..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Mehmet Sinan Gür




10 Mart 2008
Türkiye Kürtleri - Irak Kürtleri Arasýndaki Fark  
Mehmet Sinan Gür
Kuzey Irak Kürtleri ile Türkiye'nin ortak çýkarlarý var. Bütün sorun gerçeði görebilmekte.


:CBDA:
Uzun süredir kafamý kurcalayan bir soru vardý. Barzani neden PKK’ya arka çýkýyor, sýrf Kürt olduklarý için mi yoksa baþka bir neden mi var diye. Çünkü Irak ve Türkiye Kürtleri arasýnda önemli farklýlýklar vardýr. Bunu biliyorum.

Irak Kürtleri Soranice konuþur. Türkiye Kürtleri ise Kirmançi ve Zazaca konuþurlar. Bunlar birbirleriyle dil olarak anlaþamazlar. Ben Erbil’de çalýþýrken asma tavan taþeronuna yerli yardýmcý gerekti. Türkmen olsun, Türkçe konuþalým, çünkü birbirimizi anlamýyoruz dediler. Bu ayný Türkiye Türklerinin Türkmenistan Türkmenleri ile ayný sayýlmasýna benziyor.

Bir farklýlýk da, Irak Kürtlerinin az çok Araplaþmýþ, Türkiye’nin Kürtlerinin az çok Türkleþmiþ olmalarýdýr. Asimle olmak anlamýnda deðil, anlayýþ, görgü, düþünüþ bakýmýndan kabul etmeseler de birlikte yaþaya yaþaya farkýnda olmadan birbirlerine benzemiþlerdir.

Asýl farklýlýk ise þudur: Irak’ýn nüfusu 24 milyondur, bunun yaklaþýk 3 milyonu Kürt’tür. Bunlarýn da iki lideri vardýr, Barzani ve Talabani. Türkiye’nin nüfusu 70 milyonu aþkýndýr, bunun yaklaþýk 15 milyon’u Kürt’tür. Fark 1 e karþý 5 tir. Yani arzuladýklarý gibi bir büyük Kürdistan kurulabilse, buranýn Kürtleri Irak Kürtlerini yalar yutar. Bu da PKK’nýn baþarýlý olmasýna baðlýdýr. Bu yüzden PKK ve Öcalan, Barzani için tehlike oluþturmaktadýr. Hatta Saddam Hüseyin’in ortadan kalkmasýyla tek tehlike durumuna gelmiþtir. Eskiden Saddam Hüseyin varken belki PKK’yý fazla umursamýyorlardý; yahut Halepçe katliamlarý olurken onlara dikkat edecek durumlarý yoktu. Ama þimdi iþler deðiþti. Artýk Saddam Hüseyin yok.

Deðiþen bir þey daha var. Eskiden Irak’ta bir Kürt devletinin kurulmasýný Türkiye kýrmýzý çizgi olarak görüyordu. Þimdi tersi söylenmediði halde gerçek bir durum vardýr. Kuzey Irak Kürtlerinin Irak’tan ayrý bir bayraðý, Merkez Bankasý, Bakanlýklarý ve 80bin kiþilik ordusu vardýr. ‘Stratejik ortaðýmýz’ ABD bu durumu desteklemektedir. Kaldý ki bu yapý Türkiye’nin serbest giriþimcileri tarafýndan (Daha çok Kürt kökenliler) kurulmuþ ve desteklenmiþtir. Yani artýk Saddam’dan sonra Türkiye de Barzani için bir tehlike olmaktan uzaktadýr. Resmi olarak kabul edilmese de Irak Kürtleri ile Türkiye’nin savaþa girmesi uzak olasýlýktýr.

Þimdi yukarýdaki soruyu bir daha soruyorum. Barzani hâlâ neden PKK’yý destekliyor? Bunun iki sebebi var.

1.Türkiye tarafýndan tanýnmak istediði için PKK’yý koz olarak kullanmak istiyor.
2.ABD istediði için. Çünkü ‘stratejik ortaðýmýz’ ABD de Türkiye’ye karþý PKK’yý koz olarak kullanmak istiyor.

Barzani’nin isteði olmayacak þey deðil artýk. Çünkü gerçek olarak baðýmsýzlýða bir adým var. Yalnýz resmi olarak ilan edilmedi. Türkiye bu konuyu pazarlýk konusu yapabilse Irak’ta PKK’yý Türkiye deðil Barzani bitirir. Sýnýr ötesi harekâtlara gerek kalmaz. Tabi ABD býrakýrsa. Acaba bilmediðim baþka bir þey mi var?

