..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Ýsmail Sarýgene




8 Mart 2008
Uyandýrma Beni Ey Zenân  
Ýsmail Sarýgene
El ense edildim ey zenân..Pis bir ispiyonda öldürüldü iç yanlarým..Kýyýsýzým. Kýyýlarýna çek beni. Sen hariç tüm cümlelerden bertaraf edildim / al beni yanýna..Yitirdim harflerimi, hadi gözlerinden yeni alfabe bul bana.Kirli yüzüme temiz sicil istemiyorum senden..Sadece yeni bir mevsim saçlarýma, yeni bir secere ömür sathýma..Ölmeye müstahak gözlerimi yeni bir gözyüzü çiz siyahýndan arta kalan çizgilerinden.Sonra ör saçlarýmý gül kurusu sinmiþ avuçlarýnda..Sonra sil gözyaþlarýmý eteðindeki sonbahar yapraklarýyla.Hadi bir söz hakký býrak dudak kenarýnda bir gün öznesizliðime fýrlatýlmak üzere..Hadi sevgili, ört üstümü sesine. Kapat gözkapaklarýmý..


:BDEI:
" Uyandýrma beni ey zenân / uyanýrsam bir kere susar alfabem "

Ben bu satýrlarý sana yazarken, sen defteri kalemi alýp dersine çalýþmaktasýn. Uzaklýðýma inat daha bugün duyduðun yarý uykulu sesim hala yankýlanmakta kulaklarýnda. Farkýnda mýsýn bilmiyorum sesim, varlýðýn olmuþ ey sevgili..Duymasan bir an, boðuluyorsun avuç içlerimde. Konuþmasam bir zerre, dibe çekiliyor yüzün. Çabalama sakýn ellerini iki yana açýp. Basiretsiz ve bi o kadar kör/ebe bir duraðýn içinde ne kadar susabilir ki gönlün. Ben sen’li hayatý severken hangi suskunluðun bana hükmedebilir ki ? Susturamazsýn benli gönlünü. Yüzünde açan bahara inat siyah’ýn hükmü geçiyor sende. Sana kýzdýðým tek nokta bu. Siyah’a bürünen yüzün..Oysa yüzün en çok aydýnlýðýn resmediþine tanýklýk etmeli, hüznün karalýðýna deðil.Küçücük ellerimle siliyorum siyahlýðýný / sen giyin umuda çoðul hayatý..

Taze bir çýðlýðýn ortasýndayým / tekil bir kavganýn dýþýnda kanamaktayým. Ait olduðum yerlerden tek tek sýnýrdýþý edilmiþken bir de sen susma ne olur. Kimsesizliðime bir de sensizliði ekleme sakýn. Yokuþlardayým / terim sýzmakta ayak uçlarýma. Daralmakta çember, perdelenmekte gözlerime ince bir keder. Tut ellerimi / býrakma beni bensizliðime. Yataðým yok artýk sýrtýmý yumuþakça býrakabileceðim. Yastýðým yok baþýmý koyup rahatça aðlayabileceðim..Kovuldum mu, kovduruldum mu bilmiyorum ama nüfusumu yitirdim kendi evimde..Yetimliðim, öksüzlüðüme gebe kaldý.Ne olur ses ver sevgili. Adressizliði doðurmak istemiyorum kendi cephelerime. Kýyýsýzým bari sen sahiplen beni, üstüme ört kendini..Bilirim, beni en iyi sen anlarsýn / sen de bana el gibi bakma..


Suskunluðum mu bana mý revâ yoksa uzaklýðýn nâr mý bana bilemiyorum. Ýçimdeki boþluklarý ifþa ediyorum sen varlýðýnla doldur diye. Yüreðimi ikiye ayýrdým ; sussuzum ve bi o kadar kurak. Sustum en bildiðim cümleyle, sen saðnak halinde içime yað diye..Ýþgalindeyim etrafýmýn.Kozum kalmadý nüfus kaydýmda. Eksildim, bitirildim. Kirli bir yalnýzlýðýn dibindeyim..Çek beni varlýðýna..Dudaðýma mutluluklarý serp, gözlerime renkli balonlarý býrak. Yuvarla beni mavi bilyelerimin ardýna. Sonra yine sen çaðýr beni yanýna..Dün gece sana söylediðim gibi; ipim çekildi artýk / rehinim kendi iç denizimde.Yabancý sulara girdi bildiklerim / býçak bilendi bana..Kendi dalýmda, kendi topraðýmda ölmeye ramak kaldý / bari sen susma..Her kelimene beni aþýla..

