..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Orhan TURAN




15 Mart 2008
Etrafým Sarýldý! Teslim Ol  
Orhan TURAN
Her þey gözümün ellerimdeki tüylere çarpmasýyla baþlýyor. Yavaþ yavaþ süzüyorum; bakýyorum. Derimin üzerindeki gözeneklerde baþlayan bu "rastlantý akýþ" yan masada oturan kadýnýn dudaklarýna çarparak devam ediyor. Bir kafeteryanýn "boðuk kalabalýðý" arasýnda yitiyor sesler.


:AEFB:

Her þey gözümün ellerimdeki tüylere çarpmasýyla baþlýyor.
Yavaþ yavaþ süzüyorum; bakýyorum.
Derimin üzerindeki gözeneklerde baþlayan bu "rastlantý akýþ" yan masada oturan kadýnýn dudaklarýna çarparak devam ediyor.
Bir kafeteryanýn "boðuk kalabalýðý" arasýnda yitiyor sesler.
Karþýsýnda oturan genç adamýn omuzlarý,
Adamýn ellerinin dayandýðý cam masa ve sigarasýný emanet býraktýðý küllük...
Bakýþlarýmdaki "rastlantý bakýþlar" bir semazeni andýrýrcasýna dolanýyor mekanda.

Hemen önümde, bir saksý içinde yükselen çiçek görüyorum. Devasa gövdesinden fýþkýran dallar, dallarýn arasýndan fýþkýran yapraklar ve yapraklarýn göz kamatýrýcý damarlarý...
Yeniden baktýðýmda saksý üzerinde toprak görünümü verilmek için yosun parçalarýna benzer, yapay bir örtü olduðunu farkediyorum. Yerimden kalkýp o örtüyü kaldýrdýðýmda saksý içinde çicek gövdesi saðlam dursun diye strafor (köpük) koyulduðunu anlýyorum.
Yeþil, canlý ve iç ferahlatýcý o çiçeðin gerçek olmadýðýný anlamamla birlikte, gerçek olduðunu düþündüðüm sýrada aldýðým haz bir anda kayboluyor.

- Oysa ne de çok gerçeðe benziyordu.

Her þey çok güzel gibi...

Karþýmda 120 ekran olduðunu düþündüðüm duvara asýlý bir LCD televizyon. Parlak siyah kenarlarý ve milenyum çaðýný andýran estetik duruþu dikkatimi çekiyor.

- Öyle ya taþ devrini aþtýðýmýz çok zaman oldu.

Burasý çalýþtýðým yerin kafeteryasý. Geleni gideni çok. Ýnsanlar temiz giyimli ve bakýmlý gibi duruyor. Oysa her gün iþleyen normal hayatlarýnda elbette daha sadeler. Onlarýn, burdan görünen manzarasý, "halklýðýný kurum kapýsýnda býrakmýþ insanlar" tarifine uyuyor sanki; Metal tokalar, yapýlmýþ saçlar, file çoraplar, hepsi birbirine karýþmýþ parfüm kokularý, parlak ayakkabý ve paçasýnda çamur olmayan elbiseler...

- Bu kadar detaycý olmayý nasýl baþarýyorlar?

Ýçtiðim sigaranýn yarýsýna geldim. Parlak ayakkabýlar dediðimde,benimkisine bakmak geldi içimden. Hiç de öyle deðildi. Evden çýkarken boyamýþtým ama þimdi alalade bir ayakkabýydý iþte; biraz toz, biraz matlýk... Ayakkabmýn altýndan zemine küçük bir toz düþtüðünü farketmemle, daha önce gördüðüm ama dikkat etmediðim yer kaplamalarýna takýlýyorum; bembeyaz, mermer mi, granit mi, fanyansmý çözemiyorum.

- Ýnsanoðlu neler yapýyor böyle?

Sigaram bitti. Oturduðum sandalyeyi tutup kalkmak üzere geri çekiyorum. Tuttuðum soðuk metal iyi iþlenmiþ. Çekiyorum. Masadan kalkýp yavaþ yavaþ yürümeye baþlýyorum. Yürürken, siyah fligranlý camlara takýlýrken gözüm; bu kadar "þeyin" nasýl düþünülüp tasarlandýðý, hammaddelerinin nasýl temin edilip de pratik edildiði sorusu geliyor aklýma...

- Kendimi daha fazla tutamýyorum.

tüm nesne, obje ve varlýklarý detay detay her birinde göz gezdirek incelemekten yorgun düþtüðümü anlýyorum. Zihnim, parça parça düþünmek yerine tüm bunlarý bir sýralamaya sokuvermeye hazýr bile...