Duyduðuma göre PKK Irak’taki gücünü 5 binden 10 bine çýkarmak istiyormuþ. Acaba bu olursa Barzani yine seyirci mi kalacak yoksa bir müdahale olacak mý? Çünkü o zaman güçler 1 e 8 gibi bir orana çýkar ki Barzani için tehlike çanlarý çalmaya baþlar.

Barzani’nin hamisi ve abisi ABD’dir. Türkiye olabilir mi? Bu olursa bütün dengeler tersine döner. Kuzey Irak dünyaya açýlýmý Türkiye üzerinden bulabiliyor. Bu Türkiye’nin elindeki ikinci kozdur. Burada zamanýnda Cezayir’e yapýlan haksýzlýðý hatýrlatmak isterim. Konuyu bilenler Cezayir’in baðýmsýzlýðý konusunda Fransa’nýn tarafýný tuttuðunu bilirler. Aslýnda Türkiye bal gibi de Barzani’nin hamisi olabilir. Sýnýrýn ötesindeki Zaho kentinde her yerde Türkçe yazýlar görmek mümkün. Sürekli Türk TVleri Galatasaray’ýn, Fenerbahçe’nin maçlarý izleniyor. Türk parasý geçiyor. Erbil baþlýklý yazýmda daha fazlasýný anlatmýþtým.

Bir önerim var. Kuzey Irak’ta PKK’dan boþalan yerlere Barzani sahip çýkamýyorsa Iraklý Türkmenler yahut Türkiye’den gidecek gönüllü siviller yerleþtirilsin. Bu iþe 10-15 yýl önce baþlansaydý þimdi bayaðý yol alýnmýþtý. Barzani’nin hükümetinde Türkmenlerin de yer aldýðýný biliyor musunuz? Gerçi Kültür Bakanlýðý gibi fazla önemi olmayan bakanlýklar ama olsun. Yine de bir deðeri var. Bu da bir pazarlýk konusu olabilir.

‘Stratejik ortaðýmýz’ ABD’nin kafasýnda Büyük Kürdistan var. Bunu kimin kuracaðý, kimin yöneteceði konusuyla ilgilenmiyor. PKK, Talabani yada Barzani. Yeter ki burada Türkiye’ye tehdit unsuru olabilecek bir devlet olsun. Görünüþe bakýlýrsa Büyük Kürdistan diye bir devlet olursa bunun yönetimi Barzani’nin olmayacaktýr. Bu da ABD’nin ilgilendiði bir konu deðildir. Ýkisine de oynuyor, kim güçlüyse o kazansýn diyor. Ondan önce Türkiye’den ekonomik tavizler koparmayý düþünüyor, bunu baþarýyor da. Bu seferki operasyon karþýlýðýnda Türkiye’de nükleer santrallerin kurulacaðý söyleniyor (Dünyada nükleer enerji kullanýmý %1 e düþmüþtür ve Türkiye gibi akarsuyu bol bir ülkede nükleer enerjiye hiç gerek yoktur. Her þey yolunda gitse bile çevre felaketi yapan bir teknoloji baþýmýza bela edilecek). Barzani bunun bilincine varýrsa bu da Türkiye için bir kozdur.

Son ve aklýmýzdan çýkarmamamýz gereken bir þey: Her ne kadar bütün üyeleri onlardansa da Kürtlerle PKK özdeþ deðildir. Türkiye’de bir arkadaþýn deyiþiyle, ‘karný tok, sýrtý pek T.C. vatandaþý’ olarak yaþantýsýný sürdürmek isteyen milyonlarca Kürt var. PKK’nýn binlerle ölçülen sempatizanlarýný milyonlarla karýþtýrmamak gerekir. PKK’nýn gerçekte neyi amaçladýðýný anlatmak bu yazýnýn konusu deðil. Umuyorum ki günün birinde her þey yoluna girecek.

10.Mart.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sezen Aksu Konserinin Düþündürdükleri
CHP ve Sol Neden Baþarýsýz Oldu?
Misyonerlik Faaliyetleri
Kýrmýzý Iþýkta Geçme Hakký

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yemen Türküsü
Kitap - Sevdalinka - Ayþe Kulin
Erbil (Kuzey Irak) 1
Kitap - Karl Marx 32inci Dereceden Masonmuþ
Rüya Gibi - Kafkas Halk Danslarý Gösterisi
Empati Kelimesinin Anlamýný Hrant Dink'ten Öðrendim
Film Kitap - Turyetski Gambit ve Plevne Savaþý
Boykot Bütün Dünyada Yayýlýyor
Ýngilizce Eðitim I, ODTÜ ve Oktay Sinanoðlu
Cola Turka Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.