..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > ömer yavuzcan




23 Mart 2008
Herkes Bir Þekilde Herkesleþti  
ömer yavuzcan
fotoðraflarda bile yalnýzým..


:BEIE:
Herkes bir þekilde herkesleþti.



Hayat, belirlenmiþ adi duygular içinde saða sola çarpan, geçici ve mutat heyecanlar içinde nefes almayý deneyen, pek yabancý olduðu duygularla karþýlaþýnca þaþýran, bu þaþkýnlýkla çevresindeki deðerleri þaþýrtan, bireyin intihar etmedikçe gece ve gündüzlerden ibaret olan bir süreçtir.

Herkesler vardýr toplumun her yerinde. Bunlarý tanýmak fazla vaktimizi almaz. Hayata bir görev olarak bakarlar. Birbirlerine bakarak hayata bakarlar. Yeni yoktur hayatlarýnda. Eskinin yeniden yaþanmasý vardýr. Aralarýnda biri çýkýp yeni bir cümle kurduðunda suçlamalar hazýrdýr hemen. Ki ezberleri çok iyidir bu herkeslerin. Öznesi belli cümlelerin yüklemlerini çok önceden bilirler. Birbirlerini çok iyi tanýdýklarý için pek birbirlerine yakýn durmazlar zaten. Ama bazý konularda koro þeklinde konuþmayý da ihmal etmezler. Özellikle koro þeklinde konuþtuklarýnda korunun dýþýnda kalanlarýn canýný acýtmayý iyi becerirler.

Aþýk olduklarýnda bu herkeslerden uzak durmaya gerek yoktur. Zaten aþýk olduklarýnda uzak dururlar birbirlerine. Aþklarýný kapý arkalarýnda yaþamak isterler. Karizmayý uluorta çizdirmek istemezler. Bir mecliste gelen telefona meclisten ayrýlýp uzun uzun görüþmeyi bir maharet sayarlar. Bunu Tanrýnýn kendilerine bir lütfü sayanlar bile vardýr. Kendi kurduklarý deðerleri bile aþýk olduklarýnda bir hiç uðruna yok etmeyi de severler. Sanýrým bir hiç uðruna saçmalamalarý en kayda deðer davranýþlarýdýr. Ayrýca aþýk olduklarý insanla evlenirler de. Zaten tam o noktada herkesleþmek kuramý kendi anlamýný kazanýr. Artýk ne konuþacaklarýný çok iyi bilebiliriz.



Hayatý bir insana odaklanan insan hayatý iki kiþilik bir oda sanýr güneþ doðana kadar. Ama beni inciten olay bu herkeslerin güneþi tanýmamalarýdýr. Güneþi bilmeyen bir herkes için akþam en güzel andýr. Karanlýkta yaþamýþtýr yaþadýklarýný. Þükür ki mezarlýk çok aydýnlýktýr. O zaman ortaya çýkar güneþsiz kalmanýn acýsý.

Toplumda mütemadiyen kullanýlan bir cümle vardýr: Hayata bir kere geliriz. O zaman hayatý kendimizce istediðimiz gibi yaþamalýyýz. Evet bu cümle herkesleþmenin baþlangýcýdýr. Hayata bir kere geliriz. Hayata gelenlerden farklý olmalýyým farký yaþamalýyým diyenlere pek tesadüf edilmez. Zaten biri çýkýp ben sizin gibi düþünmüyorum dediði zaman aðaçlardan meyve toplamak yerine daraðacýnda herkeslere el sallar.



Ne yapmalý



Sadece ne yapýlmasý gerekiyorsa tam zýddý istikametinde yol almak gerek. Bir duruþ sergilemek gerek. Ýnandýðýmýzda diretmezsek inanman gerek dinilene inanýrýz. Çözüm olma kaygýsýndan uzak yýllarýn üstümüze sindirdiði deðerleri güncel deðerlere tercih etmemek gerek.

Ne yapmamalý



Biz hep öndeydik. Ama hep arkamýza baktýk. Arkamýzý ön kabul gördüðümüz için hep kendimizi geri gördük. Durduðumuz zemini bilmezsek yukarýda neler olup bittiðini bilmeyiz. Belki oyun oynamasýný bilmiyoruz ya da oyunun kurallarýný biz yazmadýk ama ne oyun oynarýz ne de oyunun sonucunu merak ederiz.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk Ýmla ve Yazým Hatasýdýr.
Sosyalleþme Sürüleþmedir

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýçimdeki Kedi / Kedideki Sen [Þiir]
Oyunda Tut Beni [Þiir]
Saçlarýmdaki Yalnýzlýðýn Nefesi Ýsadan Önce Gelmeli [Þiir]
Kelimeler [Þiir]
Bir Deli Bir Deneme [Eleþtiri]


ömer yavuzcan kimdir?

bir çocuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer yavuzcan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.