Cam,
Araba,
Far
Masa
Sandalye
Göz
Ýnsanlar
Bilgisayar
Ekran
Klavye
Lamba
Fansans
Kupa
Fincan
Bardak
Lastik
Çip
Anakart
Kart Finans
Bonus Cart
Düðme

Kafeteryadan çýkýp, ofisteki masamakadar yürüyeceðim otuz metrelik mesafede, hayatýmýn belkide en uzun sýralamasýný yapýyordum.

- Peki tüm bunlar neden?

Aklým varmak istediði sonuca çoktan varmýþ ve sonuç için hazýrladýðý neden ile vardýðý çýkarýmýn arasýndaki o korkunç baðý kurmuþtu.

Korkmuþtum. Gerçekten çok korkmuþtum. Bazen ayrý ayrý sandýðýmýz, ya da baþkaymýþ gibi düþündüðümüz her þeyin aslýnda "ayný þey" olduðunu anlamamýz gibi; "Bu da mý, bu da mý?" diyerek çýðlýklar atýyordum.

- Toprak?

Ne?

Toprak mý?

Her þeyin nedeni toprak mý?
Evet zavallý aklým toprak...

Gördüðüm her þey aslýnda topraktan imal edilmiþti. Hammaddesi topraktý. Ýnsan aklýnýn, kendi zeka ve becerisi ile kendisini "Sanki baþka bir gezegende yaþadýðýna" ikna ettirmesinin ham maddesi topraktý.

Biz hala "gerçeði" yüzde yüz olan "toprakta" yaþýyorduk.
Ancak insan, topraða öyle bir þekil veriyordu ki, caddede yürürken toprak ve çamura rastlamýyorduk. Gördüðümüz görkemli binalar, son teknoloji arabalar, biliþimde çýðýr açan bilgisayarlar, parlak ekranlar, bizi baþka bir alemdeymiþ gibi düþündüren nesne ve objeler. Doðrusu, topraðý iþleyerek onu "baþka bir dünyanýn ürünüymüþ gibi" sunan insanlar olarak ölümlü olduðumuzu da unutuyorduk.

Toprakta bulunan kumu iþlemiþ, onu cama cevirmiþtik. Sonra da onu, o görkemli binalarýn dýþ kaplamalarýna, sonmodel arabalarýmýýn çerçevelerine, bilgisayarlarýmýzýn kasalarýna monte etmiþtik.

- Bu bir büyü olmalý

Yine toprak altýndaki fosillerden oluþan ve adýna petrol dediðimiz sývýyý katý hale getirip plastik ve yan ürünlerini üretmiþtik. Oyuncaklar, fiber optik kablolar, telefonlar, müzik aletleri ve bizi sonsuzluða kadar oyalanmamýza yetecek bir sürü kullanýlabilir "þey"

- Ýnsanlar çýldýrmýþ olmalý


Yediklerimiz, içtiklerimiz, kullandýklarýmýz, giydiklerimiz, birlikte olduklarýmýz...
Her þeyin kaynaðýnda toprak vardý. Ya ondan üretilmiþti, ya da var olmalarýnda "olmazsa olmaz" bir varlýktý.

Birlikte olduklarýmýz da öyle!

Öyle ya, insan da topraktandý. Rengi, cinsi, cibilliyeti topraða çok yakýn...

Ofisimdeki masaya oturuyorum.

Ýnsan olarak bizlerin ne de "kör" olduðunu düþünüyorum.

Tüm bunlarý düþünürken kendime iyi bir ders verdiðimi farkediyorum. Tabi bununla yetinmiþ olmuyorum sadece. Bu arada arkadaþýmýn doðum günü için ona ne hediye alacaðýmý da bulmuþ oluyorum.

Komik ama güzel bir fikir olabilirdi.
Küçük bir kutuya toprak doldurup, hediye paketi yapýyorum. Üzerine debir not;

"Aklýnla hayal edemeyeceðin kadar pahalý ve bir o kadar deðerli bir hediyeyi sana vermenin mutluluðunu yaþýyorum;
Toprak...
Anlam veremediysen biraz düþün! Ben düþündüðümde korkarak aðladým çünkü. Mutlu yýllar."






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk mý Alýþkanlýk mý?
Kahpe Kadýn Mona Lisa…
Tarla Kuþuydu... Juliet!
Lâl...
Allah"ýn Arama Motoru!
Alýþamadým Bu Kente
Eylüle Teslim Bir Adam; Alpay…
Sen Ýçimde Kal Ey Sevdiðim!
Geçmiþi Yad Edip, Þimdiye Sitem Etmektense, Þimdi Ýman Dileyip, Geleceði Güzelleþtirmek Zamanýdýr
Ayýp Yalnýzlýklar...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.