Yarý uykulardan uyandýr beni ey zenân,

Üþüyorum, sabrýmý ört üzerime..Susuyorum, kelimelerini býrak kekeme halime. Astým duvara üryanlýðýmý, sen kapa nüfussuzluðumu. Sorgudayým yabancý odalarda, beni sen kavuþtur suçsuzluðuma.Siyah’ý çýkar, beni giyin omuzlarýna. Sonra da kýrýklarýmý topla avuçlarýmdan..Önsözüme bir söz de sen ekle þimdi / varlýðýnla kutsa beni ey suskunzâde..Adýmýn baþharfini ezmiþken, yeni bir isim ver zanlý yanýma.Kirli yüzümü örtbas et demiyorum sadece dört Elif miktarýnca yýka beni.Sonra da as beni suskunluðuma.Bir nefes daha ver bana / borcum borçtur bilesin..Tek bir hayat saðnaðý da daha ver gözlerinin vahasýndan..Tek bir umut tanesi daha sun yüreðinin " can " tarafýndan..

Sana eksiðim ben / tamamla beni benle..

Cürmüm dürüldü hesabýma / sakýn düþme sende beni defterlerinden..Eðildim öksüzlüðüme sen doðrult durduðum varlýk safýna..Eylemsizliðim reddedildi bari reddedilmiþliðimi sen kabul et. Yumdum gözlerimi, aç dediðinde açýlsýn gözlerim..Çek beni yukarýya kefenimden. Yama iliklerimi siyah hüznünden..Giydir çocukluðumun üzerine öksüzlüðümü..Ölmeye üryan, nüfusuma isyandan vur beni en kör yanýmdan..Býrak kanasýn en tuzlu yaným. Aðýrlýðýmca gelen hüznümü elleme..Kirli baþýmdan guslet beni, öyküsüzlüðümden deðil..Hadi susma diyorum..Daha kaç gün bekleteceksin beni..Hem dudak ucumda kaç kelime kaldý ki 29 harften..Öksüzlüðümden düþüldü " ö ", yetimliðimde yitirildi " y " . Susma ölçüm alýnmadan, sen dikil karþýna öyküsüzlüðümün..


Ýki büklüm sýratým / vurmayýn köprü ayaklarýmý..

El ense edildim ey zenân..Pis bir ispiyonda öldürüldü iç yanlarým..Kýyýsýzým. Kýyýlarýna çek beni. Sen hariç tüm cümlelerden bertaraf edildim / al beni yanýna..Yitirdim harflerimi, hadi gözlerinden yeni alfabe bul bana.Kirli yüzüme temiz sicil istemiyorum senden..Sadece yeni bir mevsim saçlarýma, yeni bir secere ömür sathýma..Ölmeye müstahâk gözlerime yeni bir gözyüzü çiz siyahýndan arta kalan renklerinde.Sonra ör saçlarýmý gül kurusu sinmiþ ellerinle..Sonra sil gözyaþlarýmý eteðindeki sonbahar yapraklarýyla.Hadi bir söz hakký býrak dudak kenarýnda bir gün öznesizliðime fýrlatýlmak üzere..Hadi sevgili, ört üstümü sesinle. Kapat gözkapaklarýmý..Ve sakýn kýzma bu kadar çok uyuyorsun diye..En huzurlu yaným uykunun ayak uçlarýnda çünki..Uyandýrma beni ey Elif’ e gebe Zenân..Kaldýrma göz kapaklarýmý çünki nüfusum zapt edilmekte. Bari sen verme beni bensizliðime. Sobeleme beni arkamdan, döndürme beni en kýyýsýz yönüme..Korkuyorum..Ölmekten deðil ey zenân; öldürülmekten korkuyorum..Hem de suçsuzken..Ve nüfussuzken kalbim , katilin kanýndan olmam meþrulaþtýrýlýyor hükmümü..Vuruldum alfabemden / sen bari yaþat beni en sýð halimden..


Yüzümde darp izi yok diye sakýn ihmal etme beni sevgili..Ýçimde hezeyan ýrmaklarý akýyor zula edilmiþ topraklarýma. Ahmakça bir suçun infazýndayým..Derim yüzülüyor içimden sen bari yardým et bana..Konuþamýyorum diye üstünü örtme içimdeki çocuðun / susturuldum en iç yanýmdan..Aðlamýyorum diye gözlerime uðramayý ihmal etme kirpiklerimin suyu çekiltirildi diplerinden..Uzat ellerini morg kokan ellerime. Gýyabýmda kýlýnmýþ cenazeme iþtirak etme sakýn..Sen de beni öldü bilme sakýn..


Ey zenân,
Yeni bir alfabe dik dudaklarýma..
Senle baþlayýp
Benle biten..
Yeni bir mevsim bul bana..
Sadece umudun var olduðu,
Ýçinin sadece " can" ile doldurulduðu..

