..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Bahar Kalemi




8 Mart 2008
Aksiyon Ýnsaný  
Bahar Kalemi
Aksiyon insaný olmak düþünmek, tefekkür etmek demek, bazen vefâlý bir vatan evlâdý olmak demek, hareket eden; plânlayan demek hareketten düþünceye, düþünceden harekete irade ve mantýk mekiðini rahat kullanmasýný bilen ve kendi ruh ve mânâ alemini kavrayan insan demek..


:BEGH:


Hayatýn hedefi insandýr. Hayat insanýn dünyadaki misafirliðini kolaylaþtýrmak ve onu bir þekilde Yaratýcýsýna ulaþtýrmak üzere dizayn edilmiþtir…
Kaht-ý rical (adam kýtlýðý) içinde kývranan caným Türkiyem’e Aksiyon insan nedir diye soranlara bende soruyorum? Neden Mehmet Âkif’ler, Necip Fazýl’lar artýk yetiþmiyor?

12 Mart istiklâl Marþý’nýn Kabulü Mehmet Âkif bu þiiri niçin yazmýþ ve Safahâtý’na koymadýðý sorulduðunda o büyük insan: O benim deðildir. Ancak milletimindir." diye cevapta bulunmuþtu. Ayný zamanda müsabaka için ayrýlan (500) TL. o zaman fakir çocuk ve kadýnlara örgü öðretmek, bir geçim saðlamak emeliyle teþekkül etmek üzere bulunan Darü’l Nisaiyye’ye teberru etmiþtir.Yakýn arkadaþlarýndan, Ankara Baytar Müdürü’nün anlattýðý palto hikâyesine göre. Millî Mücâdele sýrasýnda. Ankara Baytar Müdürlüðünde bulunmuþ olan bir zât. Dil ve Tarih-Coðrafya Fakültesi konferans salonundaki bir konuþmasýnda þöyle demiþti:
Mehmed Âkif’in giyecek bir paltosu yoktu. Tâceddin Dergâhi’ndan Büyük Millet Meclisi’ne kadar paltosuz olarak yaya giderdi. O zamanlar Ankara’nýn soðuðu çok þiddetli idi. Ben daireme gelir, paltomu Mehmed Âkif’e gönderirdim. O da giyer Meclise giderdi, Ýstiklâl Marþý için verilen parayý geri vermesinden dolayý kendisine, Mehmed Âkif üzerinde bir palton yok, verilen parayý da almazsýn, dedim. Bunun üzerine, bana darýldý, paltomu da kabul etmedi. O soðuklarda paltosuz olarak Büyük Millet Meclisine gitti, geldi.

Mehmed Akif’in buna benzer þahsýna has daha birçok meziyetleri vardýr. Dürüsttür, hattâ Harb-i Umûmî içinde kardeþinin evinde çayý þekerle içtiklerini görünce, milletin yemediðini siz nasýl yiyorsunuz, demiþ ve bir müddet kardeþinin evine bile gitmemiþtir.

Mehmed Âkif’in rahatsýz bulunduðu Alemdaðý’nda son günlerde içlerinde Târýk Us’un da bulunduðu bir grup üstadýn ziyaretine gitmiþler, Mehmed Âkif bitkin bir hâlde yataðýnda yatýyordu. Konuþma esnasýnda söz Ýstiklâl Marþý’na intikâl ettirilmiþ, gelen ziyaretçilerden biri:

Acaba Ýstiklâl Marþý yeniden yazýlsa daha iyi olmaz mý? demiþ, bu söz üzerine yataðýnda bitkin bir hâlde yatmakta olan Akif; birdenbire baþýný kaldýrmýþ ve ona:

Allah bir daha bu millete Ýstiklâl Marþý yazdýrmasýn!

Ýþte Âkif, Türk milletine, cesaret, metanet, sabýr aþýlamak, daha doðrusu onda mevcut bulunan bu duygularý harekete getirmek üzere kaleme aldýðý þiirine "korkma" sözüyle baþlýyor. "Al sancak" yâni bayrak, bir milletin istiklâlinin sembolüdür. O elden ele dolaþan bir meþ’ale gibi nesilden nesile sönmeden, yere düþürülmeden devredilecektir.

Aksiyon insaný olmak düþünmek, tefekkür etmek demek, bazen vefâlý bir vatan evlâdý olmak demek, hareket eden; plânlayan demek hareketten düþünceye, düþünceden harekete irade ve mantýk mekiðini rahat kullanmasýný bilen ve kendi ruh ve mânâ alemini kavrayan insan demek..

Ruhi varlýðýmýzýn amaçladýðý sonsuzluða açýk tek yol, aksiyon yoludur. Aksiyon,
bütün insan hayatýdýr. Aksiyon, Allah’ý düþünmektir, bilmenin, istemenin ve
varolmanýn arasýndaki uyumu aramaktýr. Kýsacasý aksiyon, insanýn hayatýyla,
tabiatla ve ilahî iradeyle olan münasebetinin sonucudur.Birkez daha Mehmet Âkif Ersoy:Cenâb-ý Hak rahmet etsin, ruhu þad olsun.

Sevgiyle kalýn



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskender Pala

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýn Anlamý
Osmanlý Ýnsaný
Korkularýmýz ve Biz
Lütuflar Kuþaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzým [Þiir]
Bahar Yüreklim [Þiir]
Gül Kurusu Sevdalar [Þiir]
Tutuldum Sana [Þiir]
Kartallarýn Var Oluþ Hikayesi [Öykü]
Nasýl Seviyorsunuz [Öykü]
Sanal Tanýþma [Öykü]
Çocuk Yüreðini Diri Tutmak [Eleþtiri]
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler [Ýnceleme]
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler [Ýnceleme]


Bahar Kalemi kimdir?

Okumak ve yazmak en güzel eylemdir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu, Ýskender Pala


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bahar Kalemi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.