþturmak ve onu uygulamak.

     Hem düþünsenize modaya ve güzelliðe yön veren insanlarýn da aslýnda yaptýðý ikinci þýk deðil mi zaten?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boþ Bir Kaðýtla Neler Yapýlýr?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Küresel Ikýnma [Öykü]
Kýskançlýk [Öykü]
Aþkýn Kimyasý [Bilimsel]
Gülücüðün Bilimi: Neden Güleriz? [Bilimsel]
Lekesiz Zihnin Sonsuz Iþýðý ve Propranolol [Bilimsel]
Tanrý Gördü Beni [Bilimsel]
Zeka Üzerine [Bilimsel]


Duygu Biricik kimdir?

Herkes yazar. "O" da yazar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Duygu Biricik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.