Uyandýrma beni cesedimden..
Dökme yollarýma yaþlarýný..
Ölen ben deðilim ki zenân..
Yusuf’tu lisanýný kaybeden Kenan ilinde..
Ýfþa edilse de adressizliðim
Yarý uykulu sesimden öp beni..

Yitirildi alfabem..
Tüm sözlerim sana aittir..
Eksildi nüfusum..
Ýlticam sanadýr..
Guslettim suçsuzluðumu,
Kaldýrdým derin uykumu..
En sýð halimle kabul et beni cümlelerine..

8 Mart 2008

Ýsmail Sarýgene

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: O yüreðimden o kadar benden ki...
Gönderen: esra oruç / Ýstanbul/Türkiye
16 Mart 2008
Ne diyebilirim ki ... bu güzelliðin ardýndan.. ellerine ,güzeL yüreðine saðlýk...dostum sarýgene... sana yorum yazmaya utanýyorum...YAZARLARA yorum yapýlmaz ..YAZARLAR alkýþlanýr...YALNIZ.. SEVGÝLER YÝNE SEVGÝLER...

:: Uyandýr Beni Merd
Gönderen: Dilek Özer / Konya/Türkiye
15 Mart 2008
Bu nasýl bir uyku ki Merd,tek söz edemez oldu içimin kýrýk alfabesi..Öyle susmuþum ki..! Þimdi gözlerimi aralasam,bunca zamanlýk uykumdan,yeniden dile gelir mi lâl kelimelerimin..? Uyanýþým dindirir mi bu sus(uzluð)u ? Ve kanar mý sözlerim ? Uyku bilmez gözlerime deðecek kaç gecelik kelime kandýrýr suskunluðumu?Kaç uykuluk gece ? Ah Yüreðim..Suskunluðunu bozacak bir ‘’ses’’ in de yok senin.. Kýzmak hakkým deðil biliyorum, müebbet susuþuna..Seni söz’e getirecek ses’lerden yoksun býrakan bendim ..Öyle ya;kovalayan kendimdim etrafýmdan sessizliðime ses olmayý isteyenleri.. Kimsesizliði tercih eden bendim.. ve bu ‘’kýyýsýzlýða’’ düþüren kendimdim yüreðimi..! Ama kýzma yine de þimdi kendine!Ne yapabilirdin ki ; ‘’Yusuf lisânýný Kenan ilinde unutalý’’ suskunluk düþmüþtü payýna senin.. Þimdi yaklaþsa bir ses ‘’kýyý’’larýna yüreðim..Bitirse bu ‘’kýyýsýzlýðýný’’.. Çekip çýkarsa ellerinden tutup .. Boðsa seni aya’larda..Bir ses deðse,en sessiz yanlarýna.. ve dinse harfsizliðin.. Bulsan da kendini;bitse artýk ‘’adressizliðin’’.. Artýk çýksan bu ‘’kör duraktan ‘’,aydýnlýk menzillere ulaþsan ,‘’yokuþlarý’’ aþýp.. ‘’hüzün karasý gözlerine ‘’inat;ýþýða doðsan,kaldýrýp ‘’gözlerine perdelenen kederi’’.. Ve uzatanýn olsa ellerine güneþi..Hiç bilmediðin bir mevsimde doð(d)ursa seni.. Dindirse bunca yýllýk suskunluðu..Ve çýkarsa gecenin karasýna gömdüðün hecelerini.. Çýkarsa zirâ ; ‘’kekeme hâline kelimelerini býra kacak’’ olanýn yok,yüreðim senin.. ………… 03:26/15 mart 2008

:: ...
Gönderen: özge serra / Tekirdað/Türkiye
13 Mart 2008
Suskunluðum mu bana mý revâ yoksa uzaklýðýn nâr mý bana bilemiyorum. Ýçimdeki boþluklarý ifþa ediyorum sen varlýðýnla doldur diye. Yüreðimi ikiye ayýrdým ; sussuzum ve bi o kadar kurak. Sustum en bildiðim cümleyle, sen saðnak halinde içime yað diye..Ýþgalindeyim etrafýmýn.Kozum kalmadý nüfus kaydýmda. Eksildim, bitirildim. Kirli bir yalnýzlýðýn dibindeyim..Çek beni varlýðýna..Dudaðýma mutluluklarý serp, gözlerime renkli balonlarý býrak. Yuvarla beni mavi bilyelerimin ardýna. Sonra yine sen çaðýr beni yanýna..Dün gece sana söylediðim gibi; ipim çekildi artýk / rehinim kendi iç denizimde. okudukça kendimden biþeyler buldukça yani eriyorum yazýlarýnýzda ben diyorumya seviyorum yazýlarýnýzý hani yani sanki anlatýyorsunuz biliyorsunuz benide sanki beni anlatýyorsunuz okodukça ben içimdekinide kendimi buluyorum sanki orda yazýlarýnzýda iç çeke çeke okuyorum ben yüreðinde biþeylerin yarým kalmýþlýgýyla belkide kimseyi dünyasýna katmak istemeyen ben krýgýnlýklarýmý yani yazýlarda buluyorum ja güzel yüreðine saðlýk mükemmel hep söylediðim gibi yani...

:: bayýldým...
Gönderen: nuray su / vilnus/Litvanya
12 Mart 2008
ya cok guzel yaziyosunuz gercekten cok begeni ile okuyorum hayranim size kaleminize sizle tanismayi cok istiyorum ben pek yorum yazmiyorum ama her zaman takip ediyorum yazilarininzi gercekten cok guzel




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bedelini "" Yüreðimle "" Ödediðim En Masum Günahýndým
Gözümü Kapadým / Yakala Beni Ey Aþk!
Özlediðim Kadar Sensin / Sevdiðim Kadar Bensin
Ayyuka Çýkmýþken Kekemeliðim / Bir Býçak Yürür Sol Yanýma
Gözlerinin Kýyýlarýnda Büyümek Öylece
Her Gülüþün Dua Olur Yalnýzlýðýma
Bir Dua Asýlý Kaldý Dudaklarýmýn Ýki Yakasýnda
Sen Geldin / Bildiðim Herþeyi Unuttum
Ben Sana Mecburum Sen Ýmkansýzlýða!
Nüshasý Yok Hiçliðimin* / Aslým Sadece Sana Ait

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Demlenmiþ Yalnýzlýðýný Yudumluyorum
Kendime Virgülsüz Sitemler
Umudum Oldu Gözlerin
Hasretinle Öptüm Yokluðunu
Yokluðunun Yoksuluyum / Düþmesin Mavi Bilyelerim
Umut Ektim Karanlýklarýna
Küçüðüm
Gidiyorum
Ýmkansýzlýðýnýza Þerh Düþüyorum
Yaðmurlarý Giyindik Üzerimize

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðunu Öptüm [Þiir]
Hasretinle Yaþýyorum [Þiir]
Kýyamam Sana [Þiir]
Severken Unutmayý Öðrenemedim [Þiir]
Ýmkansýzlýðýný Sevdim [Þiir]
Nerden Bileceksin ki [Þiir]
Güllerim Yansýn Avuçlarýnda [Þiir]
Gözlerine Sakladým Cenneti [Þiir]
Hiç Yaðmur Üþür Mü Anne? [Þiir]
Unutmak Ölmekti [Þiir]


Ýsmail Sarýgene kimdir?

Bir anahtar deliðinin ardýna gizlenmiþ Cenneti, gözlerinin ovalarýna seren kelimelerimi arayacaksýn yorgun kaðýtlarýn suskun nefeslerinde. Bulutsuz düþlerin , yýldýzsýz gecelerin ardýnda takýlýp rüzgarlarý avuçlarýnda çýplak denizleri senin gözlerin için yaktýðým satýrlarýmý özleyeceksin. En çok yüreðine dokunduðum " yüreðimi " özleyeceksin. Yüreðini yýldýzlara yaslayýp özlemi demleyeceksin gecenin karanlýk çaydanlýklarýnda. . Hasretim büyüyecek damarlarýnda, duvarlar dilini yutmuþcasýna suskunluðun maskesini giyinecek. Beni arayacaksýn bensiz cümlelerin sen kokan satýrlarýnda. Bir sigara daha yakacaksýn dumanýný daðlarýn yüksek yamaçlarýna yolladýðýn. Kesmeyecek bir daha. Küllüklerde öldürdügün sigara izmaritlerinle sönmeyecek hasretim. . Seni þimdiden özlediðim gibi sende " beni " özleyeceksin. . Her dokunuþumda saçlarýna gelincikleri seren ellerimin kücüklügünü arayacaksýn avuç içlerinde. Temmuz gecesi sebebsizce üþtüðünde titreyen tenine gözlerimi sermemi dileyeceksin. Hasreti kanatýp özleyeceksin. . Belki de en çok parmak uçlarýnýn üþümüþlüðüne gözyaþlarýmý ateþlere rehin verdiðim gözbebeklerimi özleyeceksin.

Etkilendiði Yazarlar:
Acýlarýmýn arasýnda kalmýþ yetim düþlerim beni anlatmaya yetiyor


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýsmail Sarýgene, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.